Tarladan Aldım 1 Lira, Sofraya Koydum 8 Lira: Üretici de Tüketici de İsyanda!

Artan fiyatlara herkes isyan ediyor. Tüketici alım gücündeki düşme ile temel gıdada dahi tasarrufa giderken, üretici de maliyetlerin artışı bir yandan, market ve pazarlardaki fiyatlardan da sorumlu olmamasından yakınıyor. 

Üreticinin elinden çıkan ürün sofraya gelene kadar 5'e katlanıyor. 2 liralık sebze ya da meyve sofraya konduğunda 8-9 lira oluyor. Kimse işin içinden çıkamıyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayıyla birlikte üreticiyle market arasındaki fiyat farkının 5,5 kat olduğunu söyledi.

Söz konusu fiyat farkının en fazla olduğu ürün 5,6 kat ile elma olurken, onu 4,7 kat ile limon, 4,2 katla marul takip ediyor. 

Ürün fiyatları tarladan evlere girene kadar yolda yaşadıkları fiyat değişimi cepleri yakarken, Bayraktar, üreticiden 2 liraya çıkan elmanın markette 11 liranın üzerindeyken, tarladan 1,70 TL'ye çıkan limonun markette ya da pazarda 7,92 TL olduğunu, 2,90 TL'ye yola çıkan marulun 12,22 TL'ye eve girdiğini, üreticini elinde 8,18 TL olan yeşil mercimeğin 28,76 TL'ye geldiğini ve 4,75 TL'lik salatalığın da 16,57 TL olduğunu iletiyor.

Dünyanın büyük bir gıda krizinin eşiğinde olduğuna dikkat çeken Bayraktar, üretici fiyatlarında düşüş olmadan fiyatlarda çekilme olamayacağını da belirtti.

Marketlerdeki 40 ürünün 34’ünün zamlandığını söyleyen Bayraktar, zam şampiyonunun yüzde 157,55 oranında artışla kuru soğan olduğunu, onu da yüzde 74,58’le karnabaharın takip ettiğini, sonrasında da yüzde 62,59’la kuru kayısı, yüzde 50,43’le patlıcanın geldiğin açıkladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Enflasyonun Öncü Göstergesi Sayılan Veride Yükseliş Devam Ediyor: İstanbul'da Enflasyon Zirve Yeniledi!
Maydanozun 10 Liraya Uzanan Yolculuğu Nasıl Başladı?
Yeni Venezuela'da Bugün! Sadece Son 24 Saat İçinde Gelen Zamlar Suratınıza Will Smith'in Tokatı Gibi Çarpacak
KDV İndirimi Başladı: Hangi Ürünlerin Fiyatı Etkilenecek?
Türkiye'nin Ayçiçek Yağı Çıkmazı: Ucuza Satılıyor Ama Gören Yok! Görmek İçin de Çok Beklemek Lazım

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet’ten Al Haberi: “Platonik Aşıklar Şehit Olur”
Kızılcık Şerbeti'nde Çok Konuşulacak Sahne: Kiliseden Rahatsız Olan Pembe’ye Papazdan Ders Gibi Yanıt
Serenay Sarıkaya mı? Hande Erçel mi? Maskülen Tarzın Kime Daha Çok Yakıştığını Birlikte Seçiyoruz!