Tarihin Gizli Odaları: Az Bilinen Ama Çok Değerli Antik Kentler

Gezi rotalarının vazgeçilmezi ve liste başı yerleri, antik kentler! Dünya var olduğundan bu yana bu topraklar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerin birçoğu yıkıldı, göçtü, gitti. Ama bıraktıkları miraslar günümüzde hala yaşıyor ve tarihe ışık tutuyor. Hem yurt dışından hem de yurt içinden birçok ziyaretçinin ayak bastığı antik kentler, tarihin tozlu sayfalarını tekrar açıyor. Antik kentler ibadethaneden kamu kurumuna kadar birçok yapıyı da içerisinde bulunduruyor. Tarihin bu inanılmaz kalıntılarını siz de dünya gözüyle görmek istiyorsanız, başlayalım!

1. Kibyra Antik Kenti, Gölhisar/Burdur

Burdur'da bulunan bu antik kent turizme açılalı çok olmadı. Gladyatörler şehri olarak da bilinen Kibyra, Anadolu'nun en büyük ve en sağlam zemin mozaiğine ev sahipliği yapıyor. Medusa şeklinde olan bu zemin mozaiği yaz aylarında ziyarete açılıyor. Kış aylarında ise dokusunun bozulmaması için üstü kapatılıyor. Antik kentin günümüze en az hasarla ulaşan ve 10000 kişi kapasitesi bulunan stadyumu ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. Kibyra bulunduğu konum gereği ziyaretçilerini muhteşem bir manzara eşliğinde tarihin tozlu sayfalarında gezdiriyor.

2. Teos Antik Kenti, Seferihisar/İzmir

Teos Antik Kenti M.Ö. 1000'li yıllara dayanan 12 iyon kentinden biri. Bu antik kentin içerisinde birçok zeytin ağacı mevcut. Bu zeytin ağaçlarından adını en çok duyuranı ise Umay Nine Ağacı. Antik kentin içerisinde akropolis, şarap tanrısına adanmış bir tapınak, meclis binası, antik liman ve tiyatro bulunuyor. Ancak kentin antik limanından bugüne kalan bir iz yok.

3. Blaundus Antik Kenti, Ulubey/Uşak

Ulubey Kanyonu Tabiat Parkı'na 20 kilometre uzaklıkta bulunan bu antik kent, tapınak ve mabet olduğu tahmin edilen ve bölgede yaşayan medeniyetlerin kalıntıları ile eşleşmeyen taşlara sahip. Bu taşlar onu diğer antik kentlerden farklı kılıyor. Kalıntı taşların konumlandırılmasıysa o dönemde yaşayanlar için birçok anlam barındırıyor. Blaundus'u ziyaret edenler bu taşların barındırdığı anlamı çok merak ediyor. Eğer siz de Blaundus'a gelme fırsatı bulursanız, bu eşsiz anlamın sırrına vakıf olabilirsiniz.

4. Patara Antik Kenti, Kaş/Antalya

M.Ö. 8. yüzyılda Likya Birliği'nin başkenti olan Patara, bugünlerde antik kent olarak ziyarete açık. Dönemin ünlü şehirlerinden olan Patara, ticaretin yanı sıra Noel Baba olarak bildiğimiz Saint Nicholas'ın doğduğu yer olması sebebiyle de adından söz ettiriyor. Fakat denize yakın olmasından dolayı bulunduğu limanın zamanla kumla dolması önemini kaybetmesine sebep oldu. Her şeye rağmen günümüzde içerisinde birçok tarihi eseri barındırması sebebiyle ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi. Antalya'ya gelmişken Patara'ya da uğrarsanız bu tarihi zenginliğe şahit olabilirsiniz.

5. Sagalassos Antik Kenti, Ağlasun/Burdur

Aşkların, ihtirasların ve imparatorların şehri Sagalassos! Birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış bu antik kent, Büyük İskender'in fethiyle beraber adını daha da duyurdu. Antik kentte bulunan ve kazılarla ortaya çıkarılan Aşağı ve Yukarı Agoralar, Roma Hamamı, Apollon Klarios ve Antonianin Plus tapınakları, Sütunlu Cadde, Macellum, Kent Villası'nın yanında Neon Kütüphanesi, Helenistik Çeşme, Heroon ve Antoninler Çeşmesi ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaptırıyor. M.S. 6. yüzyılda yaşanılan birtakım olaylar sonucu terk edilen antik kent, eşsiz bir tarih zenginliği barındırıyor.

6. Dara Antik Kenti, Artuklu/Mardin

Mezopotamya'nın en önemli merkezlerinden biri olan Dara Antik Kenti, Mardin merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antik kentin içerisinde saray, yer altı sarnıçları, depolar ve kilise gibi kızıl kayaların içine oyularak yapılmış yapılar bulunuyor. Mardin'in Oğuz Köyü'ne bağlı bu antik kentin etrafında 4 kilometrelik surlar bulunuyor. Birçok tarihi esere ve kültüre ev sahipliği yapan Mardin'e geldiğinizde Dara Antik Kenti'ni de ziyaret listenize eklemenizi öneririz.

7. Labraunda Antik Kenti, Milas/Muğla

Labraunda Antik Kenti'nde M.Ö. 4. yüzyılda yaşayan Kral Mausolos'un ailesi için yaptırdığı kutsal tapınakların yanında bir de Zeus Tapınağı var. Dolayısıyla dönemin en önemli ibadethanesi sayılıyor. Bu antik kentte M.Ö. 5. yüzyıl ve M.S. 1. yüzyıla ait kalıntılar görmek mümkün. Bu kalıntılara iki geniş adrone, 2 stoa ve iki Roma Hamamı'nı örnek verebiliriz. Eğer ziyaret listenizde Milas varsa, Labraunda Antik Kenti'ne uğramadan geçmeyin!

8. Aigai Antik Kenti, Yunus Emre/Manisa

Tarım ve hayvancılık yapılan bu antik kent, M.Ö. 1000'li yıllarda Aioller'in kurduğu 12 kentten biri. Kentin etrafı M.Ö. 6. yüzyıldan sonra surlarla çevrildi. Depremde hasar görse de İmparator Tiberius tarafından tekrar inşa edildi. En büyük gelişmeyi ise Helenistik dönemde yaşadı. Ziyaretçilerine yeniden doğuşu görsel bir şekilde aktaran Aigai Antik Kenti'ne sonrasında tiyatro ve meclis binası gibi kamu binaları da eklendi.

9. Soloi Pompeiopolis Antik Kenti, Mezitli/Mersin

Kilikya medeniyetine ev sahipliği yapmış Soloi, liman kenti özelliği taşıyor. Ancak liman kenti olması Soloi Antik Kenti'ne bazı dezavantajlar yarattı ve zamanla önemini kaybetmesine sebep oldu. Korsan yağmalamaları bu dezavantajlardan sadece biri. Zayıflayan kenti sonrasında Roma İmparatorluğu ele geçirdi. Kenti ele geçiren ordunun başındaki Pompeius'un adı daha sonra kente verildi. Kentin içerisinde bulunan nekropol, tiyatro ve kent duvarları gibi yapılar ziyaretçilerin ve ziyaret etmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

10. Tripolis Antik Kenti, Buldan/Denizli

Tarihi kaynaklarda Tripolis Antik Kenti'nin Lidyalılar zamanında kurulduğu ve Roma döneminde yükselişe geçtiği yazıyor. Kurulduğu ilk zamanlar Apollonia olarak anılan Tripolis'e M.S 2. yüzyılda birçok yeni bina eklendi. Ziyaretçileri karşılayan bu yapıların çoğu Roma dönemini yansıtıyor. Tripolis'in Lidyalılar zamanından kalan eserlerinin günümüze ulaşmama sebebiyse aktif fay hattı üzerine kurulmuş olması ve depremlerde bu eserlerin kaybolması. Denizli'ye geldiğinizde Tripolis Antik Kenti'ne uğramadan geçmeyin deriz.

Yaz Sezonunu Kapatamayanlar Buraya: Sonbaharın Ortasında Bile Yüzebileceğiniz Yerler
Trekking Severlerin Mutlaka Yürümesi Gereken Türkiye'nin En Muhteşem Rotaları
Sonbahar Mevsiminin En Güzel Tonlarını Görebileceğiniz Birbirinden Güzel Rotalar

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
01.11.2021

Aizanoi antik kentini de ekleyin, M. Ö. 2.yy.da metropol olan kent dünyanın ilk borsasını barındırıyor. Çavdarhisar-Kütahya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ