Salgın hastalıklar her dönem can alıyor...
Salgın hastalıklar her dönem can alıyor...
Her 10 ila 20 yılda bir nüksettiği bilinen vebanın en önemli simgesi ise veba doktorlarının giydiği gagalı maskedir.
Bu oran, her 3 Avrupa vatandaşından 1'inin kara veba taşıdığını gösteriyor.
14. ve 18. yüzyılda meydana gelen veba salgını ilk salgın olarak görülse de aslında ikinci bir salgın. Çünkü vebanın ilk olarak 6. ve 8. yüzyıl aralığında ortaya çıktığı düşünülüyor. Son veba salgını ise 1860 ile 1960 yılları arasında yaşanmıştı.
Bu nedenle dönem resimlerine bakıldığında ana konunun çoğunlukla iskeletler ve ölüm konulu olduğu görülebilir.
Dönemin doktor ve bilim insanları vebayı tedavi edebilmek için önce onu anlamayı ve tanımayı denedi.
1665 yılında yaşanan Londra Büyük Veba Salgını, çok fazla can kaybına neden oldu ve 17. yüzyıl sonlarında doğru İspanya topraklarında kayboldu.
Vebanın nasıl ortadan kalktığının hala kesin bir sonucu yok ve bilim insanları ve tarihçiler, sağlık sektörünün sistematik bir şekilde kullanımı sonucunda vebanın halk arasında yayılmasının durduğu düşünülüyor.
Sonucu her ne olursa olsun Kara Veba, Avrupa nüfusunun büyük kısmını yok etti. Böylece dünya üzerindeki en fazla can kaybına sebebiyet veren salgın hastalık oldu.
Ortaçağ Avrupa'sında kedilerin, parlayan gözleri ve geceleri dışarıda çok dolaşmaları yüzünden cadıların büyülü hayvanları olduğunu söyleyen kiliseyi de unutmayalım. Daha sonra hastalığın sorumlusu olarak kediler gösterildi on binlerce kedi öldürüldü. Esasında kedileri öldürerek salgına karşı en birinci savunma hatlarını kaybetmiş oldular. Çünkü veba salgını yaygın bir fare biti tarafından taşınıyordu. Halbuki kediler öldürülmemiş olsaydı ölüm oranı çok daha az olacaktı. Üzerinden yüz yıllar geçse de benzer zihniyete hakim bolca insan varolmaya devam ediyor cehalet virüsü.
hâlâ korona virüse kötü diyen var mı
Bir de Avrupalılar o dönem aşırı pis olduğu için hızla yayılmış. Mesela Osmanlı'ya da gelmiş ama kısa sürede daha az zayiat ile atlatmışlar. Temizliğin önemine bağlıyorum bunu. 1700'lerde Fransa'da görülmesine ise hiç şaşırmadım.