"Taş Gibi Kızların" Korkutucu Dünyası: Işıklı Podyumların Karanlık Yüzü

''Aç bırakılmak, çocuk yaşta çalıştırılmak, cinsel taciz ve insanlık dışı çalışma saatleriBu, kölelikle geçimini sürdüren bir kabilenin maruz kaldığı koşullar değil, ışıklı moda dünyasının ve podyumların öteki yüzü. Kırmızı halı, sadece bu kariyer yolunda yürürken şanslı olanların ulaştığı bir yer.''

Dünyanın nefesini tutarak takip ettiği moda haftalarının ve defilelerin modelleri ülkeleri için “asgari” olan ücretten biraz daha fazlasını kazanıyor. Üstelik, asgari ücretli bir işten çok daha fazla istismara ve aşağılanmaya maruz kalıyorlar.

2012 yılında Tommy Hilfiger markasının yüzlerinden biri olan model Sara Ziff “Model Birliği” isimli bir organizasyona öncülük etti.

Bu organizasyonu kurarak Modellerin haklarına sahip çıkılması gerektiğine dair bir bildiri hazırladı. Ziff, bu atılımıyla modelleri içine düştükleri çaresizlikten kurtarıp güçlü olduklarını göstermeyi hedefliyor.

Ziff’in bu atılımı Milla Jovovich, Coco Rocha gibi isimlerden destek gördü.

Fakat model camiasında bu konu hakkında ortak bir görüş yok. Özellikle modellerin birçoğunun başka ülkelerden Fransa ve İtalya gibi modanın kalbi olan ülkelere gittiği düşünülürse, bu grubu örgütlemenin zorluğu da ortaya çıkıyor.

“Sizden güzel bir yüze sahip olmanız bekliyor, ama bir fikre sahip olmanız yasak”

Model Ondria Hardin, Marc Jacobs'ın defilesine çıktığında minimum podyuma çıkma yaşı olan 16 yaşının altındaydı.

Podyum yüzleri çalışma koşullarında rahatlıktan çok uzak olsalar da, ünlü modacılar çocuk yaştaki modellik yapılmasına karşı değil. Ünlü tasarımcı Mark Jacobs 2013 yılında New York Moda Haftası defilesinde 14-15 yaş arası modelleri podyuma çıkardı. Bu konudaki görüşü sorulduğundaysa, “Kızlar ve ailesi razıysa bunu neden yapmamaları gerektiğini anlamıyorum.” İfadesini kullandı.

Ralph Lauren, Hugo Boss gibi büyük markaların defileleri için modellerle çalışan kast ajansı ACW Worldwide’ın sahibi Andrew Weir da Ziff’in atılımını desteklese de isteyen aile ve çocukların bu işi yapmasında bir sakınca görmediğini düşünüyor.

Yeme bozuklukları ve cinsel tacize karşı modelleri kimse korumuyor!

Bir araştırmaya göre modellerin %64’ü ajanslarının kilo vermelerini istediğini dile getirmiş. Bahsedilen kilolarsa sağlıklı olarak tanımlanabilecek sınırın altında olmayı gerektiriyor.

Modellerin %30’u cinsel tacize uğruyor, %28’i ise iş yerinde bir kişiyle seks yapmaya zorlanıyor.

“Biz sadece fantezi objesi değiliz, aslında insanız. Hakları olan ve korunması gereken insanlar”

Modellerin fabrika üretim bandında hareket eden insan formunda cisimler gibi göründüğü bu endüstride en önemlisinin modellerin sadece bedenden ibaret olmadıklarını vurgulamak olduğunu söyleyen Ziff, mücadelelerini “büyük şirketlerin” karşıt tutumlarına rağmen sürdüreceklerini ifade ediyor.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
27.01.2016

ablacım askı olmayı seçmeyin o zaman. iş zaten saçma böyle şeylerin olması beklenir

28.01.2016

siktirin amına koduklarım, obje değillermiş, obje olmak için elinden geleni yapıyorsun, sonra isyan ediyorsun, adam benimle yatmazsan podyuma çıkamazsın diyor, neden gidip yatıyorsun, dünyada başka iş mi yok, halsiyetsiz karı! ama para şöhret baştan tatlı geliyor dimi? yüzün eskiyip siktiri yiyince de, "çok kötü piyasa çok"

28.01.2016

ama mankenler hiç hoş gözükmüyor bi yığın kemik torbası elbise bile bularda qeribe görsenir çok zayıflar

TÜM YORUMLARI OKU (24)