Tartışmalarda Sürekli Öne Atılan Bir Konuya Açıklık Getiriyoruz: Neden Başarılı Aşçılar, Kuaförler ve Modacılar Hep Erkek?

Cevap çok da şaşırtıcı sayılmaz aslında.

Feminizm karşıtlarının en sevdiği argümanlardan biri kuşkusuz dünyadaki aşçılık, kuaförlük gibi işleri başarıyla yapanların genelde erkek olması.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Kadınlarla özdeşleştirilen yemek yapma, moda, saç şekillendirme, ütü gibi pek çok iş profesyonel mesleğe dönüştüğünde erkeklerin tekeli altına giriyor.

Bu konuda genel eğilim kadınları suçlamak üzerine olsa da, gelin asıl sebepleri inceleyelim.

Öncelikle bu mesleklerin profesyonel tarihine bakmak gerekiyor.

Dünya savaşları sırasında üst sınıf ailelerin yanında çalışan kadın aşçılar görevlerini bırakmak zorunda kaldı. Savaş ortamı gibi zor şartlarda yemekleri yapanlar da çoğu zaman askerler, yani erkeklerdi.

Oysa kadınlar çağlardan beri evde yemek pişirir, bu onların tarihsel süreçteki "görevlerinden" biri.

Söz konusu profesyonel, saygın ve elbette para kazandıran bir meslek olunca erkeklerin bu menfaatlerden uzak durması düşünülemezdi. Neden aşçı erkeklerin genellikle evde yemek yapmadıklarını anlamak çok da zor değil.

Yemek, güzellik ve moda sektöründe biraz tanınır olduğunuzda kazanılan paraları bilmeyen yoktur.

Bu sektörler ciro bakımından pek çok insanın iştahını kabartır. Nasıl ki yeni bir iş kolu, yeni bir tatil beldesi popüler olduğunda tüm yatırımcılar oraya üşüşüyor; erkeklerin de bu mesleklere yönelmesi gayet profesyonel bir durum.

Güç nerede, erkekler orada. Peki kadınlar neden kendilerine ait olarak tanımlanan bu meslekleri onların elinden geri almadı?

Bunun için de yine biraz tarih bilmek şart. Milattan önceye gitmeye gerek de yok, kadınların sahneye çıkmaları yasak olduğu için tiyatro ve operalarda kadın kılığına girerek onların rolünü de icra eden erkekleri bilseniz yeter. Kadınlar Günü'nün ortaya çıkış hikayesini, kadınların iş dünyasında ve politikada ne kadar süredir var olduğunu öğrenince taşlar kolayca yerine oturuyor.

Yüzlerce, binlerce yıllık algıların birkaç yılda değişmesi mümkün değil.

Örneğin aşçılık konusunda günümüzde halen kadınların iyi bir iş bulma ihtimali daha düşük. Çünkü günümüzde profesyonel şeflik yemek yapma becerisinden ziyade liderlik, insan yönetimi ve strese dayanıklılık istiyor. Toplumda bu özellikler erkeğe atfedildiği için de kadınlar otomatik olarak eleniyor. Kadınların erkeklerden geç hazırlanması, makyaj yapıp tırnaklarını boyaması gibi yine kalıplaşmış hatta kemikleşmiş yargılar da iş bulmalarının önünde bir başka engel.

Ne yaşanıyor da evde mükemmel dikiş diken, harika saç şekillendiren kadınlar sokakta bir anda "beceriksiz" oluveriyor?

Kadın terzilere, kuaförlere, kuru temizlemecilere farkında olarak veya olmayarak cinsiyetçi bir yaklaşımla beceriksiz damgasını yapıştırıyoruz. Oysa aynı kadınlar bu işleri 'bedava' yaparken oldukça başarılı. Bu tamamen erkek egemen sistemin oluşturduğu bir algı. Elbette kadınlar arasında da tıpkı erkeklerde olduğu gibi işini çok iyi ve çok kötü yapanlar var; ancak genellemelerin tek sebebi cinsiyetçilik.

Kadınların genel olarak iş bulamamasına sebep olan diğer nedenler de geçerli tabii.

Kadınların hamile kalıyor olması, iş bulamamalarının en önemli sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Bir erkeğin çıkıp da kadının iş hayatını engellemesi (çalışmasına engel olması, işten çıkarması vb) işverenlerin korkularından biri.

Binlerce yıldır devam eden düzenin bir anda, bir yüzyıl içinde değişmesini beklemek fazla hayalci bir yaklaşım.

Nasıl ki bir çocuğu 18 yaşına kadar evden çıkarmayıp, daha sonra yaşıtlarından geri kalmakla suçlamak çok adaletli değilse; eve hapsedilen kadının da bir anda düzeni değiştirmesini beklemek çok doğru değil. Ne erkekler binlerce yıldır sürdürdükleri düzenden ödün vermek istiyor, ne de kadınlar bu süreçte edindikleri karakterden kolay kolay vazgeçebiliyor. Bunun için biraz daha zaman ve çabaya ihtiyaç var.

Konuya geri dönecek olursak, günümüzde kadın işlerinin erkeklerin egemenliğinde olmasının tek sebebi dünyanın erkek egemenliğinde olması.

Nasıl ki siyasetçiler, CEO'lar, şirket yöneticileri çoğunlukla erkekse; aşçılar, terziler ve kuaförler de erkek. Aslında aralarında bir fark yok. İnsanların özellikle bu mesleklere odaklanma sebebi bu işlerin evlerde kadınlar tarafından 'bedava' yapıldığında değersiz, erkekler tarafından profesyonel şekilde yapıldığında önemli kabul edilmesi.

Bir sonraki feminizm tartışmasında erkeklerin bazı kadın işlerini başarıyla icra ediyor olmasının övünülecek bir şey olmadığını ve bunu savunanların aslında farkında olmadan cinsiyetçiliği kabul ettiğini unutmayın.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
15.05.2020

Çok güzel bir içerik olmuş. Batı'da kadınların meslekten men edilmesinin tarihiyle ilgili biraz daha bilgi verelim. Caliban ve Cadı (Silvia Federici) Avrupa'da cadı avını anlatan bir kitap. Fakat kadınları cadı diye yaktıkları zamanı geniş olarak incelerseniz, aslında bunun basit bir histeri değil, sistematik bir hareketin sadece bir parçası olduğunu görürsünüz. 13. yy da kentte yaşayan kadınlar doktorluktan duvar işçiliğine kadar her meslekte aktif olarak çalışıyorlardı, derken loncalara girmeleri kesin olarak yasaklandı, kadına kocasının yanında evden çalışmaktan başka seçenek bırakılmadı.

15.05.2020

Bir örnek daha, Jacoba Felicie adlı bir doktor 1322'de Paris'te mahkemeye çıkartıldı. Eski hastaları ifadelerinde ondan çok memnun kaldıklarını, öncesinde başka doktorlara gitseler de onlarda şifa bulamadıklarını söylediler. Ne yazık ki, bu ifadeler Jacoba'yı kurtaramadı. Çünkü suçlanma sebebi işini yanlış yapması değil, bir kadın olarak doktorluk yapmasıydı. (Cadılar, Büyücüler ve Hemşireler, Barbara Ehrenheich)

Pasif Kullanıcı
15.05.2020

Birçok meslekte erkekler önde kadınlar geri planda bırakılıyor zaten. Bunun da sebebi içerikte yazdığı gibi ataerkil kafa yapısından kaynaklı. Alet takımını eline alıp babamdan daha iyi eşya tamir eden bir ablam var benim

23.05.2020

Günümüzde kadınlara şu mesleği yapma, şu bölümü okuma, şurada kendini geliştirme diyen mi var? Kadın, başarılı olunca vay be helal olsun, başarısız olunca lanet olsun ataerkil düzene. Ne güzel işin kolayını bulmuşsunuz. Şu onedio tipi erkek düşmanlığından bir türlü vazgeçemediniz. Neyse çok tanıdım böyle tip, 30 dan sonra geçiyor bu düşmanlık, ama iş işten de geçiyor. Geçmiş olsun.

15.05.2020

Bak kardeşim erkek bir aşçı olarak bu hayatımda gördüğüm en aptal içerik. Sende günde 12 - 14 saat çalışsan sende eve geldiğinde yemek yapmazsın. Ayrıca erkek bedeni evrimsel olarak ağır yük gerektiren işlere daha dayanıklı dolayısıyla mutfağa gelen kadın kardeşlerimiz kimi zaman bu ağır çalışma şartlarına dayanamayabiliyorlar ve bu nedenle ayrılıp başka işlere geçebiliyorlar. Feminizmi erkek düşmanlığı olarak gören sizler kadın erkek eşitliğinin feminizmin ta kendisi olduğunu bilmezsiniz. Sizlere iş yerlerinde daha az iş veren patronlar, erkeği öldürene kadar çalıştırdığında sesinizi çıkarmazsınız gelip burda tatava yaparsınız.

TÜM YORUMLARI OKU (18)