Tarihi Yeniden Yazacak Keşif: 2019 Yılında Bulunan Bir Mumya, Mısırlıların Mumyalama Tarihini Değiştirebilir

Antik Mısır, günümüzde bile hala bir sır ve her geçen gün yepyeni keşifler ortaya çıkıyor. 2019 yılında keşfedilen bir mumya olan Khuwy ise tarihi tekrardan yazacak bir şeye neden oldu. İşte detaylar...

2019'da keşfedilen Khuwy adlı eski bir Mısırlı asilzadenin mumyalanmış cesedi, eski Mısırlıların daha önce düşünülenden 1000 yıl önce ölülerini karmaşık mumyalamalar yaptıklarını gösterdi.

2019 yılında keşfedilen Khuwy adlı üst düzey bir aristokratın mumyalanmış cesedinin, daha önce düşünülenden çok daha yaşlı olduğu kanıtlandı ve bu da onu şimdiye kadar ortaya çıkarılan en eski Mısır mumyalarından biri haline getirdi.

4.000 yıl önce mumyalama süreçlerinin oldukça gelişmiş olduğunu gösteren bu mumya, gelişmiş mumyalamanın Eski Krallık'a ait olduğunu belirtti.

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde Mısır Bilimi profesörü ve son araştırmanın önde gelen araştırmacılarından biri olan Dr. Salima Ikram, The National Geographic'e, mumyanın Eski Krallık'tan kalma olduğunu öne süren 'durumsal kanıtların' olduğunu söyledi.

Bundan önce vücudun mumyalama yönteminin ve malzemelerinin karmaşıklığının üretilmesinin 1000 yıl sürdüğü sanılıyordu.

Mezardan çıkarılan mumya üzerinde yapılan son çalışmalar, Eski Krallık döneminde (MÖ 2700 ile MÖ 2200 arasında) yaşayan eski Mısırlıların zaten sofistike mezarlar yaptıklarını gösteriyor.

Mezar duvarındaki hiyeroglifler de, mumyanın antik çağına dair kanıt sağladı.

Bunlar, Beşinci hanedanlığın (MÖ 25. yüzyılın başlarından MÖ 24. yüzyılın ortalarına kadar 150 yıl süren) üst düzey bir yetkilisi olan Khuwy'nin ve bir kraliyet ailesinin son dinlenme yeri olduğunu gösteriyor.

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde Egyptology başkanı ve mumyalama tarihi konusunda önde gelen bir uzman olan Profesör Salima Ikram, şu açıklamalarda bulundu:

“Bu, mumyalamanın evrimi konusundaki anlayışımızı tamamen tersine çevirecektir. Kullanılan malzemeler, kökenleri ve bunlarla ilişkili ticaret yolları, Eski Krallık Mısır'ı anlayışımızı önemli ölçüde etkileyecektir.'

'Eğer bu gerçekten bir Eski Krallık mumyasıysa, mumyalama ve Eski Krallık tarihiyle ilgili tüm kitapların gözden geçirilmesi gerekecek.'

Uzmanlar, son bulguların dünyanın mumyalamanın evrimine dair anlayışını tamamen değiştirebileceğini söylüyor.

Mumyanın gerçekten de Eski Krallık'a kadar uzandığını gösteren güçlü vakaya rağmen, Dr Ikram ve meslektaşları, kalıntıların gerçekten de Khuwy'ye ait olup olmadığını doğrulayacak başka testler yapıyorlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

3800 Yıldır Mumya Olmasına Rağmen Güzelliğinden Hiçbir Şey Kaybetmeyen Lolan Güzeli
Binlerce Yıldır Sargıların İçindeki Mumyaların Neye Benzediği Nihayet Ortaya Çıkarıldı!
1500 Yıl Önce Ölen Türk Kadını Mumyasının Ayağındaki Ayakkabı Sahiden Adidas mı?

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
YORUMLAR
29.10.2021

Bir yerden mumya buluyorsun 1000 yıl geçmiş üstünden. Khuwy 'e ait olduğunu nasıl anlıyorsun arkadaş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ