Tasarı Meclis'e Sunuldu: İl ve İlçe Müftülerine Nikah Yetkisi

Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldi. Tasarıyla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurları arasına ekleniyor. 'Vatandaşların evlenme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak' tasarıya gerekçe olarak gösterildi, sosyal medyadan ise birçok eleştiri geldi.

Mevcut yasanın ilgili maddesine 'il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir' ibaresi eklendi.

Eğer yasa Meclis'ten geçerse ilgili madde şu şekilde olacak:

Madde 22 - (1) Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular. (2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, (…) belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.

Diğer tartışma yaratan madde ise doğum bildiriminin sözlü beyanla da yapılabilecek olması

Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak. Beyanın teyidi amacıyla mülki idare amirinin emriyle, aile hekimlerinin aracılığıyla araştırma yaptırılacak. Doğum bildirimi; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacak.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Daha önce konuyla ilgili Meclis'e verilen soru önergesinde 'yetki devrinin hangi ihtiyaçtan doğduğu' sorulmuştu.

CHP'li vekil Şenal Sarıhan konuyla ilgili soru önergesinde 'Böylesine bir yetki devri hangi ihtiyaçtan doğmaktadır? Nikah memurları ve belediyeler bu talepleri karşılamada yetersiz mi kalmaktadır? Bu değişiklik ile ortaya çıkacak koşullarda, Türkiye’de zaten yeterince yaygın olan, büyük bir toplumsal sorun ve hak ihlali oluşturan küçük yaşta çocukların “evlilik”, “imam nikahlı eş” konumları altında sürekli bir cinsel taciz ve sömürü altında yaşamak zorunda bırakılmalarının önüne geçilmesi için ne yapılması planlanmaktadır?' ifadelerini kullanmıştı.

Tasarı farklı endişeler ve tepkileri de beraberinde getirdi. İşte onlardan bazıları...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
26.07.2017

Laik devlet ile Din devleti arasındaki farkı anladığınız gün, çoktan tüm Dünya size sırtını dönmüş, düzeltilemez ve bir o kadar da vahim durumda olacaksınız. İşte o gün, bize anlattıkları gibi değilmiş dediğiniz gün, ya isyan başlatacaksınız ya da sınır kapılarında Suriyeliler gibi bizi içeri alın diye salya sümük yalvaracaksınız...

25.07.2017

akp ülkeyi sikmeye devam ediyor. Osmanlı yıkıldı çok islam usulü hayat isterseniz arabistana gidebilirsiniz. Durmayın burada.

25.07.2017

Gidişata göre gidecek olan siz olacaksınız sanki.

Çağdışı, mantıksız bir uygulama olan dini nikah yürürlükten kaldırılmalı aslında. Hem kadını hem çocukları mağdur eden bir sistem. Resmi nikah onlarca kişinin yani şahidin önünde kıyılıyor ve sırf arapça sözcükler söylenmiyor diye inandığın tanrının nikahı onaylamayacağını düşünüyorsan kendini de tanrı inancını da sorgulamalısın bence.

26.07.2017

dini nikah, yürürlükte olan bişey değil ki kaldırılsın. Hadi yasaklandı diyelim, bunun önüne nasıl geçecekler ? Herhangi bir vakit bir gece evde kıyılan bişey. Hem dini nikahta arapça sözcükler söylencek diye bişey şart yok ki. Dini nikahı en basit şekilde şöyle anlatayım. Müslüman bir kişi, imam olması şart değil, evlenecek olan iki kişiyi alır karşısına, siz müslüman mısınız der, gençler evet der, daha sonra birbirlerini eş olarak kabul edip etmediklerini sorar, son olarakta şahitlere, bu iki gencin müslüman olup olmadıklarını sorar. Tamam olur. Bunların dışında arapça dualar işin ekstrasıdır, ayrıca dualarda türkçedir.

TÜM YORUMLARI OKU (146)