Tarımda Girdi Maliyetler Yükseliyor! Bakanlık Kararı Uzmanları İkiye Böldü: Et Fiyatları Ne Olacak?

Tarımda üretim sorunları sürerken, maliyetlerde artış rekorlarına devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan verilerde görülen seviyeler üreticilerin şikayetlerinde haklılık paylarını da gösterirken, gıda üretim tarafında fiyatlardaki düşüşün önce tarımı  desteklemekle sağlanacağı sinyalini de veriyor.

Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık %134,96 arttı.

data.tuik.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Tarım-GFE'de, 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %7,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %81,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %134,96 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,89 artış gerçekleşti.

Yıllık artışın düşük olduğu alt grup %31,88 ile veteriner harcamaları olurken, yüksek olduğu alt gruplarsa %233,89 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %228,03 ile enerji ve yağlar oldu.

data.tuik.gov.tr

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %4,57, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %8,33 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %72,30, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %145,32 artış gerçekleşti.

Bu tablonun içinde geçen hafta başlayan Tarım Kredi indirimleri de dikkat çekmişti

Tarım Kredi İndiriminden Çıkan Gübre Karmaşası: Yüzde 200'den Fazla Artan Fiyatlarda Gübretaş'ın Payı

Yurt dışı üretici fiyat endeksi yıllık %111,34, aylık %0,66 arttı

data.tuik.gov.tr

YD-ÜFE (2010=100) 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,66, bir önceki yılın Aralık ayına göre %36,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %111,34 ve on iki aylık ortalamalara göre %81,69 artış gerçekleşti.

Tarım ve Orman Bakanlığı geçen günlerde, 150 bin erkek besilik sığır ithalatı ve erkek kasaplık koyun ihracatına iznini fiyatlar bazında yorumlayan uzmanlar fikir ayrılığına düştü.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, piyasanın bu izinlere ihtiyacı olduğunu söylerken, 'İthalat ihtiyaçtı' dedi. Ülkede hayvan sayısının arttığını söyleyen Tunç, ithal etmenin hayvan olmadığı anlamına gelmediğini söyledi ve Türkiye Gazetesi'nden Fırat Aydoğmuş'un aktardığına göre, şöyle devam etti: 

Yem konusunda sıkıntı var. Süt ırkına çok yem yedirince pahalıya mal oluyor, pahalıya mal edince de üreticinin ucuza satma durumu söz konusu olmuyor. İthal edeceğimiz hayvanlar ise etçil ırklar. Yemde dışarıya bağlı olduğumuzdan, ithalat kararı, hem üretici hem de tüketici adına doğru ve yerinde bir karar.

TÜSEDAD (Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu'nun paylaşımındaysa farklı bir görüş sunuldu

pbs.twimg.com

Solakoğlu, Twitter paylaşımında, 'Türkiye'de et pahalı değil! Alım gücü eridi gitti! İsviçre çiftçisi de ben de aynı fiyattan mısırı alıyoruz! İsviçre'de indirim markette et reyonu: bonfile 100gr=250TL Anrikot=212TL 100 gr! Türkiye üreticisini batırıyor. Desteklemeler bile açıklanmıyor. İthal hayvan çözüm değil!' dedi.

"Geri dönüşü olmayan yola gireriz"

Yılın ilk 6 ayında düşen süt üretimine dair Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin uyarıda bulunurken, Türkiye'de üretimin temelini oluşturan küçük işletmelerin payının yüzde 67 olduğunu bu işletmelerde bir litre sütün maliyetinin 8,13 TL olurken, çiğ süt fiyatının 7,50 TL olduğunu belirtti. Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, bu işletmelerin üretimden çıkması halinde geri dönüşü olmayan bir yola girileceğini, hayvanların kesildiğini ve sıkıntının büyüyeceğini söyleyen Keskin, 2008 yılını hatırlatarak şunları söyledi:

Geçmişte bunları yaşadık, aynı senaryoyu bir daha yaşamayalım. Bizim istikrarlı süt fiyatını korumamız lazım. Zam olması mühim değil sağlam zemine oturtursak süt üretimini her tarafımız mera ve hayvancılık olur. Vatandaş eti de ucuza yer.

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
YORUMLAR
22.08.2022

AKP den önce 1 kilo ile şimdiki 1 kilo da çok farklı 1 kilodan da çalmışlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ