Tarihe Saygımız Bu Kadar: Atatürk'ün Sakarya Savaşı'ndaki Karargahı Ağıl Olarak Kullanılıyor

Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesi’nde karargâh olarak kullandığı ve  Ankara'nın Polatlı Karapınar Köyü’nde bulunan iki katlı köy evinin girişi ağıl olarak kullanılırken, yapı bakımsızlıktan dökülüyor. 

"Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yazılan milli mücadelenin hikayesinin tanık mekanlarının korunması, geçmiş ve gelecek bağının kurulmasının adım taşlarıdır. Belleğiniz yoksa onu hatırlatacak mekanlarınız yoksa, geleceğiniz yok demektir. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Mücadele'nin kırılma noktasıdır. Halkın kurtuluşa olan inancının, düşmanın yenileceğinin göstergesidir. Polatlı Karapınar Köyü'nde Memnan Ağa'nın iki katlı konağı bu tarihsel kırılma anının tanık mekânlarından birisidir. İşgal kuvvetlerine karşı Mustafa Kemal Paşa'nın 9 Eylül tarihinde saldırıyı yönetmek üzere buraya geldiği pek çok kez yapıyı karargâh olarak kullandığı anlatılarda ifade edilmektedir. Bu yapının bugün bakımsızlığı girişinin ağıl olarak kullanılması kabul edilemez. Yapı acilen kamulaştırılmalı, restore edilerek hak ettiği değeri kazanmalı” diye konuştu.

"Cumhuriyet hafızası korunmalıdır”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Nihal Evirgen ise, yapının gelecek kuşaklara milli mücadele dönemi hafızası olarak aktarılması için korunmasının önemine dikkat çekerek, “Bu haliyle yapı zarar görebilir. Bakımsız durumda, kamulaştırılarak, restore edilmeli ve Cumhuriyet hafızası korunmalıdır” dedi.

"Savaş boyunca kolordu karargahı olarak kullanıldı"

Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü ve Polatlı Tarih ve Kültür Araştırmaları Dernek Başkanı(POTKAD) Kadim Göç, yapıya dair şu bilgileri verdi: 

“22 gün 22 gece devam eden Sakarya Meydan Muharebesinde Mürettep kolordu karargahı Polatlı’nın Karapınar köyünde bulunmaktadır. Savaş boyunca kolordu karargahı olarak kullanılan bu yapı 09 Eylül ile 13 Eylül tarihleri arasında ise Başkomutanlık ileri karargahı olarak kullanılan bu köyün üstünde bulunan Zafer Tepe kullanılmıştır. Şu an ayakta kalmış olan Kazım Özalp’in kullanmış olduğu karargah evine Başkomutan Mustafa Kemal, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü de kalmıştır. 2015 yılında Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi ve Koruma kurulları tarafından tespiti yapılmıştır. Yapı kerpiç bir yapı olup, orta bölüm iki katlı yanlarında tek katlı odalarla birbirine bağlıdır. Şu an bina eski eşyaların atıldığı ve bir bölümü kiler olarak kullanılmaktadır. Ön tarafı ise çevrilmiş koyun barınağıdır. Köyün üzerinde bulunan Zafer Tepe savaş esnasında komutanların savaşı yönettiği yerdir. Buradaki mevzilerin günümüze kadar izleri kalmıştır. Mustafa Kemal gündüzleri bu tepede savaşı idare etmiş, geceleri de köyün çok yakınında bulunan demir yolu üzerindeki karargah treninde savaşı yönetmiştir.”

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
31.05.2019

Yani restore edilip muzeye cevrilmesi gerekir elbette ancak ağıl olmasini da bu kadar elestirmemek lazim bana kalirsa. Hayvanlara iyi kotu yuva olmus iste, yapanin da maddi durumu buna el vermis belli ki. Saygisizlik degil de, vefasizlik olarak degerlendirilmesi daha dogru olabilir. Aslen polatliliyim bu arada, Sakarya Savasi onemini de iyi bilirim. İcerigin bunlarla ilgili olmasi hosuma gitti

01.06.2019

emevi mimarisi olsa bas taci ediliry

01.06.2019

Yobaz şehirden ne beklenir

şehir yobaz değil insanları yobaz. kelimelere dikkat. 8 nesil Ankarali olarak şunu bilin ki insan komsulariyla yaşar. açın haritayı bakın. örnek, İzmir in komsularina bakin Ankara nin komsularina bakin. unutmayin ki isgale ugramamis ender illerden biri hakkin da yorum yaparken de iki kere düşünün.

TÜM YORUMLARI OKU (6)