İnsanoğlu tarihin derinliklerinde büyük tehditlerle mücadele etmenin yolunu günün bilim ve teknik şartlarını zorlayarak bulmaya çalışıyordu. Yani mühendisliğin sınırlarını günümüzün yapıları ile sınırlı tutmak yanlış ve yetersiz olacaktır. Tarihi üç parçaya bölerek ele aldığımız ve tarihe yön veren mühendislik eserlerine bakıyoruz.
Pisa kulesi mühendislik açısından yetersiz olduğu için eğik durmaktadır . Kuleyi taşıyan zeminde oluşan farklı oturmalar yapının eğik durmasına sebep olmuştur ki bu oturmalar yüzyıllar boyu surebilmekktedir. Pisa kulesinde illede mühendislik arayacak olursak yakın tarihte yapılan zemin iyilestirmeleri sonucu bu oturmaların durdurulmasını örnek verebiliriz.
stonehenge'i antik mimari basari olarak saymak ne kadar dogru. stone henge yapildigi sirada misirda 150metrelik dev piramidler insa ediliyordu, babilde kuleler, ziguratlar dikiliyordu. insanligin ilk mimari harikasi olarak listeye girecekse bunu fazlasiyla hak eden gobekli tepedir. hatta kurzgesagt gecen hafta bir video yayinlamis, gunumuz takviminin baslangici 2bin yil oncesi degil, 12bin yil once gobeklitepenin insasi olmali diyor. cunku insanligin avci toplayici yasamin otesinde buyuk bir isbirligi gostererek olusturdugu ilk buyuk yapi, yani insan medeniyetinin baslangic noktasi. bu sebebden gunumuz takviminin basina 1 ekliyerek, yilin 12016 olmasi gerektigini soyluyor. bu sayede insanligin gecmisteki olaylari daha dogru ve anlasilir tarihlenebilircek. https://www.youtube.com/watch?v=czgOWmtGVGs videonun turkce altyazi secenegi var. 12017 yiliniz kutlu olsun :)
Milattan önce insanların uçamadığından nasıl bu kadar eminiz? Ya da elektriği kablosuz iletmediklerinden? Şimdi uygarlığımız çökse bu buluşlarımızdan kaçı 3000 yıl sonraya ulaşabilir? Mesela internet? Mesela elektrik direkleri. Mesela uçak enkazları??? "İnsandan sonra" belgeselini seyretmenizi öneririm. Bakın 3000 yıl sonra uygarlığımızdan eser kalıyor mu? Taş yapılar hariç...!