Tarımın Küçük Dev Ülkesi: 15 Maddede Hollanda'nın Tarımsal Başarısının Sırrını Açıklıyoruz!

Hollanda, yenilikçi tarımsal teknoloji sayesinde dünyanın en büyük tarımsal ve gıda ürünleri ihracatçısı ülkelerinden başında geliyor. Hollanda tarım sektörü, doğaya ve çevreye saygılı, sağlıklı, güvenli gıdaları sürdürülebilir biçimde üretmeyi hedefliyor. Bunu başarıyorlar da... 

Tarım ihracatında dünya ikincisi konumunda bulunan Hollanda'nın 2016'da tarımsal ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak 85 milyar euroya çıktı. Hollanda İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Hollanda’nın tarım ve gıda ihracatı 2016 yılında rekor seviyeye ulaşarak 94 milyar euro oldu!

Peki bu başarının ardındaki sebeplere birlikte bakalım.

Haberin detayları için aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz.

Yüz Ölçümü Konya'dan Biraz Daha Büyük Olan Hollanda Tarım Ürünü İhracatında Rekor Kırdı

1. Kırsal kesimden kentlere göç eden insanlarla birlikte dünyadaki kentleşme oranı yükseldikçe, kentsel alanlarda yaşayan insanlara sürdürülebilir ve sağlıklı besin kaynakları sunmak da giderek zorlaşıyor.

Bu anlamda 'gıda güvenliği' kavramına da daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyor. Gıda güvenliği, ekonomik performans ve sosyal refah için de son derece önemli bir husus. 

Çünkü bu kavram, hayvanların sağlığı ve refahı, gıda, atık imhası ve mesken yeri gibi konuları da dikkate alan çözümlerin yanı sıra yönetişim, eğitim ve adil bir toplum gibi konularda da kafa yorulması gerektiği anlamına geliyor.

2. Bu açıdan Hollanda önemli bir örnek. Ülke, ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük tarımsal ürün ihracatçısı durumunda.

ABD ve İspanya ile birlikte dünyanın üç önde gelen sebze ve meyve üreticisinden biri. Avrupa'dan ihraç edilen sebzelerin dörtte birini yine Hollanda sağlamakta.

Hollanda'da tarım sektörü epey çeşitli: Bitkisel tarımın yanı sıra süt ve süt ürünleri, cam altı yetiştiriciliği, ağaç yetiştirme ve domuz yetiştiriciliği gibi geniş bir yelpazede tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

3. Peki bu başarının ardındaki sır ne? Öncelikle şunu söylemeliyim: Hollanda "ilerici" bir ülke!

İlericilikle kast ettiğim şu: Hollanda sadece tarım sektöründe değil, genel anlamıyla rasyonel düşünen, bilimi ve teknolojiyi önemseyip inovatif ürün ve hizmetler geliştiren bir ülke.

Geleceğe odaklılar ve ileriye dönük aldıkları kararlarını ve hedeflerini programlı biçimde uyguluyorlar. Bu birinci ve en önemli etken.

4. Hollanda on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı.

Çiftçiler ve yetiştiriciler, tarımsal üretim zincirinin tam ve etkili bir ortağı konumundalar. Bu durum başarının en önemli sebeplerinden biri. 

Bu tarımsal üretim zincirinin birincil görevi, yenilikçi, sosyal olarak sorumlu ve sürdürülebilir yöntemleri kullanarak optimum fiyat / kalite performansıyla yiyecek, çiçek ve bitki üretmektir.

5. Hollanda, dünyanın tarım alanındaki en başarılı üniversitesi olan Wageningen Üniversite'sine ev sahipliği yapıyor.

Bu alandaki teknik bilgi ve becerinin (know-how) yüksekliği, sürdürülebilir ve verimli tarımın en önemli anahtarı.

6. Eğitim, araştırma ve nitelikli iş gücünün yüksekliği dolayısıyla dünyanın yeme-içme sektöründe önde gelen 40 şirketinden 12'sinin Ar-Ge merkezi Hollanda'da.

7. Hollanda, tarım-gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, otomatik et ayırıcıları gibi yüksek düzeyde otomasyona sahip.

Hollanda bu teknolojileri sadece kullanmıyor; bunları üretiyor ve ihraç da ediyor. Ülkenin tarımsal ihracatının bir bölümü de tarım teknolojisine ait.

8. Hatta Hollanda sadece bunların üretimini ve satışını da gerçekleştirmiyor. Özellikle, "tarımsal işleme" konudaki bilgisini (know-how) de danışmanlık firmaları aracılığıyla satıyor.

Bilginin başlı başına meta olduğu bir çağdayız...

9. Bu, bitki esaslı ürünlerin yanı sıra hayvancılık, kanatlı hayvan eti ve yumurta ile peynir gibi hayvansal ürünler için de geçerli şüphesiz.

10. Tarımsal üretim deyince akla çiçek üretimi de gelmeli kuşkusuz. Hollanda, şu anda dünyanın en büyük çiçek üreticisi.

Hollanda'nın meşhur ettiği lalenin ana vatanının Türkiye olduğunu söylememe bilmem gerek var mı?...

11. Hollanda'nın coğrafyasının getirdiği avantaj ve dezavantajlar da mevcut.

Öncelikle ülke üç büyük nehir tarafından âdeta bölünmüş durumda. Bu açıdan Hollanda'nın epey 'sulak' olduğunu söylemek mümkün. Tabii bu durumun hayli verimli bir delta bölgesi oluşturduğunu da söylemeliyiz.

12. Fakat bununla beraber, Holllanda ciddi bir toprak sıkıntısı da yaşıyor. Ülkenin topraklarının %20'si denizin doldurulması ya da bataklıkların kurutulması yoluyla elde edilmiş durumda.

Nehir, kanal ve göller Hollanda'da 4000 kilometrekare alan kaplamakta. Hollanda bu küçük toprak parçasında 16,8 milyon nüfusuyla Avrupa'nın nüfus yoğunlugu en yüksek ülkesi konumunda. Tarım arazilerin darlığı sebebiyle de, yoğun bir tarımsal üretim gerçekleştiriliyor.

13. Ilıman iklimin de bir diğer olumlu etken olduğunu not düşmemiz gerekiyor.

14. Başarının ardında yatan en önemli sebeplerden biri de Hollanda'nın ticaret tecrübesi. Hollandalılar 16. yüzyıldan beri deniz ticaretinde dünyanın en gelişmiş ülkelerden biri.

2016 yılı itibariyle dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan Hollanda, Avrupa'nın ve dünyanın en önemli liman şehirlerinden biri olan Rotterdam'a ev sahipliği yapıyor.

Bu üretimi ve ticareti destekleyen güçlü bir altyapı, gelişmiş gıda işleme endüstrisi ve lojistik de Hollanda'da son derece yüksek bir seviyede. Yani, ortada 'toplam' bir başarı söz konusu.

15. Tarımsal bilgi zenginliği, verimli topraklar, yoğun tarım, üretimin kalitesi ve ticaret uzmanlığı sayesinde Hollanda'nın tarım-gıda ürünleri tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Bize de bu başarıyı alkışlamanın yanı sıra, ders çıkarmak düşüyor!...

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
25.01.2017

Lan oğlum mal mısınız ? tarla taban işine girersek Şehirlerde nüfus azalacak. Bunca yol, köprü boş mu kalsın ? Bunca inşaat yapılıyor içinde kim oturacak ? Avmler boş mu kalsın ? Sonra bankalar kime kredi verecek ? Kim borç içinde yüzecek ? Bak ne güzel boka üşüşen sinekler gibi hepimiz belli noktalara toplanmışız. Şimdi iş çıkarmayın boş yere.

25.01.2017

Bizde de verimli araziler, imara açılıyor, kimse kusura bakmasın ama ufacık paralara yandaşa peşkeş çekiliyor.

Pasif Kullanıcı
23.01.2017

Bilime önem veren Hollanda ile bilime dinsizlik diyen Bizimkiler arasindaki bariz fark.Bu ulkeyi cahiller kurtaracak diyorlar hani.

23.01.2017

olay onunla alakalı değil adamların çiftçisi üniversite mezunu bizim üniv mezunu arkadaşlarımız yakıştırmazlar kendilerine birde tabi toprak bütünlüğü diye bir olay yok türkiye de verimli topraklar bölünmüş durumda bu topraklar parçalandıkça gelir düşüyor sonra köyden kente göç mevzusu gündeme geliyor 3 5 adam çiftçilik yapmak istiyor onlarda toprak bütünlüğünden yiyor darbeyi

TÜM YORUMLARI OKU (22)