Tarih ve Yemek Meraklılarına Özel İçerik: Romalılar Neden Uzanarak Yemek Yiyordu?

Milattan önce 8. yüzyılda kurulmuş ve dünya tarihini derinden etkilemiş Roma İmparatorluğu'nun kültürel ve sosyal hayatı neredeyse tüm medeniyetleri etkiledi. Özellikle yeme-içme kültürleri alışılagelmişin dışında ve oldukça renkli olan Romalılarla alakalı en önemli detaylardan birisi ise özellikle resimlerinde uzanarak yemek yemeleri. Peki neden? Gelin birlikte öğrenelim 👇

Romalılar neredeyse tarihin her döneminde dünyanın geri kalanından oldukça benzersiz ve lüks bir yaşam tarzlarına sahiplerdi.

Kültürlerindeki en farklı şeylerden biri ise yemek yerken uzanmayı tercih etmeleri! Roma yaşam tarzını tasvir eden çoğu resimde, yemek masalarının etrafında uzanmış insanlar görüyoruz. Biliyoruz ki aslında yatarak yemek yemek çok zararlı. Çünkü bu duruş, yiyeceklerin mideye geçişini ve midenin yiyecekleri hazmetmesini zorlaştırır. Peki Romalılar neden bu tuhaf alışkanlıklarını sürdürüyorlardı?

Tabii ki de bunun sebebi sosyal statü! Üst sınıflar, alt sınıfların önünde zenginliklerini göstermeye resmen bayılıyordu... Yemek yerken uzanmak, çoğunlukla zenginler ve güçlüler tarafından daha önemli olduklarını ve hangi eylemi yaparlarsa yapsınlar her zaman rahat olmaları gerektiğini göstermek için yaptıkları bir şeydi.

Romalılar bu kültürü zevk ve sefa düşkünü Antik Yunanlı atalarından miras aldı. Bu adet, üst sınıftan insanların saatlerce süren binbir çeşit yemeğin olduğu şölenlerinden tuvalete gitmek hariç, kalkmalarını gerektirecek bir şeye gerek olmamasından ortaya çıktı.

Antik Yunan'dan gelen uzanarak yemek yeme kültürünün elbette belli başlı kuralları vardı: Zengin ve güçlü bir kadın olsanız bile uzanarak yemek yemek hakkınız değildi... Kadınlar genellikle yiyecekleri servis ederler ve başka bir masada sandalyelere otururdu.

Roma'da bu adet ün kazanmaya başladıkça kadınlar da bu ziyafetlere katılmaya başladı, ancak yine de öncelik zengin ve güçlü erkeklerindi.

"Peki sıradan halk uzanarak yemek yiyemez miydi, bu sadece zenginlere has bir şey miydi?" diye merak ediyorsanız cevap: Evet. Çünkü çoğu insan bu dönemde yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışıyordu. Zevk ve sefa aleminde yaşayan üst sınıfların aksine uzanarak yemek yemeyi bırakın, birden fazla çeşitten yemeğe erişmek bile onlar için çok zordu.

Antik Roma'da çok zengin ve güçlü oldukları için bu insanlar farklı ve özel sayılıyordu. Çünkü aslında nüfusun geri kalanı tarafından tanrı olarak görülmeyi arzu ediyorlardı!

Antik Roma yemek kültürü ise leziz ve farklı yemeklerden oluşuyor. Bunlardan biri ise Ova Spongia ex Lacte, yani ballı omlet! Peki nasıl yapılır bu ballı omlet?

Malzemeler:

  • 3 yemek kaşığı bal

  • 4 yumurta

  • 275 ml süt

  • 25 gr tereyağı

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Bir tutam karabiber

Nasıl Yapılır?

1. Yumurta, süt ve yağı birlikte çırpın.

2. Bir tavaya biraz zeytinyağı dökün ve ısıtın. Ardından omleti dökün 

3. Karışım katılaşmaya başlayana kadar çatalla çırpın.

4. Bir tarafı iyice pişince omleti ters çevirin ve diğer tarafını pişirin. Ortadan ikiye katlayın ve bir tabağa alın.

5. Balı ısıtın ve omletin üzerine dökün. 

6. Omleti bir kez daha katlayın ve kalın dilimler halinde kesin.

7. Karabiber serpip servis yapın.

Yemekler bununla sınırlı sanıyorsanız yanılıyorsunuz, işte enfes Antik Roma mutfağından tarifler:

Antik Roma'dan İştahınızı Kabartacak ve Hemen Denemek İsteyeceğiniz Birbirinden Lezzetli Yemek Tarifleri
Okurken Bile Tansiyonunuzu Düşürecek Antik Roma'dan Bol Sarımsaklı 2800 Yıllık Tarif!
Biraz da Genel Kültür: Roma İmparatorluğu'nda Günlük Hayatın Nasıl Olduğunu Merak Edenleri Şaşırtacak Bilgiler
Tarihin En Büyük Medeniyetlerinden Olan Antik Roma Hakkında Daha Önce Duymadığınız 20 İlginç Gerçek

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR

Keyif p...z..v..ngi oldukları için 😄

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ