Tarihi Kayaköy Anemon'a Kiralandı İddiası

Muğla’nın tarihi Rum evleriyle dikkat çeken 5 bin yıllık geçmişe sahip Kayaköy'ün, 23 Ekim’deki ihaleyle 49 yıllığına özel bir şirkete kiralandığı iddia ediliyor. İhaleyle köyün bir şirkete verildiğini ancak şirket hakkında kendilerine bilgi verilmediğini belirten CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, soru önergesi verdi. Avukat Bora Sarıca da ihale şartnamesinde yer alan 'köyün kiralanmasıyla' ilgili maddenin iptali için dava açacaklarını belirtti.

İlerihaber'den Rıfat Doğan'ın haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında geçen yıl imzalanan protokol kapsamında hazırlanacak projeyle 300 yataklı bir otel yapılması planlanan Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy’ün bir bölümüne inşaat serbertisi getirilirken, ihaleyi kazanan firma aşamalı olarak tarihi evlerin restorasyonunu da üstlenecek.

İmzalanan protokol sonrasında geçen 23 Ekim'de yapılan ihaleyi Anemon adlı bir firmanın aldığı iddia edilirken, ihalenin yapıldığını ve köyün bir şirkete kiralandığını belirten CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, iki bakanlığın firma ismini açıklamadığını bu nedenle konuyu TBMM'ye taşıdığını kaydetti. Aldan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in cevaplaması istemiyle verdiği soruönergesinde “Kayaköy’de otel yapımı için izin alan firmalar hangileridir ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2013’te imzalanan protokol kapsamında köyün imara açılması planlandığı, 3. Derece Sit Alanı ilan edilen Kayaköy için bazı firmalara otel yapımı için izin verildiği iddiaları doğru mudur” diye sordu.

DAVA AÇILACAK

Öte yanda konuyu yakından takip eden Avukat Bora Sarıca ise bilgi edinme kanunu çerçevesinde yaptıkları başvuru sonucu ihale şartnamesinde “köyün 49 yıllığına bir şirkete kiralanabileceği” ibaresinin yer aldığını belirtti. Sarıca, ihalede yer alan bu maddenin iptali için dava açacaklarını kaydetti.

KÖY YAPILAŞMAYA AÇILMIŞ

Sarıca ayrıca Kayaköyle ilgili daha önce hazırlanan 1/5 bin ölçekli imar planında köyün “turizm ticaret alanı” olarak gösterildiğini, bu plana karşı da yargıya başvuracaklarını belirtti. Sarıca, ihaleyi alan firmanın ismini öğrenmek için bilgi edinme yasası kapsamında başvuru yaptıklarını da kaydetti.

Kayaköy (Levissi) için UNESCO tarafından 2 kilise ve çok sayıda şapel ile sivil mimarlık örneği 736 bina “Anıtsal Yapı” ilan edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı rüya köyün turizme ve imara açılmasına karar vermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2013 yılı başlarında imzalanan protokolle Kayaköy’de tarihi kalıntıların yer aldığı bölge turizme açılırken, diğer bölgeye de kısmi inşaat serbestliği getirilmişti. Yeni düzenleme sonrasında Kayaköy’de 220 dönümlük araziyi kapsayan projenin toplam maliyetinin 30 milyon TL olarak öngörülüyor.

Haber yayına hazırlanana kadar iddialarla ilgili ulaşmaya çalıştığımız Anemon firması yetkililerinden yanıt alamadık.

  • İlerihaber

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler