Tartışmalı Nakil İşlemi Hala Başarılı! Doktorlardan Açıklama: Hayatta ve Sağlığı İyi

ABD’de geçtiğimiz ay domuz kalbi nakledilen David Bennett’in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Müslüman bir doktorun domuz kalbini nakletmesi bazı kesimler tarafından tartışmalara neden olsa da tıp bilimi açısından bir kilometre taşı olarak kabul edilmişti.

Maryland Üniversitesi’nde 7 Ocak 2022 tarihinde David Bennett isimli hastaya domuz kalbi nakledilmişti.

57 yaşındaki Bennett’in operasyonu üzerinden tam bir ay geçti. Üniversite sözcüsü Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada hastanın hayatta olduğu ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

İşlem sırasında kalbin diriliğini korumak için az miktarda kokain kullanıldığını açıklamıştı.

Doktorlar, kokain solüsyonu aşılanması sayesinde kalbin tazeliğini koruduğunu ve sağlam bir şekilde atmaya devam ettiğini belirtti.

Nakil işlemini gerçekleştiren Dr. Mohiuddin, Revovicor laboratuvar şirketi tarafından üretilip DNA'sı bir insan konakçıya uyacak şekilde değiştirilen kalbin İsveçli tıbbi teknoloji şirketi XVIVO tarafından satılan kokainli solüsyonla güçlendirildiğini aktardı.

Hayvandan insana organ nakli araştırmaları 1980'lerden beri sürdürülüyor. Metabolizma bakımından insana yakın olmaları sebebiyle domuzlar donör olmaya son derece yakın görülüyor.

Ölümcül bir kalp rahatsızlığı olan 57 yaşındaki David Bennett, genetik olarak değiştirilmiş bir domuz kalbi nakledilen ilk insan olmuştu.

Deneysel olan uygulama beraberinde etik problemleri ve hayvan hakları konularını da gündeme getirmişti.

Almanya'da bilim insanları, insanlara kalp nakli için genetiği değiştirilmiş domuzlar yetiştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Münih kentindeki Ludwig-Maximilians Üniversitesi'nden Eckhard Wolf, ekibinin 2025'e kadar organ nakli için hazır olacak yeni domuz türleri yetiştirmeyi amaçladığını söyledi. ABD'deki ameliyatta kullanılandan daha basit ve beş genetik değişikliğin bulunduğu bir model geliştirmek istediklerini kaydeden Wolf, ilk hayvanların klonlanacağını ve ardından diğerlerinin yetiştirileceğini anlattı.

Alman Hayvan Sağlığı Birliği'nden Kristina Berchtold, bu deneylerin etik açıdan çok şüpheli olduğunu ifade ederek “Hayvanlar insanlar için yedek parça işlevi görmemeli. Klonlanan hayvanlar da aynı ihtiyaçlara, korkulara ve haklara sahiptir” dedi.

İlginizi çekebilir:

Gündeme Oturan Olayla İlgili Yeni Gelişme: Domuz Kalbinin İnsana Başarıyla Naklinin Sırrı Kokainde

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
07.02.2022

bu müslümanlar domuza karşı nedendir bilmem bimemede gerek yok çünkü yatalak ağbimin yatak yaraları için şimdi domuz yağı almaya gidicem haberiniz olsun vücut yaralarına çok iyi geliyor domuz yağı

07.02.2022

Evet ben hemşireyim ve yatak yaraları için özel domuz yağları hazırlatıyoruz eczanelere. Çok etkili. 👍

Domuzun fikrini aldılar mı acaba?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ