Tarihi Doğru Kaynaklardan Öğrenmek İsteyenler İçin Usta Tarihçilerin Kaleminden Çıkmış 10 Eser

Tarih kitabı denilince nedense akıllara okullarda zor geçilen tarih dersi ile ezber mantığı gelir. Ancak tarihin akışını öğrenmek, hem yaşanılan toprakların değerini anlamaya hem de geleceğe dair daha öngörülü olmaya yarar. Usta anlatıcıların elinden çıkan ve hikayeleştirerek öğretme mantığına dayanan kitaplar hafızalarda kısa sürede yer edinir.

Tarih öğrenmeye nereden başlayacağını bilemeyen tarih tutkunları için bugünlere nasıl geldiğimizi gösteren harika kitaplar bulduk!

1. Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ - Halil İnancık

En önemli Türk tarihçilerden olan Prof. Dr. Halil İnancık tarafından yazılan bu eser, ilk başlarda İngilizce yayınlanmış fakat kısa süre sonra gördüğü yoğun ilgi nedeniyle Türkçe'ye çevrilmiş. Bir sınır beyliği iken dünyanın en güçlü devletlerinden birine dönüşen Osmanlı'nın 1300-1600 yılları arasındaki gelişimini gözler önüne seren kapsamlı eser, uzun yıllık çalışmalar sonucu üretilen bir başyapıt. Kitap özellikle yazarın ciltler halinde sunduğu diğer eserlerle birlikte okunduğunda hem uzmanlara, hem de tarih meraklılarına detaylı bilgi sahibi olma imkanı tanıyor.

2. Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman

Oldukça kalın bir eser olan Şu Çılgın Türkler, 752 sayfadan oluşan belgesel gibi bir kitap. 2005 yılında ilk kez yayınlandığında satış rekorları kıran kitap, yayınlandığı yayınevinin en çok vergi verenler listesine girmesine bile neden oldu. İstiklal Savaşı'nda Türklerin verdiği inanılmaz mücadaleyi konu alan kitap, bu toprakların ne güçlüklerle kazanıldığına dair detaylı bilgiler veriyor. Bu nedenle özellikle her Türkün kendi tarihini anlatan bu kitabı mutlaka okuması gerekiyor.

3. Katre-i Matem - İskender Pala

İskender Pala tarafından kaleme alınan Katre-i Matem, anlatım dili ve olay örgüsü ile tadına doyamayacağınız eserlerden. Lale devrinde yaşanan bir cinayeti konu alan kitap, aynı zamanda o dönemin sosyo kültürel yapısı hakkında da bilgi veriyor. Osmanlı'daki gündelik hayat hakkında merak edilenleri öğrenmenizi sağlayacak kitapta; saray yaşantısı, halkın rutinleri ve entrikalarla dolu olan muhteşem bir hikaye anlatılıyor.

4. Eski Mezopotamya Tarihi - Kemalettin Köroğlu

Arkeolog ve tarihçi Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu'nun kaleme aldığı eser, 'Irmaklar arasındaki ülke' olarak ifade edilen Mezopotamya tarihini öğrenmek isteyenler için eşsiz bir kaynak. Fotoğraf, harita ve çizimlerle desteklenen eser sayesinde 'Uygarlığın beşiği' olarak da ifade edilen bu özel coğrafyanın başlangıcından Perslere kadar uzanan sıradışı tarihine tanıklık edeceksiniz.

5. Orhon Yazıtları - Erhan Aydın

Prof. Dr. Erhan Aydın'ın eseri olan Orhon Yazıtları, eski Türk yazıtlarına dair bilgi sahibi olmak isteyenler için en ideal kitaplardan biri. Türk runik harfleri ile yazılmış en kapsamlı ve hacimli eser olan Orhon Yazıtları, aynı zamanda en değerli yayımlar arasında yer alıyor. Kitapta yazıtların kendi halinde verilmesinin hemen altında Türkçe çevirileri bulunduğundan, içerik takibi oldukça kolay. Özellikle eski runik harfleri öğrenmek isteyenler için harika bir ders kitabı niteliğinde olan eser, öğrencilere ve araştırmacılara büyük rahatlık sağlıyor.

6. Osmancık - Tarık Buğra

Cumhuriyet döneminin ünlü yazarı olan Tarık Buğra kaleminden çıkan Osmancık, ilk olarak 1973 yılında yayınlanmış bir kitap. Osmanlı Devleti kuruluş dönemini anlatan kitapta, Osman Gazi'nin dedesinden aldığı bir öğüt açılış cümlesi olarak kullanılmış. Tarihe ışık tutan ve bilinmeyenleri gözler önüne seren eser, tarih tutkunlarının mutlaka okuması gereken başyapıtlar arasında. İçinde ise aşk, dostluk, vatan ve din gibi farklı kavramlara ait hiç bilinmeyen detaylar var.

7. Büyük Selçuklu Devleti - Erdoğan Merçil

Ana konusu Büyük Selçuklu Devlet tarihi olan bu tarih kitabı, devletin kuruluş ve yıkılış arası süreci en ince ayrıntısına kadar işlemiş özel bir eser. Ders kitabı niteliğindeki eserde Selçuklu ailesinin nereden geldiği ve ismin nereden çıktığı gibi başka yerde bulunamayacak türde bilgilere yer verilmiş. Aynı zamanda devletin İran üzerinden batıya yayılışı, Sultan Alparslan ile birlikte yükselişe geçişi ve Malazgirt Savaşı da ayrıntılarıyla ele alınmış. Eser, Türklerin Anadolu'yu kendilerine nasıl yurt edindiklerini merak edenler için mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.

8. Türklerin Tarihi - İlber Ortaylı

Halil İnalcık'ın öğrencisi olarak tanıdığımız başarılı tarihçi İlber Ortaylı, Türkler'in Tarihi kitabını 2015 yılında çıkardı. Orta Asya bozkırlarından Avrupa'ya uzanan bu eser, Türk halkının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Türk kültürünün önce kendi milletini, daha sonra ise bütün dünyayı nasıl şekillendirdiğini detaylarıyla aktaran kitapta, geldiğimiz savaşçı ve soylu kökene de değiniliyor.

9. Deli Kurt - Hüseyin Nihal Atsız

Kendine has anlatım tarzı ile öne çıkan Hüseyin Nihal Atsız'a ait olan Deli Kurt, ilk kez 1958 yılında yayınlanmış bir kitap. Konusu ise Osmanlı'nın taht kavgaları ve bu dönemdeki aşk hikayeleri. Tarihin tozlu sayfalarında gizlenmiş harika bir hikayeye tanıklık etmenizi sağlayacak eser, yazarın kendine has üslubu ve kelimeleri kullanma biçimi ile her dönemin vazgeçilmezlerinden. Detaylı betimlemeleriyle bir film izliyor gibi okuyacağınız bu kitaptan çok keyif alacaksınız.

10. Zeytindağı - Falih Rıfkı Atay

Zeytindağı, insanın kanını donduran tarihi bir süreci, “bir imparatorluğun çöküşünü” o zamana göre en duru Türkçe ile karşımıza getiriyor. Kitapta Mehmetçik’in Yemen’de, Aden’de, Kanal’da, Gazze’de, Arap çöllerinde nasıl kırıldığını, yenilgiden sonra bir vagon dolusu “mecidiye altınını” bile nasıl bıraktığımızı hayretler içerisinde okuyacaksınız.

Genç Ne Sever aracılığı ile istediğin kitapları hiçbir ücret ödemeden alabilirsin. Hemen tıkla!

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
02.09.2022

Begenmeyenler neyi begenmediniz? Yazarlari mı Tarihimizi mi 😏 E sizinde varsa kurdugunuz devletleriniz onlar hakkinda kitap onerilerinizi buyurun yaziniz ama yok ya bizim kurdugumuz devletler hakkinda atip tutmaktan hoslanan sozum ona tarihcileri dinlemeye devam edin siz.

03.09.2022

Turgut özakman Türkiye üçlemesi her Türk gencinin okuması gereken kitaplar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ