Tarih ve Macera Severlerin Mutlaka Tırmanıp Görmesi Gereken Yapı: Afkule Manastırı

Ege Bölgesi'nin gözde şehirlerinden olan Muğla'nın Fethiye ilçesi mavinin binbir tonunun ve yeşilin göz alıcı güzelliğinin birleşimi ile sizi cennette gibi hissettiren doğal güzelliğinin yanı sıra birçok tarihî kalıntısıyla da sizi geçmişe götürüyor. Fethiye Karaköy'ün önemli adalarından olan Gemiler Adası diğer adıyla St. Nicholas Adası, Afkule Manastırı'na ev sahipliği yapıyor. Siz de tarihin geride kalan izlerini görmek ve hissetmek istiyorsanız Afkule Manastırı'nı gelin birlikte gezelim.

Afkule Manastırı nerede?

Fethiye Kayaköy'de Gemiler Adası'nda bulunan, diğer adı Çileler Manastırı olarak bilinen Afkule Manastırı, deniz kenarındaki kayalıklara Hagios Elefterios isimli bir keşiş tarafından oyulmuş bir yapı. Muhteşem deniz manzarasına sahip manastırın içinde bir de içme suyu deposu bulunuyor.

Kayaköy'de neden bu kadar manastır var?

Kayaköy 1923 yılındaki mübadele döneminden önce birçok Rum vatandaşının memleketiydi. Mübadeleden sonra burada daha çok Türkler yaşamaya başladı. Bu dönemlerden geriye kalan birçok ibadethaneyi ve yapıyı hâlâ burada görmek mümkün. Ayrıca Fethiye Kaymakamı bu alana yapılması gereken restorasyon sonrasında birçok yapının ziyarete açılacağı müjdesini verdi.

Sümela Manastırı'nın minyatürü

Sümela Manastırı'nın küçük bir kopyası olarak da adlandırılan Afkule'yi, Hagios Elefterios isimli münzevi bir keşişin kayayı oyarak yaptığı rivayet ediliyor. Dilenerek elde ettiği para ile bu kayayı oymak için gereç alan keşişin ölünceye kadar bu manastırda kaldığı söyleniyor. Sümela'yı ziyarete giden birçok turist Afkule Manastırı'nı da ziyarete geliyor.

Manastırın tarihi

Kayanın oyularak yapıldığı rivayet edilen manastırın yaklaşık olarak 5. veya 6. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 10 metrekare alan ilk başta tek kat olarak yapılmış. Daha sonra iki katlı hâle getirilen manastırın üst katına içeriden yapılan merdiven ile çıkılıyor. Üst katındaki odalar yine kayalar oyularak yapılmış. Afkule Manastırı'nı yapan keşişin kendini dünyevi hayattan soyutlayıp ruhani anlamda yetiştirdikten sonra dünyanın farklı yerlerine gitmek isteyen kişiler için bu kayayı oyduğu söyleniyor.

Keşişin ölümü ve sonrası

Manastır, keşişin ölümünden sonra üst katı oyularak iki katlı hale getirilmiş. Daha kullanışlı bir hâle gelen manastır daha sonraları da yine münzevi bir hayat sürmek isteyen birçok keşişin uğrak yeri olmuş. Günümüzde hâlâ bu yapıda kalmak isteyen keşişlerin, gezginlerin ve daha birçok insanın olduğu biliniyor. Ama söz konusu manastır, hem bölgenin kayalık oluşu hem yapının yıpranması yüzünden sadece ziyarete açık.

Afkule Manastırı'nın diğer özellikleri

Keşişlerin münzevi hayatının mekânı olan Afkule Manastırı sadece bu özelliği ile dikkat çekmiyor elbette. Denize yakınlığı ile Ege Denizi'nin masmavi manzarasının tadını çıkarırken hava açık olduğunda Rodos Adası'nı görmek mümkün. Hem bu eski yapının tarih kokan her metresinde kaya oyuğu odaları gezip hem Ege'nin güzelliğini aynı anda yaşayabilirsiniz. Ayrıca doğa yürüyüşü yapanların tercih ettiği yerler arasında yer alan manastıra ulaşan yol, endemik bitkilerin çoğunluğu ve yaban hayatı ile dikkati çekiyor.

Kayaköy'deki diğer yapılar

Kayaköy'de mübadele sonrasından kalan 2 kilise, 760 ev ile 4 şapel bulunuyor. Kayaköy'e en yakın Gemiler Adası'nda da 5 kilise yer alıyor. Yapılan açıklamada sit alanı olan bu bölgede restorasyon yapılmadan bu kadar ilgi gören bu yapıların restorasyon yapılmış hâlinin yerli yabancı bütün turistler için daha cazip hale gelmesi bekleniyor. Yurt dışından gelen ve bu yapılara önem veren birçok yabancı turistin hem dini ziyaretlerini gerçekleştirip hem tatil amaçlı Ege'yi tercih etmeleri büyük önem arz ediyor.

Afkule Manastırı'na nasıl gidilir?

Muğla'ya birçok şehirden hem uçak hem otobüs seferi bulunuyor. Muğla'nın Fethiye ilçesinden Kayaköy Gemiler Adası'na giden yolda ilerleyin. Yoldan yaklaşık 2 ya da 3 km sonra Afkule Manastırı yazan levhalardan sağa saparak orman içindeki yola girin. Orman içindeki yoldan devam edin. Geri kalan yolu araçla devam edemeyeceğiniz için ormanın içindeki patikadan ilerleyerek manastırın oyulduğu kayalığa tırmanmanız gerekiyor.

Tarih Severler Buraya! Sizi Geçmişe Işınlayacak Ev ve Sokaklar
Osmanlı Mimarisinin Sosyal ve Kültürel İzleri ile Kuşatılmış Türkiye'nin En Güzel Köyleri
Doğu Ekspresinin Son Durağı: Medeniyetlerin Taşlarla Buluştuğu Masalsı Güzellikteki Antik Kent Ani
Her Biri Yüzlerce Yıldır Ayakta: Türkiye'de Kaderine Terk Edilmiş ve Ziyaret Edilmeyi Bekleyen Yerler
Kültür ve Tarih Severlerin Mutlaka Görmesi Gereken Nam-ı Diğer Hayalet Şehir Kayaköy

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı