Tarihte Bir İlk Yaşanıyor! Güney Kutbu'ndaki Sıcaklıklar En Düşük Dereceyi Gördü

Antarktika bu yıl, tarihteki en sıcak dördüncü yazını geçiren dünyanın geri kalanına kıyasla sopsoğuk bir kış geçirdi. Bu kış mevsiminde neler olduğunu ve Güney Kutbu'nda neden bu kadar soğuk bir yıl yaşandığını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Bir araştırma istasyonunda yapılan ölçümde havanın ortalama eksi 61.1 santigrat dereceye ulaştığı görüldü.

twitter.com

1957'den bu yana Antarktika'da yapılan ölçümler içerisindeki en düşük sıcaklık bu yılın Nisan'la Eylül ayları arasındaki altı aylık kış mevsimi döneminde kaydedilirken, son otuz yılın ortalamasından 2.5 santigrat derece daha düşük çıktı.

Bundan önceki en soğuk kış 1976'da yaşanmıştı.

twitter.com

Sıcaklığın eksi 60.6 santigrat dereceye kadar gerilediği o yıldan bu yana böylesine bir rekor görülmemişti. Haziran’dan Eylül’e kadar sıcaklıkların eksi 60 derecenin altına inmediği görüldü. Bu durum daha önce sadece 1971, 1975 ve 1978 senelerinde görülmüştü.

Böylesine soğuk havalara stratosferdeki güçlü kutbî girdap neden oluyor.

Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden Amy Butler durumla ilgili olarak, 'Jet akımı kutuplara doğru kaydığından kutbî stratosferdeki rüzgârlar normale göre çok daha güçlendi. Bir de jet akımından ötürü soğuk hava Antarktika'da kısılıp kaldı' diyor.

Güçlü bir kutbî girdabın etkileri havaların soğumasıyla bitmiyor.

Girdap, stratosferdeki ozon tabakasının delinmesine yol açıyor ki bu da girdabı daha da güçlendiriyor. Ozon tabakasının bu şekilde delinmesi, Antarktika üzerindeki mevcut ozon deliğini genişletebilir.

Pek çok yerdeki sıcaklıklar ortalamadan çok daha düşük.

Antarktika, ortalama sıcaklıklarına göre en soğuk kışını geçirirken uydular yaptıkları tespitlerde bazı yerlerde havanın eksi 98 santigrat dereceye kadar düştüğü gözlemledi.

Dondurucu soğuklar sayesinde kıtayı çevreleyen deniz buzu seviyesinde artış yaşandı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında tarihteki en yüksek beşinci deniz buzu seviyesine ulaşıldı. Ancak sonraki birkaç hafta içinde buz hızla eridi ve Eylül ayında yılın en ince seviyelerine kadar geriledi. Bilim insanlarına göre Antarktika'daki iklim koşulları hızla değişme eğilimi gösteriyor.

Böylesine soğuk bir kış yaşanmış olması iklim değişikliği sorununu ortadan kaldırmıyor.

Öyle ki, 2021'in Temmuz ayı, gelmiş geçmiş en sıcak ay olarak tarihe geçti. Washington Üniversitesi'nden Eric Steig bu durumla ilgili olarak, 'Soğuk bir kış yaşanması ilginç olsa da uzun süredir devam eden ısınma eğilimi hâlâ sürüyor. Uzun vadede, dünyanın geri kalanı gibi Antarktika da hızla ısınmaya ve deniz buzu kaybetmeye devam edecek' diyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Dünyamız Kararıyor! Yeni Bir Araştırmayla Birlikte İklim Değişikliğinin Can Alıcı Sonucu Ortaya Çıktı
Yıl Boyunca Dur Durak Bilmeyen NASA, Şimdi de Dünya’yı Görüntülemek İçin Uydu Fırlattı!
Uzay Konusunda Rakiplerinin Bir Adım Önüne Geçmek İsteyen Çin, Gemi İnşa Etmeye Hazırlanıyor

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!