Tarihin En Önemli Olaylarından Biri Olan İstanbul Fethinde Ayasofya'da Neler Yaşandı?

İstanbul'un fethinde önemli bir sembol olan Ayasofya'da fetih sırasında neler yaşandığını sizler için derledik. İyi okumalar!

Fethin sonuna yaklaşırken yaşanan ay tutulması.

Kuşatmanın şiddetinin artarak devam ettiği günlerden birinde, dolunay vakti olmasına rağmen ay tutulması gerçekleşmişti. Bu tutulmanın her iki taraf için önemli anlamları olmuştu.

Romalılar gökyüzünde dolunay olduğu zaman şehrin düşmeyeceğine inandığı için gökyüzünde yaşanan bir ay tutulması onların moralini bozmuştu.

Eski Türk inancında ay tutulması

Eski bir Türk inancına göre ise, ay tutulduğu vakit davullar çalınarak gürültü çıkarılarak ay esaretten kurtarıldı. Tabi çıkarılan sesleri bir şenlik sanan Romalılar yaşananları kötüye yorup büyük bir dini tören düzenlediler.

İnsanları koruyan Kutsal Meryem Ana ikonu.

Dini tören için toplanan tören alayı, Kutsal Meryem Ana ikonunu dışarıya çıkararak şehir sokaklarında dolaştırmaya başladılar. Halk kapılarının önünden geçen bu ikonun önünde diz çöküp, Tanrının kendilerine merhamet etmesi için yakarışta bulunuyorlardı.

Törenin yarıda kesilmesi.

Ancak kurşun kadar ağır olan Meryem Ana ikonu yere düşünce ve ardından bastıran şiddetli bir yağmur sonucunda tören yarıda kesilmek zorunda kalmıştı. Bu durum ise telaşlanan halkın iyice korkmasını sağlamaya yetmişti.

Şehri ve insanları koruduğuna inanılan kutsal meleğin Ayasofya'dan ayrılması.

Ertesi gün gökyüzünü kaplayan sis ile birlikte halk, daha da telaşlanmış, iyice karamsarlığa düşmüş ve Tanrının kendilerini terk ettiğinin işareti olarak görmüştü.

Sis kalkıp da Ayasofya kubbesinde görülen garip ışıkla birlikte insanlar, Ayasofya’yı ve şehri koruyan kutsal meleğin orayı terk ettiğini düşündüğünden olsa gerek en ufak doğa olayını bile uğursuzluk sayıp paniklemeye devam etmişlerdir.

Orta Çağ mistisizminin sembolü: Ayasofya

Ayasofya'nın gerek iç süslemeleri gerek uzunluk ve genişlik ölçüleri normal bir kiliseden çok farklı olması, Hıristiyan dünyasının bu yapıyı insanüstü güçlere bağlamasına neden olmuştur. Bu durum dini inançla birleşinceyse Ayasofya'nın, orta çağ mistisizminin bir sembolü olmasını sağlamıştır.

İstanbul'un Osmanlı'nın eline geçmesi ve son kehanet.

29 Mayıs 1453’te kulelere asılan Osmanlı bayraklarıyla şehrin düştüğü kesinlik kazanmıştı. Kule ve burçlardan teker teker inen Venedik aslanı ve roma kartalı bulunan bayrakları gören halk ise son kehanetin gerçekleşeceğine inanarak akın akın Ayasofya’ya koşmuştu.

Halkın son ümidi olan bu son kehanete göre, düşman şehre girdiğinde sadece çemberli taşa kadar gelebilecek, tam o sırada gökten bir melek elinde “adalet kılıcı” ile gelerek herhangi birine elindeki kılıcı vererek onu kutsayacaktı. Ve bu kurtarıcı düşmanları şehirden temizleyecekti.

Ayasofya'yı gören padişah: Fatih Sultan Mehmet

Büyük bir azim ve delaletle düşürülen şehre girerek, yanındaki insanlarla büyük kilise Ayasofya'ya doğru ilerleyen padişahın kaynaklarda anlatılana göre, Ayasofya'yı görünce çok etkilendiği ve kubbelerine çıkarak şehri seyrettiği söylenir.

Mabede girerken yapının karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen padişah, içerideki halkı görür ve askerlerine şehir halkına, kadın ve çocuklara kötü bir tavır takınmamalarını emrederek içeride bulunan insanlara serbestçe evlerine dönebileceğini söyler.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi.

Fetih sonunda camiye dönüştürülen Ayasofya'da, yanındaki birisine ezan okumasını söyleyen padişah, burada şükür namazı kılmıştır. Fatih sultan Mehmet, şehri aldıktan sonra ilk cuma namazını Ayasofya'da kılmıştır. Hutbeyi ise Akşemsettin'in okuduğu söylenir.

Ayasofyanın önemi

Gerek dışı gerek içi ile görkemli olan Ayasofya, her dönemde önemini koruyan ve günümüze kadar ulaşan bir yapı olarak karşımıza çıkar. 

Bu yapı yazımızda da anlattığımız üzere Roma ve Osmanlı açısından; dini mabed olarak kullanılması, koruyuculuk arz etmesi ve zaferin bir sembolü olarak kabul görmesi gibi birçok yönden önem arz etmektedir. Günümüzde cami olarak kullanılan bu yapı hala herkesin ilgi odağı olmaktadır.

Tartışmaların Odağındaki Kutsal Mekan Ayasofya: Tarihi Ne? Neden Bu Kadar Önemli?
Ayasofya Hakkında Az Bilinen 10 Sır
Ayasofya'nın 'Devrik' İmamı Yine Rahat Duramadı: 'Haram Vergilerinizden Hepinize Kaliteli Pamuk Aldım'

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu