Tarihte Kısa Bir Yolculuğu Var mısınız? Babiller Hakkında Belki de İlk Kez Duyacağınız Bilgiler

Mimarisiyle, buluşlarıyla, kanunlarıyla günümüze ışık tutan Babil Uygarlığı hakkında bilmeniz gerekenleri sizler içn bir araya getirdik, keyifli okumalar...👇

Kaynak: 1 , 2 , 3

1. Babil kelimesi ‘Tanrının Kapısı’ anlamına gelir.

2. Babil Uygarlığı I. Babil ve II. Babil olarak iki döneme ayrılır.

Sami kökenli bir topluluk olan Babiller Amurrular tarafından kurulmuştur. Devletin kurucusu Sumu-Abum’dur. Özellikle devletin başına geçen 5. Kral Hammurabi ile Babiller diğer kavimlere egemenlik kurmuşlardır. Hititlerin çekilmesinden sonra Babil ülkesi Asurluların egemenliğine girmiştir. Medlerle birleşen Babiller M.Ö 626 yılında Asur devletini yenerek tekrar bağımsız olmuş ve II. Babil Krallığı’nı kurmuşlardır. Kurulan II. Babil devletine ise Persler son vermiştir.

3. Haftayı 7 güne bölen Babiller'dir.

4. Babil'in Asma Bahçeleri'nin varlığı kesin olarak kanıtlanamamıştır.

Dünyanın antik yedi harikasından biri olan Babil’in asma bahçelerinin nerede olduğu bilinmemektedir. İşin aslı var olup olmadığı da kanıtlanmamıştır çünkü bu yapıya ait herhangi kesin bir arkeolojik bulgu yoktur.

5. İlk bilgisayar olarak tanımlanan abaküsü Babiller icat etmiştir.

6. Astroloji 3000 yıl önce Babilliler tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Babilliler için astroloji devletin işlevlerinden biriydi. Babillilerin yıldızları ne zaman göründüğüne dair tuttukları haritalar vardı. Yıldızların ve gezegenlerin ne zaman göründüğü ve görünmediğine bakarak şanslı ve şanssız günlerini hesaplamışlardır.

7. Burçlar, Babilliler tarafından 12 bölüme ayrılmıştır.

Babilliler zamanla geleceği okuma konusunda teknikler geliştirmişlerdir. Bu tekniklerden biri de burçlardır. Bunun nedeni takım yıldızları ve güneşin hareketleridir. Burçları 12'ye ayıran da Babillilerdir.

8. Babilliler 3,14 sayısını kullanmak yerine 3,125 sayısını katsayı olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır.

Dönemin bilgisi açısından çok yakın bir değer bulmuşlardır.

9. Babillerde, şehrin sınırlarını işaretlemek, arazileri ölçmek ve mülkiyet değişikliklerini kaydetmek için saha araştırmacıları olarak çalışan görevliler vardı.

Babilliler şehirlerini düzenlemede çok hassastı.  Zengin ailelerin daha büyük evleri vardı ve ortalama bir ev birkaç küçük oda içeriyordu. Her evin ayrı yatak odası, tuvaleti ve oturma odası mevcuttu. Saraylar ve üst sınıfa ait evlerde banyo yapmak için ayrı tuvaletler bulunurdu. Bina temellerinde sırlı tuğla ve su yalıtımı için zemin kaplamalı bir bitüm tabakası kullanılıyordu.

10. Babil toplumunda üç ayrı toplumsal sınıf bulunurdu.

Toplumun tepesinde kral, kraliçe, prensler, prensesler ve asiller gibi kraliyet ailesi vardı. Üst sınıfı tüm mülk sahipleri ve zengin insanlar oluşturuyordu. Tapınakların rahip ve rahibeleri ile askeri liderler de üst sınıfa dahil edilmişti. Üst sınıftan servetleri için vergi ödemeleri ve askeri faaliyetlere katılmaları bekleniyordu. Biri doğrudan üst sınıfa doğabilirdi; ayrıca, bu sınıfa yükselmek de mümkündü. Orta sınıf esnaf, zanaatkâr, çiftçi ve vasıflı işçilerden oluşuyordu.

En düşük sınıf kölelerdi. Mezopotamya’da kölelik, olağan bir uygulamaydı. Genellikle yenilen düşman kentlerin halkları köle haline getirilirken, suçlu ya da borçlu kişiler de köle yapılabiliyordu. Tapınak köleliğiyse bundan biraz farklıydı. Bir hasat sorunu veya kuraklık durumunda, aileler köle olması için çocuklarını tapınağa gönderirdi.

11. Ay ve Güneş tutulmasının devirli olduğunu ilk olarak Babiller keşfetmiştir.

Ayrıca güneş saatini de onlar bulmuştur.

12. Babiller yaklaşık 1000 tanrıya inanıyordu.

Gündelik hayatta ise bunlardan yalnızca birkaçına ibadet edilirdi. Babilliler tanrılarından günlük yaşamlarında onlara yardım etmelerini isterdi. Öte yandan, sel, kuraklık, ürün yetersizliği vb. doğal felaketlerin tanrının bir cezası olduğuna inanıyorlardı. Babil kentinin büyük tanrısı Marduk, en güçlü tanrı haline gelmişti. Meşhur Babil Kulesi de Tanrı Marduk'a ulaşabilmek amacıyla yapılmıştı. 

Babilliler ölümden sonraki hayata inanıyordu. Bu nedenle, ölü insanlar, onları diğer dünyaya götürebilecekleri birçok hediyeyle birlikte gömülürdü. Mezarlar ya bir kamusal mezarlıkta ya da evlerinin zemininde bulunurdu. Ayrıca, yedi kil tablet üzerine kaydedilen yaratılış efsanesine de güçlü biçimde inanırlardı. İlk eski Babil efsanelerinden biri “ilk insan Adapa” ile ilgiliydi. Çivi yazısıyla yazılan tabletler, bu türden efsaneleri sonraki nesillere aktarıyordu. Babil kültürü, İncil’in Eski Ahit kısmında da okunabilecek olağanüstü net bir etki yaratmıştı.

13. Babil’de cinler ile insanların evlenebildikleri ve bu evlilikten doğan çocuklara MAGİ adı verildiği belirtilmektedir.

14. Babiller yeni yılı 11 günlük bir şenlikle kutlarlardı.

15. Babiller 60 tabanında sayı sistemi kullandılar.

Günlük yaşamı 60'lık sayı sistemine göre ayarladılar. Bu sebeple 1 saat 60 dakika, 1 dakikada 60 saniye var.

16. Sulama sisteminde yeni usuller geliştirilmiş ve suyu yükselten makinelerden yararlanılmışlardır.

17. Atı ehlileştirmişlerdir.

18. Meta üretimi oldukça fazlaydı.

Babil’in içinde ticaret geliştiği gibi, komşu ülkelere, Elam’a, Suriye’ye, Asur’a ve öteki ülkelere yayılmıştır. Meta üretiminin artması, toprakta özel mülkiyeti güçlendirir. Köle sayısında artış olur. Kölelik ataerkil niteliğini korumaktadır.

Sabanı daha etkin kullanılabilir hale getirmeleri, zanaatlar, özellikle tunç zanaatı ilerlemiş olmaları; orak ve başka aletler tunçtan yapmaları bu durumun en büyük etkenleridir.

19. Bazı kaynaklarda Babiller’den tarihin en barbar kavmi olarak bahsedilir.

Bunun sebebi ilk anayasa olarak bilinen Hammurabi kanunlarının kısasa kısas usulüyle oluşturulmuş olması ve fazla acımasız maddeler içermesidir.

20. Son olarak, Babil'in merkezi bugünkü Irak'ın El Hilla kasabası üzerinde yer almaktadır.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
YORUMLAR
25.08.2018

#17 at'ı milattan önce 3500 yllarında Türk'lerin ataları olarak kabul edilen İskit'ler evcilleştirdi,bari araştırıyosun araştırdığın kaynaklar güvenilirmi ona bak-ya da bir yerinden atma.

18.08.2018

Atı ilk ehlileştiren Botai kültürüdür. M.Ö 3700 yılları civarında Kuzey Kazakistan'da cereyan eder bu kültür. Fakat Türkler, her başarılı işin arkasında olağanüstü bir atın olduğu düşüncesiyle ata diğer milletlerden daha çok bağlanmıştır. Gerek güç, taşıma ve hız bakımından diğer büyükbaşlardan ayrılması, gerek eti ve sütünden faydalanılması, gerekse Tanrılara verilebilecek müthiş bir kurban olabilmesi açısından at, Türkler için çok değerlidir. Öyle ki, birçok eski Çin ve İran kaynakları Türklerin ata özel bir ilgi gösterdiğini söyler. Hatta Hunlar sürekli at üstünde olduğu için Bizans elçileri bayağı zorlanmıştır. Türk'ün iki alametifarikasından biridir; bozkurt Türk'ün mantalitesini ve ruhunu, at ise çevikliğini ve gücünü simgeler. Kısaca atı ilk ehlileştiren yaygın kanının aksine Türkler ya da Babiller değildir.

22.08.2018

Turk fizigine bakinca kisa bacak ve genis omuz cok yaygin. Atla olan bu iliski vucud yapisini bile etkilemis. Dunya boyle hizli degismesede ayni yasam tarzi bir kac yuzbin hatta milyon yil daha surse ortaya nasil bir simbiotik varlik cikardi merak ediyorum. Romalilar hunlar atlarindan hic inmedikleri icin centaur olduklarini bile dusunmusler. Sanirim ortaya centaur gibi bir sey cikardi.

22.08.2018

Çoğu bildiğim şeyler olsa da bu tarz içerikleri görmek okumak çok keyifli. Teşekkürler sayın editör devamını bekliyoruz. Antik Sümer, Antik Mısır, Helenistik Dönem, Persler, Hititler ve bize daha uzak diyarlarda yaşayan Aztek, Maya, İnka medeniyetlerini de görmek isteriz.

TÜM YORUMLARI OKU (18)