Tartışmaların Odağında: Her Yönüyle Evde Doğumun Avantajları ve Dezavantajları Neler? Evde Doğuran Ünlüler Kimler?

Hastanelere ulaşımın az, doktor sayısının yetersiz olduğu yıllarda doğumlar evde ebe eşliğinde yapılırdı. Bebek ve anne ölümlerinin fazla olması ve gelişen teknolojiyle hastanelerde doğum oranı arttı. Peki, son dönemde tartışmaların odağında olan evde doğum nasıl yapılır? Evde doğurmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Ünlüler dünyasında bu yöntemi tercih edenler kimlerdir? Buyurun, bakalım…

Hijyen ve komplikasyonlara karşı hazırlıksız yakalanma tartışmaları süredursun, evde doğum hızla yaygınlaşıyor. Gebelik takibi düzenli bir şekilde yapılmış, sağlık açısından engeli bulunmayan herkes evde doğum yapabilir.

Peki nasıl? Evde doğum yapmak isteyenler için bu hizmeti veren ebeler ve doktorlar var. Gebelik boyunca takip ettikten sonra, kasılmalarınız başladığında evinize geliyor ve doğum yapmanıza yalnızca yardımcı oluyorlar.

İnsanlar neden bu yöntemi tercih ediyorlar? İlk sebep tabii ki mahremiyet. Kadının en özel anında, kendini en iyi hissettiği yerde olması önem taşıyor.

Doğum esnasında evde aile bireylerinin olması bazı kadınları rahatlatıyor. Bu şekilde daha huzurlu hissedenlerin daha kolay doğum yaptığı söyleniyor.

Maliyeti azdır. Her ne kadar ülkemizde bu işin ticareti gelişmiş olsa da, hastaneye oranla daha ucuz olduğu söylenebilir.

Kadın doğum yapar yapmaz bebeği ile rahatlıkla temas edebilir. Son dönemlerde hastanede doğumlarda da ten tene temasın bir an önce yapılması için çaba harcansa da evde doğumlarda bu daha kolaydır.

Evde doğan bebekler, hastanede doğanlara göre -eğer doğum esnasında bir komplikasyon oluşmadıysa- daha sağlıklı oluyorlar.

Anne ile bebeğin bağlanması ve emzirme daha kısa sürede ve daha kolay gerçekleşiyor.

Rahat hissetme, maliyet ve bebekle bir an önce kavuşma gibi avantajları olsa da pek çok dezavantajı da vardır. İlki tabii ki hijyen. Hastanelerde ortamın temizliğini sağlamak çok daha kolaydır.

Evde doğumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu biliniyor. Oluşan acil durumlarda müdahale şansının olmaması, evde doğumun önemli bir dezavantajı.

Sağlık sigortaları evde doğumu kapsamıyor.

Peki kimler evde doğum yapabilir? Gebelik takibi sırasında yüksek tansiyon, şeker ya da risk oluşturacak benzer bir rahatsızlık tespit edilmediyse anne adayı evde doğum yapabilir.

Son olarak evde doğum yapan ünlülere bakalım: Özgü Namal

Ülkemizde pek yaygın olmayan evde doğumu iki kez gerçekleştiren Özgü Namal, nefes terapisiyle bebekleri Nefes ve Elem Su’yu dünyaya getirdi.

Gisele Bündchen

“Ben doğumu evde yapmak istedim. Kendimde olmak ve her şeyin farkında olmak istedim. Bayıltılmak istemedim. Dolayısıyla bir çok hazırlık yaptım. Yoga ve meditasyon yaptım, yani evde huzurlu ve sakin bir doğum planladım. Hiç canım yanmadı; doğum süresince aklımda hep bebeğimin gelmeye daha da yaklaştığı fikrine odaklandım.”

Cindy Crawford

“Doğum tamamen inanılmazdı.”

Alanis Morissette

“Bir hastanede doğum yapacağımı zaten hiçbir zaman hayal etmedim. Evim benim mabedim gibi.”

Alyson Hannigan

“Ben hastanelerden çok korkuyorum. Bu yüzden evimde doğum yapmak benim için en rahat seçenek.”

Evangeline Lilly

“Aslında hastane fikrini hiç düşünmedim. Bebeği evde ve normal doğumla dünyaya getirmeye karar verdik.”

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
27.11.2017

Cindy Crawford ve Tülin Şahin benzerliği :O

27.11.2017

Bildiğim kadarıyla Türkiye deki hastanelerde Doğum yapan kadınlara hemşireler ve hasta bakıcılar tarafından kötü muamelede bulunuluyor hatta işin şiddete vardığı bile oluyor.Sağlıklı bir gebelik geçiriliyorsa kimsenin şiddetine veya küfürlerine maruz kalmadan evde Doğum yapmak daha mantıklı olabilir

22.12.2017

O bahsettiğin bundan 25 30 yıl önce falandı. Şuanda bir çok güzel doğum hastaneleri var. Devlet hastaneleri de bu konuda gelişti. Anneleri bilinçlerdirmek için Gebe sınıfları dahi açıldı. Doktorlar, ebeler gayet güler yüzlü eskiden anlatıldığı gibi değil. Ama evde doğumu yine de desteklerim. Anne nerede daha rahat edecekse öyle olmalı.

28.11.2017

la eskiden bırak eskiyi hala bildiğim kadarıyla bazı köylerimizde evde doğum yapan anneler mevcut. sanki eskiden herkes hop hastaneye giderim doğum yapıcam mı diyordu. hadi herkes dürüst olsun şimdi sorsam yarısından fazlamız evde doğmuş ve bu şekil doğumu destekler. sanki haber dinlemiyorsunuz. kadın doğum yapıyor bebeği kaçılıp anneye öldü diye para karşılığı başka aileye veren hastane olaylarını hiç duymadnız mı ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ