Tarihte Bu Hafta Neler Oldu: ODTÜ Kuruldu, Orhan Veli Çukura Düşüp Öldü, Ay'da Su Bulundu!

Çoğu zaman günü atlatma telaşıyla sadece yaşadığımız ana odaklanıp tarihte neler olup bittiğini unutuyoruz. O tozlu sayfalarda neler olup bitmedi ki... Bunları birlikte hatırlayalım diye sizler için 'Tarihte Bu Hafta Neler Oldu' köşesini hazırladık, buyrun içeriğe...

1. 12 Kasım 1934'de Türkiye'de ilk kez bir kadın, belediye başkan yardımcısı oldu.

Bugün şöyle bir düşündüğümüzde bir kadının başkan veya başkan yardımcısı olması kadar doğal bir şey yok ama durum 1934 yılında hiç de öyle değildi. Yeni yasayla birlikte kadınların da seçme ve seçilme hakkına kavuşması Zehra Budunç'a belediye başkan yardımcılığını getirdi.

1981'de ise Amerikalı oyuncu Anne Hathaway doğdu.

'The Dark Knight Rises', 'Love & Other Drugs' gibi filmlerden tanıdığımız oyuncu, 12 Kasım'da doğmuş. Biz onu kendi aramızda çok güzel bulduğumuzu sanıyorduk ama güzelliği tescilli. Kendisi 2006 yılında People dergisi tarafından 'En Güzel 50 İnsan'dan biri seçilmiş.

2. NASA, 13 Kasım 2009 tarihinde Ay'da su buzullarının bulunduğunu duyurdu.

Ay, aslında suyun buz halde bulunabilmesi için çok da uygun bir ortama sahip değildi. Gündüz, Ay'ın sıcaklığı 100 santigrat dereceyi aşabilmesine rağmen yörüngesindeki 1.54 derecelik eğiklik nedeniyle Ay'ın kutuplarında hiç güneş ışığı görmeyen bazı bölgeler de vardı. NASA bu bölgelerdeki sıcaklıkların -157 santigrat dereceyi aşmadığını ve dolayısıyla su buzulları için uygun bir ortam oluşturduğunu söyledi.

13 Kasım 1914 tarihinde ilginç bir şey daha oldu; Caresse Crosby tarafından geliştirilen sütyenin patenti alındı.

Mary Phelp Jacop ya da sonraki adıyla Caresse Crosby, yeni aldığı elbiseyle korsesi uymadığı için Fransız hizmetçisi Marie ile bir sütyen dikti. Crosby birkaç arkadaşına yeni icadından hediye etmişti ki, aldığı bir mektupla kendisinden patent hakkı istendi. Günümüzün modern sütyenlerinden ilkini elleriyle yapan Caresse Crosby, aslında birçok kadının hayatını etkiledi. Her ne kadar şimdiki kadınlar ona biraz kızsa da eğer o sütyeni icat etmeseydi şuan muhtemelen belimizi 40 cm yapan korseler giyiyorduk.

3. 14 Kasım 1950'de şair Orhan Veli, Ankara'da yol yapım çukuruna düştükten iki gün sonra İstanbul'da öldü.

Orhan Veli, Ankara'da sokakta yürürken bir belediye çukuruna düştü ve başından yaralandı. Aslında o, bu düşüşün önemsiz bir şey olduğunu sanıyordu ve iki gün dinlendikten sonra İstanbul'a gitti. Daha sonra fenalık geçiren şair, hastaneye kaldırıldı ve beyin kanaması geçirdiği anlaşıldı. Aynı gün akşama doğru ise maalesef hayata gözlerini yumdu.

1840'da Fransız empresyonist ressam Claude Monet doğdu.

1874 yılında Paris’te, Akademik Salon Sergisi jürisi tarafından eserleri reddedilen bir grup ressam, kendileri gibi düşünen dostlarıyla birlikte, fotoğrafçı Nadar’ın atölyesinde bir sergi açtı. Monet de bu isimlerden biriydi ve diğer eserlerinin yanı sıra 'İzlenim: Gündoğumu' resmini de sergiledi. Üstünkörü sürülmüş boyasıyla halkı şaşırtan, kızdıran ve alay konusu olan bir resimdi bu. Böylece yeni bir akımın ismi belli oldu: Empresyonizm.

4. 15 Kasım 1956 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi kuruldu.

Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, özellikle fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında eleman yetiştirme gayeleriyle hayata geçen ODTÜ kurulalı tam tamına 62 yıl oldu.

15 Kasım 1971'de Intel şirketi, dünyanın ilk ticari tek çipli mikroişlemcisi olan 4004'ü satışa sundu.

1960'ların sonunda Intel'de görevli olan Ted Hoff, bir müşterisi için birkaç farklı hesap makinesi tasarlıyordu. Normalde bir hesap makinesi üretebilmek için birkaç entegre devre kullanılması yeterliydi. Her ne kadar bu çipler taşınabilir hesap makinelerinde kullanılabilecek kadar küçük olsalar da pek çok farklı işlemi yapabilen, programlanabilir bilgisayarlar o dönemde hala çok büyük boyutlu cihazlardı. Intel kısa bir süre sonra, 10 yıl öncesine kadar tüm bir odayı kaplayan bir el bilgisayarının artık tabiri caizse avuçlarının içinde olduğunu fark etti.

15 Kasım 1983'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ilan edildi.

Yavru Vatan Kıbrıs kurulalı tam 35 yıl olmuş. KKTC, Kıbrıs Türk halkının siyasi yaşamını devlet olgusuyla dünyaya ilan ettiği önemli bir dönüm noktası oldu.

5. 16 Kasım 1849'da Rusya'da bir mahkeme Dostoyevski'yi hükümet karşıtı eylemlerinden dolayı ölüm cezasına çarptırdı, bu ceza daha sonra kürek cezasına çevrildi.

Zor şartlar altında kürek sallayan Dostoyevski, bunlara rağmen istikrarlı bir şekilde çalışarak er rütbesi aldı. Bir zamanlar devlet düzeni yıkmaktan öldürülecek raddeye gelen yazar, subaylığa kadar yükseldi.

1945'de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kuruldu.

United Nations Educational Scientific and Cultural Organization’ın kısaltması olan UNESCO'nun amacı, milletler arasında eğitim, bilim, kültür alanlarında işbirliğini gerçekleştirip, yakınlaşmayı sağlamak.

6. 17 Kasım 1972 yılında Türkiye'nin ilk kadın partisi olan Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi kuruldu.

Ülkedeki ilk kadın partisi olma niteliği taşıyan partinin kuruluş amacı meclisteki erkek egemenliğini azaltmak ve kadın haklarını yürürlüğe koyabilmekti.

1995 yılında Osman Hamdi Bey'in "Yeşil Türbe" tablosu İngiltere'de 37 milyar liraya satıldı.

Osman Hamdi Bey, ülkemizde Batılı anlamda ilk resmi yapan, resimlerde insan figürünü perspektife uygun şekilde kullanan ilk ressam. Kendisinin “Kaplumbağa Terbiyecisi” resmini mutlaka bir yerlerde görmüş veya duymuşsunuzdur. 'Yeşil Türbe' de ünlü tablolarından biriydi ki İngiltere'ye satıldı.

7. 18 Kasım 1928'de Walt Disney'in yarattığı çizgi film Mickey Mouse'un ilk gösterimi yapıldı.

Basit bir fare tasarımından başlayan Mickey Mouse'un birçok çizgi filmi çekildi ve dünyada en fazla tanınan sembollerden biri haline geldi. Walt Disney tarafından tasarlanan ve seslendirilen Mickey Mouse'un ilk gösterimi 8 Kasım 1928'de yapıldığı için bu tarih doğum günü kabul ediliyor.

1976 yılında, 37 yıllık diktatörlüğün ardından İspanya'ya demokrasi geldi.

İspanya, yıllarca faşist diktatör Franco yönetiminde bir iç savaşın içinde kaldı. Franco’nun arkasında, bugün isimlerine hiç de yabancı olmadığımız iki faşist diktatörün desteği vardı; Alman Adolf Hitler ve İtalyan Benito Mussolini.

Gördüğünüz gibi tarihte bu hafta olanlar olmuş. Haftaya yepyeni olaylarla görüşmek üzere...

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.11.2018

Sonunda ya. Şöyle anlamlı işe yarar içerikler olsun.

15.11.2018

süper bır serii devam gelsın

Vay be isteyince bozkır ormana dönüşebiliyormuş, odtü ve etrafı simdi yemyeşil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ