Tarihe Bakış Açısı: ‘Dünyanın Yedi Harikası’ndan Biri Olan Artemis Tapınağı ‘Bataklığı’ Andırıyor

Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Efes Artemis Tapınağı bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle bataklığa döndü. 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren ve yakın zamana kadar her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Selçuk'taki tapınak arazisinde yağmur suları kazı çukurlarını doldurdu...

Her yıl iki milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği Efes Antik Kenti 2015 yılında UNESCO  'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmişti.

Efes de Artık 'Dünya Kültür Mirası'

Haber, dönemin Kültür Bakanı Çelik tarafından Twitter'dan duyurulmuştu

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Efes Antik Kenti içinde bulunan Artemis Tapınağı'nın mevcut durumu ise tarihi yaşatma noktasında bir bakış açısının yansıması haline dönmüş gibi.

M.Ö. 560-550 yıllarında yaptırılan tapınak, kaderine terk edildi

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre Lydia Kralı Kroisos tarafından M.Ö. 560-550 yıllarında yaptırılan tapınak, kaderine terk edildi.

Tapınak alanının girişine konulan güvenlik panolarında ‘Yasaklanmış bölgelere girmeyiniz’, ‘Eserlerin üzerlerine çıkmayınız’, ‘Eserleri çizmeyiniz’, ‘Herhangi bir parça almayınız’ ve ‘Elektrik kablolarına dokunmayın’ uyarıları yer alıyor. Ancak kuralları denetleyecek bir görevli yok.

Yeni projeyi bekleyen durumu Bakanlık yetkililerini de 'rahatsız' ediyormuş

Mevcut durumun kendilerini de çok rahatsız ettiğini anlatan yetkililer Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile önce tapınak etrafının çevre düzenlemesinin yapılacağını, tabandan gelen suyu kontrol altına alacaklarını, gezi güzergahı oluşturulacağını, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amacıyla tapınağın maketinin görülebilir bir noktaya yerleştirileceğini söylüyor.

Girişteki panoda ziyaretçilere şu uyarılar yapılıyor:

  • Yasaklanmış bölgelere girmeyiniz. (Yasaklanmış bölge yok)

  • Eserlerin üzerlerine çıkmayınız. (Engel olacak görevli yok)

  • Eserleri çizmeyiniz. (Denetleyecek görevli yok)

  • Herhangi bir parça almayınız. (Kontrol yapacak kamera da görevli de yok)

  • Elektrik kablolarına dokunmayın. (Kabloların başında uyarı yok)

Tapınağın bulunduğu arazi Avusturya adına 1893 yılında kazılara başlayan Viyana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Otto Bendorf’un varislerine ait

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
19.02.2017

Türkiye'de tarih sadece köprü ve tünel ismi aranınca akla geliyor. Geçmişe sahip çıkma özürlüleri resmen. Hiç bir haltı beceremiyorlar. Ne tarihe, ne sanata, ne doğaya hiçbir şeye saygı duymayan ve sahip çıkmayan insanlardan bıktım.

19.02.2017

ordaki tüm calismalar ve buluslar avusturya hükümetine ait kocamanda yaziyor ic duvarinda ztn. onlar cekilince kalmadi bisi. yikip cami yaparlar 1 seneye adi da 15 temmuz sehitleri efes cami olur miss

Pasif Kullanıcı
19.02.2017

Göbeklitepeye putlarin merkezi diyen yobaz Trt belgeselcileri. https://onedio.com/haber/gobeklitepe-icin-putlarin-merkezi-ifadesini-kullanan-belgesele-tepkiler-buyuyor-749795

TÜM YORUMLARI OKU (17)