Tarihin Derinliklerinden Bir Çocukluk Hatırası: Şanlıurfa'da 5 Bin Yıllık Oyuncak Araba Bulundu

Binlerce yıl önce 'çocuklar nelerle oynuyordu?' diye düşünüyorsanız, Şanlıurfa'da arkeologlar kazılardan elde ettikleri bulgularla bu sorunun cevabını bir nebze aydınlattılar. Soğmatar Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 5 bin yıl önceye tarihlenen oyuncak at arabası ve beraberinde bir çıngırak bulundu. 

Hepimizin çocukluğunda bir dönem elinden geçen oyuncak arabaların adeta tarihi bir versiyonu 👇

Dönemin 'estetik ve sanat anlayışına' da ışık tutan bu minik oyuncakların kral ve yönetici çocukları için yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Model olarak benzer bir oyuncak 2011 yılında Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki kazıda ortaya çıkarılmıştı. Bu oyuncağın ise 7 bin 500 yıllık olduğu tespit edilmişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki Soğmatar Antik Kenti neden önemli ve çalışmalar nasıl yürütülüyor?

Kent yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan Eyyübiye ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde yer alan Soğmatar Antik Kenti, o dönem Firavun'dan kaçan Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor.

Araştırmalara sonucunda Soğmatar'ın bir dönem Pagan dininin merkezi olduğu tespit edildi.

Yrd. Doç. Dr. Yusuf Albayrak'ın çalışmalara ilişkin açıklaması şu şekilde:

'2012 yılındaki araştırmalarda 120 civarında kaya mezarı bulduk, bunların 7'si çok dikkat çekici, yaklaşık 120 mezarın hepsi höyüğe bakıyor. Höyükte de araştırmalar yaptık, seramik buluntulara göre buranın günümüze kadar sürekli bir yerleşimin olduğunu gördük. 2016 yılında bir aylık temizlik çalışması yaptık. Mezarlarda yüzün üzerinde buluntuya rastladık, bunların hepsini müzeye teslim ettik. Mezarların erken Tunç Çağı'nda yapıldıklarını, yani günümüzden yaklaşık 5 bin yıl önce olduklarını gördük, bunların benzer örnekleri çok yok, buda çok önemli bir özellik. Mezarlar o dönemin özelliğini yansıtan kuyu şeklinde yapılmış. Ancak daha sonra Romalılar buraya geldiklerinde bu mezarları hazır olarak bulmuşlar ve mezarlarını bazılarını kendi mimarilerine göre değiştirmişler.'

Soğmatar Kazı Başkanı ve Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ'ın keşfe ilişkin açıklamasını dinlemek isteyenler 👇

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
19.10.2017

kim bilir kim oynadı? belkide bir mühendislik için lazımdı ve ondan dolayı yapıldı sadece oyuncak olarak bakmak yanlış....

19.10.2017

Bu ülke neler barındıyor neler topraklarında. Özellikle Mezopotamya coğrafyası karış karış incelenmeli. Bir Göbekli Tepe bile Dünya tarihini değiştirebiliyorsa düşünün daha neler vardır damga vuracak. Yıllarca Ağır Ceza Mahkemesi olarak kullanılan Diyarbakır İç Kale'de mahkeme taşındıktan sonra ilk hamam bulundu.

Pasif Kullanıcı
19.10.2017

Zamanın mühendislerinin maket olarak kullandığı ve dönemin Kral veya yöneticisine gösterip onay alındıktan sonra yapılan bir çeşit makette olabilir Mohaç savaşında köprüyü nasıl yapacağını maket olarak tarif eden Mimar Sinan ve bunu onaylayan Kanuni'dir geçmiştede aynı olaylar olmuştur kesin direk kafadaki uygulamaya gidilmemiştir görselle anlatılıp onaydan geçmiştir.

TÜM YORUMLARI OKU (13)