Tarihin En İyi Savaş Taktiklerini Duymaya Hazır mısınız? İşte Askeri Dehaların Akılalmaz Savaş Stratejileri

Bir savaş nasıl kazanılır? Askerlerle mi, silahla mı, güçle mi yoksa zekâyla mı? Elbette hepsinin payı büyük ama bir savaştan galip gelmenin en önemli yolu, iyi bir savaş stratejisinden geçer. Strateji, savaşta yol gösterici bir rol oynar ve askerlere rehberlik eder. Gelin, askeri dehaların tarihteki akılalmaz savaş stratejilerini hep birlikte inceleyelim.

Büyük İskender: Gaugamela Savaşı

Büyük İskender ile Darius arasında yaşanan bu savaşta Darius savaşı kazanacağından emin hareket eder. Fakat evdeki hesap çarşıya uymaz! İskender, çapraz pozisyonda ordusunu düzenler ve sağa doğru ilerlemeye başlar. Darius askerlerine İskender'i takip etmelerini söyler ve erken komut vererek saldırı emrinde bulunur. Kendisini koruyacak askeri kalmayan Darius, böylece İskender'e mağlup olur.

Turan Taktiği (Hilâl/Kurt Kapanı Taktiği)

Tarih derslerinde sıklıkla duyduğumuz Turan Taktiği, Eski Türk Devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sık uyguladığı bir strateji. Düşman ordusunu yanıltarak geri çekilmiş gibi yapan merkezde yer alan askerler, düşman askerlerini üzerine çekerler. Bu sırada kanatlardaki askerler düşmanı çevreler. Böylece düşman, kolayca alt edilir.

Şok ve Terör Taktiği

Körfez ve Vietnam savaşlarında uygulanan taktik, çok basit bir temele dayanır; asker sayısı fazla olan ordu savaşı kazanır. Peki, bu nasıl oluyor? Elbette şaşırtıcı ve beklenmedik hamleler yaparak! Kalabalık orduyla karşılaşan düşman askerleri bu durum karşısında ürker. Ani hamlelerle göz korkutan taktik sayesinde galibiyet kaçınılmaz hâle gelir.

Yıldırım Harekâtı (Blitzkrieg)

Şok ve Terör Taktiğiyle benzerlik gösteren Yıldırım Harekâtı, Naziler tarafından uygulanır. Taktiğin amacı, Şok ve Terör'de olduğu gibi beklenmedik hamleler yaparak düşmanı saf dışı bırakmak. Her stratejinin başarılı olabilmesi için önemli bazı koşullar bulunur. Bu stratejide olmazsa olmaz dört koşul ise iyi arazi, iyi bir koordinasyon, lojistik ve hava desteği.

Boş Kale Taktiği

Yüz kişilik bir ordunun yüz binlerce kişilik orduyu yenmesi mümkün mü? Cevabınız 'Hayır.' ise yanılıyorsunuz. General Zhuge Liang, yüz kişilik ordusuyla güçlü düşmanı etkisiz hâle getirmeyi başarır! Nasıl mı? Oldukça ilginç bir taktik geliştiren Liang, askerlerine kalenin kapılarını sonuna kadar açmalarını ve saklanmalarını emreder. Kale kapısından görünebileceği şekilde oturan general, bir enstrüman çalmaya başlar. Bu manzara karşısında şaşkına dönen düşman ordusu, bunun bir tuzak olduğunu düşünüp geri çekilir.

Gerilla Taktiği

İlk kez Napolyon'un önderliğindeki Yarımada Savaşı'nda kullanılan taktik, vur kaç esasına dayanır. Düşmanı yorgun düşürüp umutsuzluğa kapılmalarına sebep olan küçük birlikler, düşmanın yıprandığı esnada saldırıya geçerler. Güçten çok akıl yoluyla kazanılan bu stratejide ise halkın desteği olmazsa olmaz.

Fil Ordusu (Savaş Fili)

Antik ve Orta çağlarda kullanılan Fil Taktiği, etkili stratejiler arasında yerini alır. Fillerin sırtına okçu ve askerlerin sığabileceği derin sandıklar yerleştirilir. Düşman ordusu, sandığın içinde kendilerini koruyabilen askerlere zarar veremez. Bu taktik ilk kez 'savaş stratejisinin babası' anılan Hannibal tarafından uygulanır.

Yakıp Yıkma Taktiği

Yakıp Yıkma Taktiği, neredeyse tüm toplumlar tarafından kullanılan etkili bir strateji. Amaç ise savaşta geri çekilen tarafın kullanabileceği tüm kaynakları, silahları, erzakları hatta ulaşım yollarını bile kullanılamaz hâle getirmek. Bu taktik en çok işgal altındaki bölgelerde uygulanır.

Part Vuruşu

Göçebe toplumların sıkça kullandığı bu taktik, atlı okçuların düşmana önce saldırıp daha sonra geri çekilmesiyle sonuçlanır. Turan taktiğini andıran strateji, Orta Asya'nın atlı okçuları tarafından uygulanır. Geri çekilme sonucu şaşıran düşman ordusu atlı okçuların peşinden gider. Bu esnada at üzerinde geri dönerek ok fırlatmaya devam eden askerler, rakibini etkisiz hâle getirir. Bu taktiği uygulayabilmek için iyi bir binici olmak gerekir.

Wolfpack (Kurt Sürüsü) ve Kör Denizaltı Taktikleri

Almanların İngilizler için uyguladığı Kurt sürüsü taktiğinin amacı, düşman gemisini yok etmek. Gördüğü her İngiliz gemisini batıran Almanları etkisiz kılmak için İngilizler de Kör Denizaltı Taktiği'ni geliştirir. Almanların denizaltılarının periskoplarını kıran ve görüş açılarını engelleyen İngilizler, bu sayede kolayca hedeflerini tam on ikiden vurdular.

Pakfront Taktiği

Bir Alman taktiği daha! Bu kez Ruslara karşı geliştirilen bu taktik, çok akıllıca. Tanksavarlarının yetersiz olduğunu fark eden Almanlar, birkaç tanksavarı toplayarak düzenli ve sistemli şekilde ateş açar. Böylece isabetli atış şansları artar. Küçük tanksavarlarla daha büyük gruplar oluşturularak grubun tek bir doğrultuda ilerlemesi sağlanır. Taktik, sonraki yıllarda Sovyetler tarafından Almanlara karşı kullanılır. Yani Almanlar için kendi silahlarıyla vuruldular diyebiliriz.

II. Kambises Taktiği

Firavun'un güçlü ordusunu yenmek isteyen Pers İmparatoru Kambises, farklı bir strateji geliştirir. Mısır'da kediler kutsal sayıldığı için Kambises ordusuna kalkanlarının üzerine kedi resimleri çizmelerini emreder. Savaş sırasında kalkanlarda kediyi gören Firavun, savaşmayı reddeder. Böylece Pers İmparatoru savaşı kazanır.

Kurtlar Vadisi Hakkında Tam 13 Tez Yazılmış: Konularını Duyunca "Yok Artık!" Diyeceğiniz En İlginç Tezler
Okyanusun Altındaki Sır Perdesini Aralıyoruz: Titanik'in Hiç Görülmemiş Videosuyla Ortaya Çıkan Gerçekler
Bazı Sorular Polisi Peşinize Takabilir! Akıl Sağlığınızı Korumak için Siri'ye Asla Sormamanız Gereken Sorular
Çin'den İskoçya'ya Her Ülke "Ben Buldum'' Diyor: Golfün Tarihsel Süreçteki Yerini Mercek Altına Alıyoruz

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu