Tarihin Bilinen İlk Toplumlarından Biri! Arap Yarımadasında Araplardan Önce Yaşayan Kadim Kabile Berberiler

Tarih bilgimizin bizi yanılttığı, bazı şeylerin aslında düşündüğümüz gibi yaşanmamış olduğunu anladığımız bazı anlar vardır. Hiç Araplardan önce orada kimlerin yaşadığını merak etmiş miydiniz? Günümüzde hala var olmaya devam eden tarihteki belki de ilk toplumlardan biri sayılan Berberiler şu anda kültürlerini yeniden yaymaya çalışıyor. 3 bin 500 yıldan daha uzun olan tarihleri ile gelin Berberiler kimmiş bir bakalım. 👇

Berberiler, binlerce yıl hüküm sürmüş Arap öncesi bir toplum.

Bizim berberiler olarak bildiğimiz Kuzey Afrika halkı, kalabalık kadim bir kabile. Birçok farklı yere dağılmış durumdalar. Çoğunlukla Arap sanılıyorlar ancak gerçekte öyle değiller. Arapların gelmesinden öncesinde günümüzde Arabistan ve çevresi olarak bilinen bölgede yaşamış olan halk onlar. Aslında 325 milyonluk Arap dünyası içerisinde zamanla Arap olarak görülmeye başlamışlar. Şu anda kabileler halinde yaşıyorlar.

Onlar kendilerine Berberi değil, özgür insan anlamına gelen 'Amazigh' diyor.

Berberiler Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır’da dağınık gruplar halinde yaşıyor. Dil olarak Afro-Asya dil ailesi içerisindeki Amazigh dillerini konuşuyorlar. Kendilerine Berberi denmesinden pek hoşlanmıyorlar çünkü bu isim onlara İspanya’yı işgal eden ve Orta Çağ Arap kültürünü benimseyen, Arapçayı kabul eden soydaşları tarafından verilmiş.

Göçebe yaşayan Berberiler gittikleri bölgeye evlerini inşa ediyor.

Bugün özellikle Fas ve Cezayir nüfusunun oldukça baskın bir kısmı Berberi halkından oluşuyor. Göçebe yaşayan kabile gruplar ise bütün Kuzey Afrika coğrafyasına dağılmış bulunuyor. Çivit rengi onların sembolü haline gelmiş. Geleneksel tüm kıyafetlerinde bu mavinin tonuna mutlaka rastlanılıyor. Çarşafa benzeyen açık mavi kıyafetler ise kadınlar arasında meşhur.

Günümüzde kültürlerini yeniden oluşturmaya ve yaymaya çalışıyorlar.

Peki insanlar neden onların Arap olduğunu düşünüyor? Bunun aslında çok da şaşırtıcı olmayan bir nedeni var. Arapların bölgedeki politik üstünlüğü ve kültürel baskınlığı sebebiyle birçok Berberi bile kendini Arap zannederek büyümüş. 

Son yıllarda Ay ışığı olarak adlandırılan Kuzey Afrika’nın batısında ulusal kimliklerini koruma ve baştan yaratma çabaları hız kazanmış durumda. Fas ve Cezayir okullarında artık tarihleri ve geçmişleri müfredatta bulunuyor.

Yapılan araştırmalarda toplumun bölgedeki varlığı tarih öncesi dönemlere kadar uzanıyor.

Mağara resimlerinde ya da Neolitik Çağ'da yaşamış olan topluluklar incelendiğinde Berberi topluluğun izlerini gösteren bazı detaylar mevcut.

Ancak bir bütün olarak tüm bir Berberi tarihi okumak gibi bir şey pek mümkün değil. Çünkü Berberi halkları ne kadar çok nüfuslu olsalar da tüm coğrafyayı kapsayan tek bir imparatorluk kurmamışlar. Bunun yerine farklı coğrafi bölgelerde daha küçük krallıklar kurmuşlar ve bu krallıklar da uzun ömürlü olmamış.

Yaklaşık olarak MÖ 2 binden beri Amazigh dillerinin konuşulduğu biliniyor.

'Berber' adı “Berberi” den, yani Yunanca barbardan türemiş. ”Berber' ismini onlara Arapların taktığını iddia edenler de mevcut. Berberi dili, en az 12 bin yıldır var olmasına rağmen, yazılı bir kayıt çok fazla bulunmuyor. Eski yazı örnekleri bazı müzelerde mevcut. Şu anda ise Fas'ın iki resmi dilinden biri olarak kabul ediliyor.

Berberilerin varlığı tarih öncesi metinlerde de mevcut.

Berberilere dair ilk kayıtlar Antik Mısır’da bilinmekte. MÖ 3 bine denk gelen bazı kayıtlarda bu halk hakkında bazı bahisler mevcut. Daha sonrasında ise MÖ binli yıllarda Fenikeliler ile yapılan ticarette yine bugün Berberi olarak bildiğimiz topluluktan bahsediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dillerini Sadece 35 Kişi Konuşuyor! Kızılderili Son İnsanlar Olarak Bilinen Cahuilla Kabilesi
Büyük Ödülü Kazanmak İçin Kadın Kılığına Girdi! Kenya'da Kadın Satranç Yarışmasına Gizlice Sızan Adam
CHATGPT'nin Üreticisi OpenAI İnsansı Bir Robot Çıkarmanın Üzerinde Çalışıyor!

Popüler İçerikler

Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti