Tarım Bakanı Fakıbaba Açıkladı: 12 Bin Çiftçi Kooperatife Borçlu, 7 Bini İse İcralık

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fakıbaba'nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi vermişti.

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'ın haberine göre, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fakıbaba'nı yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu yazılı soru önergesinde, şu soruların yanıtlarını istedi:

'Tarım Kredi Kooperatifi kaç projeye destek vermektedir? Toplam proje desteği alan çiftçi sayısı kaçtır? Kaç ilde örgütlüdür? Geri dönüşüm olmadığı için takipte alacak sayısı ve icra dosyası sayısı kaçtır? Kooperatif vasıtası ile son beş yılda dağıtılan hayvan sayısı kaçtır? Kredi borcu ertelenen çiftçi sayısı kaçtır?'

Soru önergesini yanıtlayan Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 36 bin 473 yerleşim yerinde bin 625 birim kooperatif ve 199 büro ile çalıştığını söyledi.

Kanuni takip hesaplarında borcu bulunan çiftçi sayısının 11 bin 911 olduğunu açıklayan Fakıbaba, icra takibi yapılan çiftçi sayısının ise 7 bin 531 kişi olduğunu bildirdi.

Fakıbaba ayrıca 5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla erteleme hesaplarında borcu bulunan çiftçi sayısını ise 14 bin 287 olarak açıkladı.

Kooperatifler vasıtasıyla besiciye 83 bin 81 büyükbaş ve 236 bin 364 küçükbaş hayvan satış ve tesliminin gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

'Yanlış tarım politikası çiftçileri borç batağına sürüklüyor'

Hükümetin uyguladığı tarım politikalarının yanlış olduğunu söyleyen CHP'li Gürer, uygulanan politikaların çiftçileri borç batağına sürüklediğini savunarak, 'Bakanlık şapkasını önüne koyup politikalarını gözden geçirmeli' açıklamasını yaptı.

'Çiftçiler kredi kullanarak günü kurtarmaya çalışıyor'

Çiftçilerin her geçen gün borçlandığını ve günü kurtarmak için kredi kullandığını söyleyen Gürer şöyle devam etti:

'Girdi maliyetleri arttıkça ve ürün de para etmeyince çiftçi aldığı kredileri ödeyemez duruma gelmiştir. Bugün 7 binden fazla çiftçi icra kıskacı ile karşı karşıya kalmışsa, bakanlığın şapkasını önüne koyup, uygulamakta olduğu yanlış tarım politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. İthale dayalı üretici ve tüketiciyi korumayan tarım politikası yerine ürün girdi fiyatlar  düşürülen, üretimi destekleyen politikalara yönelinmelidir.'

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR
08.07.2018

"Beter olsunlar", "aç kalsınlar" gibi yorumlar en az bu noktaya gelmemize neden olan yönetime destek verenlerin söylemleri kadar saçma. Bunların yaşanmasına neden olan yönetime destek verenlere hep "aynı gemideyiz, biz zor günler geçireceğimizi ön görerek bu yönetimi istemiyoruz. Sizin desteklediğiniz yönetim ülke başına geçince siz zengin, biz fakir olmayacağız. Hep beraber fakir olacağız" mantığını anlatmaya çalıştık, anlatamadık... Düşüncelerimizin doğruluğunu anlatamadık diye, sırf ispat etmek için "bak ben sana demiştim, beni dinlemedin salak" diyebilmek için "beter olsunlar, aç kalsınlar" denilemez. Çünkü hala aynı gemideyiz ve onların beter olması, bizimde beter olacağımız anlamına geliyor. Muhalefet mevcut yönetimi değiştirip ülkeyi yönetmek istiyorsa sadece seçim döneminde değil, seçim sonrasından itibaren çalışması lazım. O yüzden en büyük suç kendisini doğru düzgün anlatamayan muhalefettedir. Anlatamadığı sürece 16 yıldır izlediğimiz senaryoyu daha çok izleriz.

08.07.2018

Çiftçi borçlu ve icralık halinden memnun. CHP konuyu kapatsın.

08.07.2018

Fakıbabanın bu duruma anlam vermesi de iyi bir şey. Tarımı böyle böyle bitirdiniz, ülkeyi iyice dışa bağladınız. Beter olsun, müstahak diyen canlarım belli ki gelir düzeyiniz everest. Çünkü tarımcıların borç ile üretip kazanamadıkları bizim cebimize yansıyor, tabi beslenmek yerine fotosentez yapıyorsanız o ayrı ama yangındır, imardır derken fotosentez ortamı bile bulmanız zor.

TÜM YORUMLARI OKU (19)