Tarihte Bugün: 'Tanrı Bile Batıramaz' Denilen ve 35 Yıl Önce Enkazı Bulunan Titanik Hakkında Tüyler Ürpertici Gerçekler

1 Eylül 1985'te enkazı bulunan Titanik hakkında ilginç bilgiler öğrenmek ister misiniz? O zaman buyurun içeriğe!

1. Geminin enkazı kazadan 73 yıl sonra bulundu...

35 yıl önce tam da bugün, Titanik'in enkazı Kuzey Atlantik okyanusunda bulundu. 1985 yılında bulunan enkaz, okyanusun 12.500 fit derinliğindeydi.

2. Gemi batarken müzisyenler 2 saat 5 dakika boyunca çalmaya devam etti...

Titanik'in filmini izleyenler gemi batarken müzisyenlerin çalmaya devam etmesiyle alakalı komik yorumlar yapsa da bu olay tamamen gerçek! Titanik'in buz kütlesine çarpıp batmaya başlamasından itibaren 2 saat 5 dakika boyunca müzisyenler çalmayı son ana kadar bırakmadılar. Bunun sebebi, yolcuların sakin kalmalarını sağlamaktı.

3. Cankurtaran filikaları tamamen dolmadan harekete geçti...

Titanik'in bünyesi 48 adet cankurtaran filikası taşıyacak şekilde tasarlanmıştı ancak o gün yalnızca 20 adet cankurtaran filikası taşıyordu. Bu 20 cankurtaran filikası da tamamen doldurulmadan harekete geçirildi. Yani aslında birçok insan o gemiden sağ çıkarılabilirdi.

4. Baker Charles Joughin'in gemi battıktan sonra kurtulmasını sağlayan şey, içtiği viskiydi...

Geminin şefi olan Joughin, gemi battıktan sonra dondurucu suda 2 saat boyunca yüzmek zorunda kaldı. Gemi battığında suyun sıcaklığı donma noktasının 4 derece altındaydı. Joughin'in kurtarılana kadar vücut ısısını yüksek tutan şey, içtiği viski oldu.

5. 700'den fazla üçüncü sınıf yolcusunun kullanabileceği yalnızca iki küvet vardı...

Birinci sınıf yolcular için gösterişli bir hamam tasarlanmış olsa da üçüncü sınıf yolcular için her şey çok daha zorluydu. 700'den fazla üçüncü sınıf yolcusu yolculuk boyunca iki küvetten faydalanma hakkına sahipti.

6. Kurtarma sırasında gerçekten de kadınlar ve çocuklara öncelik verildi...

Filmde Titanik batmaya başladığında kurtarma sırasında 'Önce kadınlar ve çocuklar' cümlesi birçok kez duyuluyor. Gerçekte de kadınlar ve çocuklara öncelik verildi. Erkek yolcuların hayatta kalma oranı yalnızca %20 iken, kadınların ise %74 idi.

7. Gazetelerde yer alan ilk haberde hiç can kaybı olmadığı yazılmıştı...

Oysa kazadan sonra 1.500 yolcu hayatını kaybetmiş ve yalnızca 360'ının cesedi bulunabilmişti. Kazanın üzerinden iki gün geçtikten sonra gazetelerde doğru ölüm oranları verildi.

8. Gemide yer alan yolculardan 26 kişi balayı için oradaydı...

Henüz yeni evlenen ve balayı için Titanik'le yolculuk yapan 13 çift vardı. Fotoğraftaki kişiler de bu çiftlerden biri olan John Jacob Astor IV ve eşi Madeleine.

9. Zengin bir çift, kadınlar ve çocukların kurtulması için kendilerini feda etti...

Macy's markasının ortaklarından Isidor Straus ve eşi Ida, birinci sınıfta yolculuk ediyordu. Gemi batarken cankurtaran filikalarına öncelikli olarak binme imkanları olmuştu ancak Isidor ilk önce kadınlar ve çocukların kurtulması gerektiğini düşündüğü için binmeyi reddetti. Karısı da eşini bırakıp gitmek istemediği için o da filikadan indi. İkili birbirlerine sarılarak batan gemide can verdiler.

10. Kazadan kurtulan aktris bir ay sonra kazada üzerinde olan kıyafetlerle bir filmde yer aldı...

Titanik'in batmasından 1 ay sonra vizyona giren Saved From the Titanic filminin tek baskısı çıkan bir yangında yok olduğu için şu an o filme ulaşılamıyor. Ancak Titanik'in kurtulan 700 yolcusundan biri olan aktris Dorothy Gibson'ın kazada üzerinde olan kıyafetleri ve ayakkabıları filmde oynarken de giydiği biliniyor.

11. Geminin inşası sırasında da ölümler oldu...

Titanik henüz yolculuklara başlamadan önce de trajik ölümlere sebep olmuştu. İnşaat sırasında sekiz işçi ölmüş olsa da yalnızca beş işçinin ismi biliniyor: Samuel Scott, John Kelly, William Clarke, James Dobbin ve Robert Murphy.

12. Yolculardan biri olan Violet Jessop, Titanik dahil üç büyük gemi kazasından sağ kurtulmayı başardı...

Lüks yolcu gemisi RMS Olympic'de hostes olarak çalışan Jessop, geminin savaş gemisi ile çarpışıp batması faciasından sağ olarak kurtuldu. Bu kazadan bir yıl bile geçmeden Jessop Titanik'te çalışmaya başladı. Titanik'in kazasından da sağ kurtulmayı başaran Jessop, kazadan dört yıl geçtikten sonra Britannic adlı gemide hemşirelik yaptı. Britannic, Almanlar tarafından vuruldu ve o da battı. Ancak Jessop bu üç gemiden de sağ çıkmayı başardı!

13. Bazı erkekler cankurtaran filikalarına bir an önce binebilmek için kadın kılığına girdi...

Kazadan dört yıl sonra Dickinson ve Helen Bishop boşanma kararı aldı. Helen'in iddialarına göre kocası gemiden bir an önce kaçabilmek amacıyla kadın kılığına girmiş ve böylece de cankurtaran filikalarına binebilmişti. Yalnızca Dickinson değil, J. Bruce Ismay, William Carter ve William T. Sloper'ın da kaçabilmek için kadın kılığına girdikleri iddia edilmişti.

14. Titanik'in yardımına gitmeyen gemi kazadan üç yıl sonra battı...

SS Californian gemisi Titanik'ten birçok yardım çağrısı almasına rağmen uzun süre boyunca yardıma gitmedi. Titanik'in batmasının üzerinden üç yıl geçtikten sonra SS Californian da Alman denizaltısı tarafından batırıldı.

15. Kazadan sağ çıkmayı başarıp da hayatta olan son kişi olan Millvina Dean, 2009 yılında hayatını kaybetti...

Titanik battığında yalnızca 2 aylık olan Millvina Dean, gemi batarken bir çuvala sarılıp cankurtaran filikasına indirilmişti. Dean 2009'da 97 yaşındayken vefat etti.

Rahatsız Edici, Vahşi ve Korkutucu: Karanlık Turizmi Doruklarına Kadar Yaşamanızı Sağlayacak 10 Yer
Bir İhtişamın Yok Okuluşu Olarak Hafızalara Kazınan Titanik Trajedisi ile İlgili 18 Gerçek
Öncesi ve Sonrasıyla Efsaneleşmiş Titanic Fotoğrafları

Popüler İçerikler

Evlilik Dışı İlişkiden Çocuk Sahibi Olmalarıyla Bir Zamanlar Olay Yaratan Ünlü İsimler
Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
YORUMLAR
01.09.2020

besim ömer akalın, zamanın tıp profesörü, new york'taki bir sağlık kongresine gitmek için titanik’te kendisine bir ay öncesinden yer ayırtmıştı. trenle paris'e gelecek, oradan normandiya’ya ve oradan ingiltere’ye geçerek titanik'e binecekti. besim ömer paşa normandiya’ya kadar gelir fakat manş denizi’ni sis nedeniyle geçemez. gemiyi kaçırır. evet bileti olduğu halde titanik’i kaçıran tek insan bir türk'tür, besim ömer paşa. besim ömer paşa ülkemizde çağdaş doğum biliminin öncülerinden ve ilk kadındoğum kliniğinin kurucusudur. bu kliniği kuracağı dönemde kadınların gayrimeşru çocukları doğurduğu bir zinaevi açacağı suçlamalarına karşı çıktı ve herşeye rağmen 1892'de demirkapı'daki taşkışla'ya yakın bir bölgede üç odadan oluşan küçük bir binayı gizlice doğum kliniği haline getirdi. yine ek olarak çağdaş hemşirelik ve ebelik üzerine, çocuk bakımı, verem ve tıp tarihi üzerine birçok eser verdi. çocukları koruma derneğinin ve türk tıp tarihi kurumunun kurucuları arasındaydı.

Pasif Kullanıcı
01.09.2020

Çok değerli bir bilgi sağol dostum 🙏

01.09.2020

yine ilk kez 14 mart 1919'da işgal altındaki istanbulda öğrencilerin yasak olmasına rağmen toplanıp işgal karşıtı konuşmalar yapmalarına izin verip tıp bayramını kutlamalarına destek veren birkaç hocadan biriydi.

Pasif Kullanıcı
01.09.2020

James Cameron da alkışı hakkediyor bence çünkü film sayesinde geminin varlığından haberdar olundu

TÜM YORUMLARI OKU (9)