Afyon'dan Dumlupınar'a ilerlemekte olan birliklerin aldığı zaferler sonrası tepilen horonlar.
Yeoryos Hacıanestis, cephede Mustafa Kemal Atatürk diye birisini görmedim dedi ve 2 gün sonra Yunanistan'a geri kaçtı.
Atatürk'ün büyüklüğünü yaşayarak hissedenlerden.
Yangına müdahale öncesi heybetli tulumbacılar.
İsmet Paşa ile birlikte ordularını teftişe çıkan Gazi Mustafa Kemal Birinci Ordu'ya bağlı birlikleri ziyareti esnasında çekilmiş bir fotoğraf.
Yeni harflerle hazırladığı yazılar. Fotoğraf National Geographic arşivinden.
Elinden tesbihi düşürmeyen Mustafa Kemal Paşa fotoğraflarını çektirirken bile yanından ayırmazdı.
Ulu önderimize ait ufak ama önemli bir ayrıntı.
13-23 Haziran 1922 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, Yunan işgal kuvvetlerine yapılacak harekata hazırlık için Kocaeli bölgesine geldi. Ziyareti sırasında beraberinde birçok gazeteci bulunuyordu.
Paşa’nın yaptığı açıklamaları gazeteciler not alıyor, teftiş sırasında fotoğraflar çekiliyordu. Paşa’nın fotoğraflarını çeken Tıbbiye öğrencisi. Muhterem Bey, Mustafa Kemal Paşa’nın gazetelerde yayımlanan fotoğraflarının sert ifadelerle çekildiğini düşünüyordu. Oysa Mustafa Kemal Paşa güler yüzlü ne neşeli bir mizaca sahipti. Gülümseyen bir fotoğrafı gazetelerde hiç yayınlanmamıştı. Mustafa Kemal Paşa, Geyve’de bulunduğu sırada, Karaçam bölgesinde kısa bir an teftişe ara verdi.
Paşanın bir tarafında Kocaeli Cephesi Kumandanı Halit Paşa, diğer tarafında Cevat Abbas Gürer oturuyordu. Muhterem Bey o sırada Mustafa Kemal Paşa’ya hitaben ‘Paşam fotoğrafınızı çekmeme izin verir misiniz?’ dedi. Mustafa Kemal Paşa da, ‘Buyurun çekin’ dedi. Muhterem Bey daha sonra, “Paşam bütün fotoğraflarınızda sert ifadelerle poz veriyorsunuz. Sizden rica etsem bu fotoğrafta gülümseyebilir misiniz?’ diye sordu.
Paşanın beraberinde bulunanlar genç tıbbiyelinin teklifini münasebetsizlik olarak gördüler. Asabiliği ile tanınan Halit paşa derhal kaşlarını çattı. Bir anda buz gibi bir hava esti. Herkes Mustafa Kemal Paşa’ya bakıyor ve bu ciddi olmayan teklife nasıl yanıt vereceğini merak ediyordu. Oysa bu teklif, Mustafa Kemal Paşa’nın çok hoşuna gitmişti.
Paşa gülümseyerek, ‘Çocuk doğru söylüyor. Tıbbiyeli bu gencimizin arzusunu yerine getirelim.’ dedi. Üstelik Muhterem Bey’in teklif ettiği bu fotoğrafta kendisinin de çıkmasını istedi ve genç tıbbiyeliyi yanına çağırdı.
Fotoğraf Etem Bey tarafından çekildi. Mustafa Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı sırasında cephede çektirdiği ve basında ilk defa yayımlanan gülen fotoğrafı buydu.
Mustafa Kemal Paşa çekilen fotoğrafı çok beğendi. Öyle ki bu fotoğraftan imzalayarak Muhterem Bey’e de hediye etti.
Kaynak: facebook.com/hashtag/tarih
Türkiye'nin yaşadığı onca savaş sonrası artık işler yoluna girmeye başlamıştı. Buna istinaden hızla fabrikalar kuruluyor, sanayileşme ve bilime önem veriliyordu.
Sağlığında Atamızın emriyle bilim eğitmenleri yurda davet edilmiş, bilenler bilmeyenlere öğretsin denilerek bir çok yetenekli gence eğitimler verilmişti.
Fotoğraf 1942 yılında Adana'da çekilmiş.
Atatürk Orman Çiftliği'nde bizzat Atatürk'ün emriyle Marmara denizine benzeyen Marmara Havuzu yapılmıştı.
Atatürk, İsmet Paşa ve çocuklar.
Bu işi gönüllü olarak yapan Mustafa Güzelgöz Efendi ve Eşeği. 1943 yılında Ürgüp'te çekilmiş bir fotoğraf.
Harf devrimi sonrası aslında kimse cahil falan kalmamış, cahil kaldık diyenler öğrenmek istememişlerdi.
Tüm dünyanın kabul ettiği latin harflerini öğrenmek yerine Eski Osmanlıca harfleriyle konuşmayı tercih edenler bu yüzden cahil kalmış, yeni çağa ayak uydurmak istememişlerdir.
Bu durumu fırsat bilen din ulemaları ise Atatürk'ü din düşmanlığı suçlamışlardı.
Savaşın en büyük özelliği, Türk Birliklerinin yönetiminin tamamen Gazi Mustafa Kemal'de olmasıydı. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yeri olan İsmet paşa Büyük Taarruz sırasında Atatürk'ten gelecek olan vur emrini beklerken cephede olan biteni izliyor, paşaya bilgi aktarıyordu.
'Yanlış millete gelebilecek en doğru adam Atatürk'tür' diyen Castro, 'biz devrimciliği devletinizin devrimicisi Atatürk'ten öğrenen bir milletiz' diyerek Atatürk'ün fikirlerine saygı duyduğunu belirtmiştir.
Fidel Castro ile birlikte Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler'in de Atatürk'e büyük hayranlık duyduğunu ifade eden mektupları vardır.
Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Çanakkale Kahramanı’ olduğunun en önemli kanıtlarından birisi olan bu çeşme, Urfa Mutasarrıfı Nusret Bey tarafından yaptırıldı.
Atamızın Çanakkale Savaşı’ndaki başarısından dolayı dört yönden biri Mustafa Kemal Paşa’ya atfedilmiştir. Bu yüzden de Yol Gösteren Çeşmesi diye de bilinir.