Tarihinden Sokaklarına, Türkiye'yi Daha Yakından Tanımak İçin Mutlaka İzlemeniz Gereken Yerli Belgeseller

Ülkemiz tarihinden coğrafyasına ve insanlarına kadar birçok farklı ve bambaşka hikâyeyle dolu. Bu hikâyeler kimi zaman gün yüzüne çıksa da çoğunlukla yitirilip gidiyor.

Bu hikâyeleri hatırlamak ve Türkiye'yi daha yakından tanımak için izlemeniz gereken yerli belgeselleri sizler için derledik.

1. Benim Çocuğum

Can Candan'ın yönetmenliğini üstlendiği Benim Çocuğum, çocukları LGBT bireyler olan Türkiyeli bir grup anne ve babanın, çocuklarının verdiği bu mücadelede yanlarında durarak omuz omuza ilerleyişlerinin cesur ve ilham verici hikâyesini anlatıyor.

2. Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir

İmre Azam'ın yönetmenliğini üstlendiği 2012 yapımlı Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir, günden güne büyümeye devam eden bir şehir olan İstanbul'un dört bir yanını karış karış incelerken; bir yanda gecekondular arasına bir yanda gökdelenlerin tepesine sıkışmış kent hayatına yakın bir bakış sunuyor.

3. 12 Eylül Belgeseli

Yönetmen koltuğunda Mustafa Ünlü'nün oturduğu ve sunuculuğunu Mehmet Ali Birand'ın gerçekleştirdiği 12 Eylül Belgeseli serisi, 70'lerin başından 80'lerin ortasına kadar ülkemizde yaşanan siyasi gelişmeleri konu edinmekle birlikte 12 Eylül Darbesinin öncesine ve sonrasına yakın bir bakış sağlıyor.

4. Devrimci Gençlik Köprüsü

Bahriye Kabadayı yönetmenliğindeki Devrimci Gençlik Köprüsü, İstanbul Boğaz Köprüsü'nün çalışmalarının başladığı dönemde bir grup üniversite öğrencisi gencin böylesi büyük bir yatırım fikrine karşı çıkarak, Hakkari'de Zap Suyu üzerine bir asma köprü inşa etme kampanyası sürecini anlatıyor.

5. Komşu Komşu! Huuu!

Bingöl Elmas'ın yönetmen koltuğunda oturduğu 2014 yapımlı Komşu Komşu! Huuu!, kentsel dönüşümün yükselişe geçtiği dönemde İstanbul'un göbeğindeki Kurtuluş'ta rezidansların ve gecekonduların komşuluğunu irdeliyor.

6. Yaşar Kemal Efsanesi

Aydın Orak yönetmenliğindeki Yaşar Kemal Efsanesi; edebiyatımızın usta ismi Yaşar Kemal'in, doğumundan ölümüne kadar tüm hayatını kendi sözleri ve yakın çevresinin yorumlarıyla seyirciyle buluşturuyor.

7. Köpek Filmi

Cem Hakverdi'nin yönetmenliğini üstlendiği 2019 yapımlı Köpek Filmi, sokak köpeklerinin yaşam koşullarına ve zorlu hayatlarına yakın bir gözden bakma imkânı sunuyor.

8. Baştan Başa

Saç işiyle uğraşan Türkiyeli-İsrailli kız kardeşler Coya ile Sima'nın çevresinde gelişen Baştan Başa, Müslümanlıkta da Yahudilikte de var olan baş örtmenin bu iki farklı dinde nasıl şekillendiği anlatıyor. Filmin yönetmenliğini Aylin Kuryel ve Fırat Yücel üstleniyor.

9. Parçalar

Rojda Akbayır'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Parçalar, aile ve göç gibi kavramları irdelerken yönetmenin ailesiyle yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı kişisel bir yolculuğu anlatıyor.

10. Yıkıntılar Arasında

Özcan Alper'in kurmaca belgesel türündeki filmi Yıkıntılar Arasında, günlerini küçük hücresinde düşünceleriyle baş başa geçiren bir şairin rüya ve gerçeklik arasındaki çizgiyi aşmasıyla gelişen hikâyeyi anlatıyor.

11. 12 Mart: İhtilalin Pençesinde Demokrasi

Mehmet Ali Birand, Can Dündar ve Bülent Çaplı imzalı belgesel dizisi 12 Mart: İhtilalin Pençesinde Demokrasi, 27 Mayıs ve 12 Mart dönemine detaylı bir bakış imkânı sağlıyor.

12. Demirkırat: Bir Demokrasinin Doğuşu

İki yıllık bir çalışma sonrasında hazırlanan Demirkırat: Bir Demokrasinin Doğuşu, Türkiye'de demokrasiye ilk geçiş adımlarının atıldığı dönemden 1960 yılındaki ilk askeri müdahaleye kadar olan süreci anlatıyor.

13. 28 Şubat Belgeseli

Mehmet Ali Birand'ın bilenen serilerinden biri olan 28 Şubat belgesel dizisi, yalnızca 28 Şubat sürecini değil 90'lı yıllarda yaşanan birçok olayı da konu ediniyor.

Popüler İçerikler

DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
25.07.2019

baştan başayı nereden izleyebilirim?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ