Tarih Sulara Gömülebilir: Topkapı Sarayı Denize Yürüyor

Geçtiğimiz aylarda hazırlanan raporda uzmanlar; Topkapı Sarayı'nın 5 büyüklüğünde dahi bir depreme dayanamayacağını belirtmişlerdi. Uzmanların hazırladığı raporlar ve yaşanan gelişmeler doğrultusunda Saray'ın bir bölümü kapatılarak restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. Yürütülen çalışmalar sonucunda şimdi de tarihi yapının zemininde Sarayburnu'na doğru bir kayma ve zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi.

Topkapı Sarayı Müzesi’nin duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıklar olduğu 26 Eylül 2016’da gündeme getirilmişti. İçinde paha biçilmez eserlerin bulunduğu Fatih Köşkü'nde restorasyon çalışmalarına başlanmış ve Saray'ın bu bölümü ziyarete kapatılmıştı.

Uzmanlara Göre Topkapı Sarayı Müzesi Ayakta Durmakta Zorlanıyor...

Saray'ın surlarında meydana gelen çökmenin ve oluşan dev göçüklerin sebebi belli oldu

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; Tarihi yapının zemininde Sarayburnu’na doğru bir kayma ve zemin sıvılaşması tespit edildi. Sarayda oluşan yarıkların zemindeki kaymanın etkisi ile meydana geldiği sonucuna varıldı.

Son iki yıldır deprem kaynaklı sismik hareketler, Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi büyük projelerin oluşturduğu zemin titreşimlerinin kaymayı tetiklediği düşünülüyor

Ayrıca 1920’li yıllarda yapılan saray drenaj sistemininde yer yer tıkanmalar, körelme veya atık suyun deşarj edilememesinin de zemin sıvılaşmasını artırdığı tahmin ediliyor.

Kaymanın önüne geçilmesi için Mecidiye Köşkü ve istinat duvarlarının olduğu kısıma çelik kazık çakma önerisi

Çelik kazıklar 1-1,5 metre aralıklarla ve jeoradar sonuçları göz önüne alınarak kalıntılara zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesi planlandı.

Saray’ın zemininde kaymanın yanı sıra zemin sıvılaşması da tespit edildi

Yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmaya başlamasına zemin sıvılaşması deniyor. Bir anlamda zemindeki toprağın suya doyması olarak nitelendirilen zemin sıvılaşması taşıma gücünü kaybettiğinde yapıda hasara yol açan, önemli ölçüde oturma ve dönmelere neden oluyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı kapsamlı bir çalışma gerektiğini ve bütçenin yetersiz olduğunu vurgulamıştı

Ortaylı, 'temel bir restorasyon; ciddi bir restorasyon lazım. Bunu söylemek lazım. Bu biliniyor. Bunu hep ifade ettik. 10 yılı geçti bunun rapora dökülmesi' demişti.

İlber Ortaylı'dan Topkapı Sarayı Açıklaması: 'Ciddi Bir Restorasyon Gerek, Bütçe Yetersiz'

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Tebliğciler Yine Ortaya Çıktı: Bu Kez Milli Piyango Bileti Satıcısını Taciz Ettiler
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
YORUMLAR
22.01.2017

Konuşmaya geldi mi osmanlı torunları olanlar,konu tarihi eser olduğu zaman seslerini çıkarmıyorlar.

osmanlıyı hortlatıyoruz biz osmanlı bilmem nesiyiz diye övünen cumhur reis koca topkapı sarayını alaşşa etti ya la :D

22.01.2017

Osmanlı torunlarını göreve davet ediyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (30)