Tarihimizi Öğrenmek İçin Toprağı Kazmaya Devam Ediyoruz: Ocak Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi

Aslında tarih ile aramızda görece incecik bir toprak parçası var. Bir düşünsenize şu an yaşadığımız yerleri tamamen kazabilsek neler bulur ve öğrenirdik? Belki her yeri kazamıyoruz ama yine de arkeoloji tüm imkanlarıyla bizi, bizim için aydınlatmaya devam ediyor!

Kaynak: Arkeofili

10. Sibirya'da, "Krallar Vadisi"nde 2500 yıllık tümülüs keşfedildi.

İçinde mezar barındıran toprak yığını tepecik anlamına gelen tümülüsler her zaman ilgi çekici yapılar olmuştur. Söz konusu keşif ise İskitlerden kalma bir nekropolde yapılır. bu tümülüste 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuğun mezarının yanı sıra mücevher ve bıçak, ayna gibi eşyalar mevcut.

9. Hollanda'da 1800 yıllık bütün halinde kırılmamış bir Roma kasesi bulundu.

Hollanda'nın Nijmegen şehrinde yapılan bu keşfin tarihi MÖ 1. yüzyıla kadar gidiyor. Çünkü bu şehir o tarihlerde bir Roma askeri kampını barındırır. Ayrıca bu kampın yanında yerel Batavi halklarının sivil bir yerleşimi de vardır. Söz konusu kase ise erimiş camın bir kalıpta soğutulması tekniği ile yapılmış.

8. Arabistan'da 4500 yıllık cenaze yolları bulundu.

Erken ve Orta Tunç Çağı (MÖ 3000-1200) ile tarihlenen bu yollar 4500 yıl önce Arap Yarımadası'nda yaşayan halkların 17800'den fazla ayrıntılı mezarıyla sınırlı, vahaları ve otlakları birbirine bağlayan uzun koridorlar aslında. Arkeologlar bu yolların sayısını yaklaşık 11 bin olarak veriyor.

7. Aşölyen alet teknolojisi 177 bin yıl önce dahi kullanılıyormuş!

Aşölyen dediğimiz şey aslında insansıların alet yapması ile birlikte gelişen kültürdür. Arkeologların Hindistan'daki Thar Çölü'nde yaptığı bu keşfin önemi ise Homo sapiens'in Asya'daki en erken yayılımından kısa bir süre öncesine kadar Aşölyen populasyonunun Hindistan'da var olduğunu gösteriyor.

6. Orta Çağ savaş atları neredeyse günümüz midillileri kadarmış!

Exeter Üniversitesi öğretim üyelerinin İngiltere'de bir kalede bulunan Orta Çağ at mezarlığında yaptıkları araştırma oldukça ilginç bu sonucu verir. 4 ile 17. yüzyıllardan kalma yaklaşık 2 bin hayvan üzerinde yapılan incelemede atların ancak 1,5 metre olduğu ortaya çıkar.

5. Mumyaların saçındaki bit yumurtalarından antik DNA elde edildi!

Bilim insanlarına göre 10 bin yıllık bir mumyanın saçında dahi bit yumurtası bulmak mümkün. Bu da bitlerin konakçılarına 'çok sağlam' yapıştıklarını gösteriyor. Hatta bu öyle bir yapışma ki mumyanın DNA'sı dahi bu yapışkan tarafından korunuyor.

4. Doğu Afrika'daki modern insan kalıntıları tam 230 bin yıllık!

Etiyopya Yarığı'ndaki Shala yanardağı bundan 233 bin yıl önce patlar ve bu patlamada kaybettiğimiz yakın akrabalarımız bugün bize keşif heyecanı verir. Bu keşfe göre bilinen en eski Homo sapiens'lerden olan Omo I sanılandan 36 bin yıl daha önce yaşamış.

3. Çin'deki 2500 yıllık mezarda nadir bir biyonik zırh keşfedildi.

Zırh arkeolojik kazılarda nadir bulunan bir giysi. Tarihte en önemli zırhlardan biri Mısır Kralı Tutankamon'un MÖ 14. yüzyıldan kalma mezarında bulunur mesela. Kuzeybatı Çin'de yapılan keşif ise bir adamın bundan 2500 yıl önce 5 binden fazla deri pul ile yapılmış bir zırh ile gömüldüğünü işaret ediyor.

2. Mısır'da bulunan bir aile mezarında tam 30 mumya keşfedildi.

Arkeologlar Mısır'ın Aswan kentinde, ateşle kavrulmuş bir yapının içine gizlenmiş yaklaşık 2 bin yıllık bir aile mezarı keşfettiler. İçeride eklem iltihapları olan birkaç yaşlı, çocuklar ve yeni doğmuş bir bebek ile birlikte 30 mumya varmış.

1. Kuzey Kafkasya'da 5500 yıllık bira içme pipetleri bulundu.

Eskiden efendim insanlar ortak kaptan bira içerlermiş. İşte bu her biri bir metreden uzun sekiz ince kamış da Rus araştırmacılara göre bu amaçla kullanılır. Kamışlarının dördünün üzerinde altın ya da gümüş boğa figürü de bulunmakta.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Türkiye Müzelerindeki Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 25 Eser
Görüldüğünde İnsanı Tedirgin Eden Gamalı Haç, Svastikanın Şaşırtıcı 'İyi' Tarihini Biliyor muydunuz?
Efes Antik Şehri'ni Dünyanın En Önemli, İlginç ve Kutsal Şehirlerinden Biri Yapan 15 Neden
Dört Bin Yıl Önce Uygulanan Birbirinden İlginç 22 Hammurabi Kanunu
Evrim Bizi Şaşırtmaya Devam Ediyor: Yeni Bir Antik İnsan Türünün Keşfedildiğini Duydunuz mu?

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR

9# 1800 yıllık roma kasesi olduğuna emin miyiz.. aynısı bizim evde vardı

01.02.2022

yav bilader dünyanın en büyük arkeolojik projesi şu an Türkiye'de yürütülüyor en ufak bi yazı yok ya. ülkemizdeki gelişmeleri yabancı sitelerden takip ediyoruz. sağolsunlar bbc, sputnik, deutsche welle bişeyler yazıp paylaşıyor da bizim de haberimiz oluyor. neolitik çağa (cilalı taş devri) ilişkin inanılmaz şeyler bulunuyor göbeklitepe ve civarındaki buluntuların en yenisi 12 bin yıllık, tarih yeniden yazılıyor, 15-18 bin yıllık eserlerden, yapılardan, yerleşim birimlerinden, buluntulardan bahsediliyor. almanların, fransızların, rusların en prestijli üniversitelerden hocalar ekipleriyle gelecekler, japonlar dünyanın en gelişmiş GPR (ground penetrating radar) sistemini getirip öyle kazacak. ama kimsenin umuru değil. işte roma kasesi filan. iyi iyi... british museuma, berlin müzesine götürsünler de para verir bakarız kendi topraklarımızdan çıkan tarihe.

04.02.2022

bizim kalıntılarda ne bulacaklar acaba bol bol plastik şişe bulurlar bu medeniyetin bırakacağı tek şey atık..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ