Tarihin En Önemli İsimlerinden Cengiz Han'ın İlk Eşi Olan Büyük İmparatoriçe Börte

13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirerek, bir ulus haline getiren Cengiz Han'ın ilk eşi olan Börte kimdir? Sizler için araştırdık.

Börte, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve en önemli hükümdarı olan Cengiz Han'ın kıdemli ve ilk eşidir.

Cengiz Han ile evlendikten sonra imparatorluğun Büyük İmparatoriçesi oldu.

Hayatı hakkında çok az şey biliniyor, ancak genç yaşta Cengiz Han ile nişanlanıp, on yedi yaşında evlendiği bilinmektedir.

1161 civarında, Khongirad kabilesinde doğdu. Dei-Sechen ve Chotan'ın kızı olan Börte, kabilesinin en güzel kızı olmakla beraber açık teni, gözlerindeki ateşi ve akıllı olmasıyla dikkat çekiyordu.

Cengiz Han'ın düşmanları tarafından kaçırılmış ve tecavüze uğramıştır. Ancak daha sonra Cengiz Han tarafından kurtarılmıştır.

Börte, Cengiz Han tarafından kurtarıldığında hamiledir. Cengiz Han eşine çok bağlı olduğu için, Börte'nin doğurduğu çocuğu kendi çocuğu gibi beller ve onu diğer çocuklarından ayırt etmez.

Kocasının onu cesaretle kurtarması, tarihsel açıdan önemli olaylardan biridir.

'Börte sekiz ay boyunca esir tutuldu ve kurtarıldıktan sonra Jochi'yi doğurdu , çocuğun babasının kim olduğuna dair şüphe bıraktı, çünkü esiri onu bir 'eş' olarak aldı ve bu yüzden onu emdirebilirdi . Ancak Cengiz, Jochi'nin ailesiyle birlikte kalmasına izin verdi ve kendi oğlu olduğunu iddia etti. Cengiz'in halefi olması gerekiyordu, ancak Jochi'nin gerçek babası olduğu şüphesi nedeniyle kardeşleri onu hükümdar olarak kabul etmeyecekti ve Cengiz başka bir oğul seçmek zorunda kalacaktı. Jochi daha sonra Altın Orda'nın lideri oldu .'

Börte birkaç kez kocasının kararlarını büyük ölçüde etkilemiştir.

Genellikle 'beyaz ipeksi bir elbise giymiş, saçında altın paralar olan, beyaz kuzu tutan ve beyaz bir at binen güzel bir kadın' olarak tasvir edilir.

Kendi torunları ile birlikte Moğol İmparatorluğu'nu daha da genişleten temel kan hattı olan dört oğlu ve beş kızı doğurmuştur.

Çocukları

         Oğulları

  • Jochi , (Cengiz Han'ın biyolojik oğlu değildir)

  • Çağatay

  • Ogedei

  • Tolui

         Kızları

  • Kua Ujin Bekhi

  • Tümelün

  • Alakhai Bekhi

  • Alaltun

  • Checheikhen

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
15.02.2020

Offf müslümanların baş düşmanı büyük kumandan Cengizhanın hanımının konusu. Ordusunun %90 ı gerçek Türklerden oluşmaktaydı şuanki gibi arabın peşindeki araplaşmışlardan değildi . Ruhun huzur içinde uyusun Büyük Ata Cengizhan. Talkan ve Culkan katliamlarıyla zorla müslümanlaştırılan Türklerin intikamını alan torunu hülagüyüde saygıyla anıyorum.

23.03.2020

Müslümanların düşmanı değildi Büyük yasada din alimleri müezzinler vergiden muaf tutulmuştu Ayrıca Harzremşahların öldürdüğü Moğol Elçisi müslümandı . Bu sadece iki imparatorluğun güç kavgası Dinle ilgisi yok. İki imparatorluk aynı toprakları istedi .

15.02.2020

Cengiz Han eşine çok bağlı olduğu için, Börte'nin doğurduğu çocuğu kendi çocuğu gibi beller ve onu diğer çocuklarından ayırt etmez.-Cocuğu öldürmek istediyinde annesi der- Seni de baban kendi oğlu gibi büyütdü. O zaman baban seni de öldürmeliydi. Ama bunu yapmadı. Cengiz hanın aanesi de bir zaman türk kavim tarafından kaçırılmışdı. Onun için Cengiz han ırki cihetden moğollardan farklılık gösteriyordu.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ