Tarihî Çarşı ve Pazar Gezmeyi Sevenler Buraya: Türkiye'nin En Eski ve En Zengin Çarşıları

Ülkemizde çoğu ilde zengin ve eski çarşılar bulunuyor. Bu çarşılar şehirlerimizin kalbinin attığı, ticaretin yaşandığı, sosyal yaşamın merkezi hâline gelmiş yerler ve hem yurt dışından hem yurt içinden çok fazla turist çekiyor. Hayatın canlılığının devam ettiği, el emeği ve işçiliği sonrası üretilen birbirinden güzel ürünlerin bulunduğu, gidip görmekten ve gezmekten keyif alacağınız buram buram tarih kokan çarşılarımızı sizler için derledik. İstanbul'dan, İzmir'den, Bursa'dan ve Şanlıurfa'dan çarşıların bulunduğu listemizi buyurun birlikte inceleyelim.

İstanbul Kapalı Çarşı

Tabii ki listemize dünyanın en eski ve en büyük çarşılarından biri olan Kapalı Çarşı ile başlıyoruz. İstanbul'un Nuruosmaniye, Mercan, Beyazıt semtlerinin ortasında yer alan Kapalı Çarşı'da 4000'den fazla dükkân ve 25.000'den fazla çalışan bulunuyor. Bu sayılar bile bu çarşının ne kadar büyük bir yer olduğunu anlatmaya yetiyor değil mi? İçerisinde antikadan giyime, gıdadan tekstil ürünlerine kadar bulabileceğiniz pek çok ürün satılıyor. Yılda 90 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Kapalı Çarşı, dünyanın en fazla turist çekmeyi başaran mekânı. Siz de bu güzeller güzeli çarşıyı seyahat listenize eklemeyi unutmayın.

İstanbul Mısır Çarşısı

Listemizin ikinci sırasında Kapalı Çarşı'ya nazaran daha küçük ve baharat ağırlıklı ürünlerin satıldığı Mısır Çarşısı var. Zamanla dışındaki alanlara kuru yemişçiler, peynirciler, balıkçılar da açılmış. 1667 yılında hizmete giren Mısır Çarşısı, 80 ila 90 civarı dükkânda baharat, çeşni, aktar bitkileri, çiçek, tohum, bitki kökleri, kabuklar, doğal ilaçlar, otlar, kuru yemiş, şarküteri ürünleri, lokum ve tatlılar başta olmak üzere yüzlerce ürün ile bugün hizmet vermeye devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’da gözde mekânlarından olan Mısır Çarşısı, İstanbul Eminönü'nde Yeni Camii'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanında yer alıyor. Pazar günleri de açık olan bu baharat kokulu güzel çarşımızı gezip görmenizi tavsiye ediyoruz.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Taş döşenmiş sokakları, ahşap kaplamalı dükkânları ile Gaziantep'in tarih kokan çarşısı Bakırcılar Çarşısı sizi bu çağdan alıp geçmişe götürüyor. 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen dükkânlarda usta eller bakır dövmeye ve hünerlerini sergilemeye devam ediyor. Misafirperver bakır ustalarının yanında çay içip çekiç sesleri ve tarih kokusu eşliğinde onların hikâyelerini dinlemek güzel bir seyahat aktivitesi olabilir.

Bursa Ulu Çarşı

120 civarı dükkânın bulunduğu hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken Bursa Ulu Çarşı'da ev tekstil ürünlerinin yanı sıra gözlükçüler, saatçiler ve Hac ürünleri satan dükkânlar bulunuyor. Pek çok ürünü içerisinde bulabileceğiniz Ulu Çarşı, Bursalıların ve diğer yerlerden gelen turistlerin göz bebeği konumunda. Restore edilmiş dükkânlarıyla birlikte Hanlar Bölgesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş durumda. Mutlaka gidip görmelisiniz.

İzmir Tarihî Kemeraltı Çarşısı

İzmir'de alışverişin kalbinin attığı yer olan Kemeraltı Çarşısı'nın labirent yapısı içerisinde sokaklarında kaybolmak... Mağazaları, modern iş merkezleri, kafeleri ve sinemaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alışverişin yapılabileceği güzide bir çarşı olan Kemeraltı Çarşısı içerisinde geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkün. 5 km’lik bir alana yayılan Kemeraltı Çarşı'sında 15 bin işyeri bulunuyor ve bu özelliği onu dünyanın en büyük açık hava alışveriş alanı yapıyor. Tavsiyemiz Konak'tan başlayan bir geziyle Kemeraltı Çarşısı içerisinde nostaljik bir tura çıkmanız yönünde.

Şanlıurfa Tarihî Kapalı Çarşı

Listemizin sonuna geldiğimizde karşınıza Şanlıurfa Kapalı Çarşısı çıkıyor. Eskici Pazarı, Gümrük Hanı, Bakırcılar Çarşısı gibi birçok çarşıyı, dükkânı ve pazarı içerisinde barındıran, yerli ve yabancı pek çok turistin ilgisini çeken ve akınına uğrayan Şanlıurfa Tarihî Kapalı Çarşısı ile devam ediyoruz. Kapalı Çarşı içerisinde Osmanlı döneminden kalma dükkânlar bulunuyor. Gelen turistler ve yerel halk buradan bakır süs eşyaları, yöresel giysi ve aksesuarları, hediyelik eşya ve ev gereçleri alışverişi yapıyor. Hayat canlılığının sabahın ilk ışıklarıyla başladığı, otantik değerini kaybetmemiş bu çarşıyı görmenizi, gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Oksijen ve Heyecan Dolu Rüyalara Davetlisiniz: Türkiye'de Yamaç Paraşütü Yapabileceğiniz Doğa Harikası Yerler
Domates, Biber, Patlıcan: Yeni Yeni Barış Manço Şarkıları Yazdıracak Türkiye'nin En Büyük Pazarları
"İstanbul'da Kamp Yapılacak Yer mi Kaldı?" Diyenler İçin İstanbul'da Kamp Yapabileceğiniz Doğa Harikası Yerler
Toprağın Altında Bir Medeniyet Yatıyor: Mutlaka Görülmesi Gereken Büyüleyici Yeraltı Yapılarını İnceliyoruz
Türkiye Sınırlarının Enlerini Keşfediyoruz: Doğudan Batıya Ülkemizin En Uç Noktaları

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı