Sığır İthalatında Avrupa Lideri, Dünyada ise İkinciyiz: 2018'de Tarım ve Hayvancılıkta Neler Yaşandı?

Tarım ve hayvancılılık, özellikle artan gıda fiyatları ile birlikte geride bıraktığımız 2018 yılında Türkiye'nin en çok konuştuğu konular arasında yer aldı. Bu sahada yıla damga vuran kelime ise 'ithalat' oldu.

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, yıl boyu yaşanan gelişmeleri maddeler halinde sıraladı. Gelin birlikte yakından bakalım...

1. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilmesinin ardından Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Bakanlığı birleştirildi.

Yeni sistemde bakanların milletvekili olma şartı kaldırıldığı için parlamento dışında atama yapıldı. Yeni sistemin ilk Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde tarım, gıda ve sağlık politikalarını belirlemek üzere Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu oluşturuldu. Tek kararname ile Tarım ve Orman Bakanlığında 10 genel müdür görevden alındı, 22 yeni atama yapıldı. Bakanlığın yapısı değişti. Buna bağlı olarak tarım politikası da değişti.

Yeni Kabinenin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Oldu! Bekir Pakdemirli Kimdir?

2. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2018’in ilk 9 aylık döneminde ülke ekonomisi yüzde 4.5 büyüme kaydederken, tarımdaki büyüme yüzde 0.7 oldu.

3. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 ikinci tahminine göre, bitkisel üretim her alanda azaldı. Bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4.2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde üretim yüzde 1.7 oranında düştü.

4. Tarıma 2018 yılında 14.5 milyar lira destek sağlandı. 26 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Tarımsal Destekleme Kararnamesi’ne göre, mazot, yem bitkileri, bakliyat ürünleri ve hayvancılıkta destekler artırılırken, prim desteklerinde bakliyat ürünleri dışında herhangi bir artış yapılmadı. 2017’de kaldırılan besilik hayvan kesim desteği 2018’de yeniden uygulandı.

5. Canlı hayvan ve et ithalatı 2018’de de devam etti. Türkiye yılın ilk 8 aylık döneminde 1.4 milyon baş canlı hayvan ve 46 bin ton et ithal etti. Sığır ithalatında Avrupa lideri, dünyada ise ikinciliğini sürdürdü.

Yılın ikinci yarısında döviz kriziyle kurlarda meydana gelen artış nedeniyle ithalat cazip olmaktan çıktı.Et ve Süt Kurumu depolarında biriken 20 bin ton etin ihracatı için çalışma başlatıldı.

6. Ziraat Bankası’nın kredi desteği ile “500 bin koyun projesi” ve “250 bin damızlık düve projesi” başlatıldı.

7. Et ve Süt Kurumu’nun “2017 Yılı Sektör Değerlendirme Raporu” yayınlandı. Rapora göre küçükbaş ve büyükbaş canlı hayvan ihracatı tamamen sıfırlanırken, 2017 yılında küçükbaş canlı hayvan ithalatı yüzde 4581 oranında artarken, büyükbaş hayvan ithalatındaki artış yüzde 72 olarak gerçekleşti.

Kasaplık ithalatı büyükbaş için yüzde 397, damızlık küçükbaş ithalatı ise yüzde 757 oranında artarak rekor üstüne rekor kırdı.

Türkiye'de Hayvancılığın Geldiği Nokta: İhracat Sıfıra İndi, İthalat Rekor Kırdı

8. Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği sığırlarda şarbon hastalığı tespit edilmesi günlerce tartışıldı.

Et ve Balık Kurumu 'Endişe Edecek Bir Durum Yok' Dedi: Brezilya'dan İthal Edilen Hayvanlarda 'Şarbon Pozitif'

9. Türkiye’nin en büyük hayvancılık işletmesi olarak bilinen Kayseri Develi ve Adana’da toplamda 36 bin baş kapasiteli Saray Halı Hayvancılık İşletmesi konkordato ilan etti.

10. Yıl boyunca gıda enflasyonu hep gündemde oldu. Özellikle her ay açıklanan enflasyon verilerinde fiyatı en çok artan ürünler arasında tarım ürünleri, süt ve et fiyatı ön plana çıkarıldı. Merkez Bankası raporlarında gıda enflasyonuna dikkat çekildi.

11. Türk Şeker’e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi gündemi sarsan ve 24 Haziran seçimi öncesinde en çok gündemde olan konulardan biri oldu.

12. Ülke genelinde 286 büyük ova koruma altına alındı. Fakat, bu ovalardan Eskişehir Alpu Ovası ve Kırklareli Ovası’na termik santral kurulmak istenmesi büyük tepkilere neden oldu.

13. Ege Bölgesi’nde jeotermal enerji santrallerinin tarım ürünlerine zararı, ülkenin bir çok bölgesinde tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, enerji, madencilik yatırımları ile tehdit altındaki alanların korunması için verilen mücadele 2018 boyunca sürdü.

14. Fiyatı artan Antep Fıstığı, kuru soğan ve patateste ithalatı gündeme geldi. Savaşın sürdüğü Suriye’den patates ithal edildi. Yılın son günlerinde ise soğan fiyatının yeniden artması üzerine soğan depolarına yapılan baskınlar çok tartışıldı.

Sadece Gözü Değil Cebi de Yakıyor! Kuru Soğanın Fiyatı Bir Haftada Yüzde 100 Arttı

15. Ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler ve teknikerlerin atama hayali bu yıl da gerçekleşmedi.

Ayrıca bakınız 👇

Bakan Pakdemirli 'Saman, Buğday İthal Ettiniz’ Diyenlere Seslendi: 'Paramız Var ki İthalat Yapıyoruz'

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
26.12.2018

Yunanistan'a gitmiştim geçen sene 5 Euro'ya 6 kalem pirzola + içecek aldım.Bizde bir lokantada 30 liraya 2 kalem pirzola geliyor içecek ekstra ?! Et inanılmaz pahalı Türkiye'de ama neden diye soran yok ! Tıpkı 100 bin liralık bir arabanın 60 bin lirasının vergi olduğu gibi !!

Şu %52’lik kesimi “sığır” diye ihraç edebilsek her şey daha güzel olabilirdi aslında

26.12.2018

İthal ediyoruz çünkü paramız var.

TÜM YORUMLARI OKU (34)