Tarih Boyunca Komşularına Dehşet Saçmış Olan Vikingler Hakkında Hiç Bilmediğiniz 15 Şaşırtıcı Gerçek

Vikinglerin ne kadar vahşi, savaş düşkünü ve bakımsız olduğuna dair duyduklarınızı unutun! Maalesef film ve diziler her zaman gerçeği olduğu gibi yansıtamıyor. O yüzden İngilizlerin kıskanacağı kadar bakımlı ve düzenli olan bu insanların kültürü hakkında bilmediğiniz birçok şey olduğuna eminiz. Vikingler hakkında öğrenince çok şaşıracağınız gerçekleri sizler için içeriğimizde derledik, gelin beraber göz atalım! 👇

1. Dünyanın sonunun gelmesinden korktukları için günlük bakımlarını eksik etmiyorlardı!

Her sabah güne başlarken uyguladıkları temizlik rutinleri vardı ve Cumartesi günleri mutlaka banyo yapıp kıyafetlerini yıkıyorlardı. Görselde gördüğünüz malzemeler bildiğiniz kişisel bakım seti; bu konuya ne kadar önem verdiklerini buradan da anlayabilirsiniz.

"Akşama ne olacağı bilinmez." düşüncesi, her daim bakımlı ve temiz olmayı gerektiriyordu çünkü ölü ruhlar, Tanrıların karşısına en son nasıl görünüyorlarsa öyle çıkıyorlardı.

Ayrıca toplumsal düzeni korumak için de kişisel bakım oldukça önemliydi. Bunu pekiştiren bir inanışa göre iyi bir görünüm ve disiplin, kıyametin kopmasını yani Ragnarök'u savuşturmalarını sağlıyordu!

2. Vikinglerin kıyafetleri aslında ekranlarda görmeye alıştığımız gibi koyu ve soluk tonlarda değil gayet canlı ve süslüydü!

Erkek kadın demeden mavi, yeşil, kırmızı ve sarı gibi parlak renkleri tercih ediyorlardı ve bol bol da aksesuar kullanıyorlardı. Özellikle bir Viking kadınını boynunda en az iki kolye olmadan görmek epey zordu... Bunun yanı sıra kadınlar genelde saçlarını görseldeki gibi örtüyorlardı.

3. Viking erkekleri İngilizleri kıskandıracak kadar çekiciydi...

Viking erkeklerinin kişisel bakımlarına özen göstermeleri, her hafta banyo yapıyor olmaları ve nazik davranışları İngiliz kadınlarını oldukça etkiliyormuş anlaşılan. İngiliz erkekleri kıyafetlerini nadiren değiştirdikleri ve sık banyo yapmadıkları için Vikinglerin özeni gözlerden kaçmamış.

4. Erkekler için makyaj yapmak oldukça normaldi.

Yanmış badem, oksitlenmiş bakır, kurşun, toprak boyası, kül gibi malzemeler kullanarak sürme çekmek erkekler arasında gayet yaygındı. Sürmenin gözleri güneş ışığından koruduğuna inanılıyordu. Ayrıca bazı tarihçilerin belirttiğine göre uçan böceklerin de yaklaşmasını engelliyordu. Doğruluğu şüpheli olsa da Vikingler sürmenin, gözlerini hastalıktan koruduğuna ve genel olarak görüşlerini kuvvetlendirdiğine de inanıyorlardı.

5. Bakımlarına olan düşkünlükleri bu kadarla da kalmıyor! Daha çekici görünmek için saç boyamak da oldukça yaygındı...

www.facebook.com

İskandinavlar genelde sarışın insanlar olsalar da siyah veya kızıl saçlı doğanlar da vardı. Ancak sarı saç ve sakalın daha güzel ve çekici olduğu düşünülüyordu; bu yüzden bir çeşit sodalı karışımla bunları ağartarak sarışın bir görünüm elde ediyorlardı.

6. Dizilerin bizi yanıltmadığı bir konu daha varmış; saç örgüsü!

Birçok kez bahsettiğimiz gibi Vikingler bakımları konusunda katılardı. Her gün saçlarını mutlaka fırça ya da tarak yardımıyla taramak da rutinlerinden biriydi ki bazı araştırmacılara göre bunu bitlerden korunmak için yapıyorlardı. Ayrıca kadınlar genelde kutlamalar için, erkekler ise askeri etkinliklerde saçlarını örmeyi tercih ediyorlardı.

7. Beslenme alışkanlıkları bol bol etten ve beyaz havuç gibi sebzelerden oluşuyordu.

www.flickr.com

Yetiştirmesi kolay olduğu için en çok domuz eti tüketseler de sığır ve koyun eti de yaygındı ve neredeyse her gün bir öğün mutlaka et yeniyordu. Hem de bu kralından denizcisine kadar herkes için geçerli bir durumdu! Tabii beyaz havuç ve lahana da sofraların vazgeçilmeziydi. Ayrıca birçok tahıl ve hatta ağaç kabuğu kullanarak ekmek yapmak da çok yaygındı.

8. Günümüzde yeni evli çiftlerin iple çektiği balayının Viking geleneklerinden doğduğunu biliyor muydunuz?

Vikingler düğünlerini evlilik ve doğum tanrıçası Frigg'in günü olan cuma günlerinde  yapıyorlardı ve genelde sonbahar aylarını tercih ediyorlardı. Hasat zamanı olduğu için bu mevsimde misafirlere sunacak birçok yiyecekleri oluyordu. Ayrıca yeni evlilere bir ay yetecek kadar baldan yapılmış tatlı içecekler hediye ediliyordu ve işte 'bal' 'ayı' da bu geleneğin bir mirası olarak günümüze kadar geldi.

9. Aldatma değil ama kıyafet seçimleri boşanma sebebi olabiliyordu!

Bir erkeğin eşini aldatması önemli değildi fakat kadınlar eşlerini kadınsı giyindiklerini öne sürerek boşayabiliyordu. Fazla kısa tişört giymesi ya da boynunu sergileyen kıyafetler tercih etmesi buna örnek olarak gösterilebilir. Aynı şekilde bir erkek de örneğin eşi pantolon giyiyorsa bunu boşanma sebebi olarak görebiliyordu.

10. Ölülerini sandalda yakarak gömüyorlardı.

Dini inanışlarına göre yiğit savaşçıları ahirette şanlı bir karşılama ve şenlikler bekliyordu, dolayısıyla oraya en iyi gemileriyle gitmeleri önemliydi. Ancak böyle ölüler, onurlu bir şekilde son yolculuklarına uğurlanmış oluyorlardı. Genelde silahları ve değerli eşyalarıyla beraber yakılıyorlardı, bazen de sadık hizmetkarlarıyla birlikte...

11. Ekranlarda gördüğümüzün aksine ellerinde kılıçtan çok tırpan vardı... Yani asıl işleri çiftçilikti.

Yılın büyük bir kısmında ekinleriyle ilgileniyor aynı zamanda hayvancılık da yapıyorlardı. Tabii ki aralarında köyleri yağmalayan acımasız korsanlar yok değildi fakat büyük bölümü tarımla uğraşıp ailelerini geçindirmekle meşguldü.

12. Kayak yapmak Vikinglerin vazgeçilmez eğlencelerinden biriydi!

secretsoftheice.com

Kayak sporunu Rusların daha önce keşfettiğine dair iddialar olsa da tarihçiler İskandinavların bunu 6 bin yıldır yaptığını söylüyor. Kayak yapmak Viking Çağı'nda önemli bir neşe kaynağı olarak görülüyordu, hatta 'Ullr' adında bir kayak tanrıları bile vardı!

13. Vikingler sanılanın aksine birleşik bir toplum değildi, muhtemelen kendilerine 'Viking' de demiyorlardı.

Bu terim sadece gemilerle keşfe çıkan İskandinav topluluklarına işaret ediyordu. Günümüzdeki Danimarka, Norveç ve İsveç topraklarında yaşamış olan bu insanlar, şefler tarafından yönetilen farklı farklı kabileler şeklinde örgütlenmişlerdi ve birbirleriyle bağları yoktu.

14. Vikingler boynuzlu miğferler giymiyorlardı...

Bazı germen ve kuzeyli toplumlar dini seremonilerde boynuzlu başlıklar kullanıyordu fakat bu Vikinglerden çok daha önceki bir zamandaydı. Ayrıca Viking Çağı'ndan kalma miğferlerde de boynuz eklemesi ne yazık ki yoktu. Görünüşe göre bazı tarihçiler ve ressamlar, Vikinglerin görünüşlerini eserlerinde abartma yoluna gitmişlerdi.

15. Köle ticareti Vikingler için alışıldık bir geçim kaynağıydı!

Anglosakson, Slav ve Kelt topluluklarını yağmalarken genç kadın ve erkekleri esir alarak köleleştiriyorlardı. Bu 'köleler', Avrupa ve Orta Doğu'da devasa köle pazarlarında satılıyordu ve birçok Viking, bu işten dolayı çok zengin olmuştu. Anlayacağınız Vikingler hakkında gerçeği yansıtan yapımlar olsa da ekranda gördüklerimizden daha iyi veya daha kötü oldukları birçok tarihsel gerçek de mevcut. 

Vikingler hakkındaki bu gerçekler hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bele Dövme Yaptırmak En Az 3 Bin Yıllık Gelenekmiş! Kasım 2022'nin En Önemli Arkeoloji Keşifleri
Ağrı Dağı'nda Olduğu Düşünülen Nuh'un Gemisi Neden Asla Bulunamıyor?
2022 Yılında Bilim Dünyasında Gerçekleşen Bizi Bilginin Sonsuzluğuyla Yüzleştirecek En Acayip Gelişmeler
Duyduğunuzda Tüylerinizi Ürpertecek Vikingler Dönemine Ait Rahatsız Edici Gelenekler

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
08.12.2022

Pagan kültürü candır. Pagan tanrıları herşeye hükmeden herşeyi yaratmış mutlak güce sahip tanrılar değildirler, dolayısıyla paganlarda herşeyin tanrının elinde oluduğu kaderci bir anlayış yoktu, bilginin tek kaynağının tanrı olduğuna inanmıyorlardı. Bilgi ve irade inaçla zincirlenmediği için daima daha dinamik maceracı araştırmacı olmuşlar, felsefe yapıp doğanın sırlarını çözmüşler, uzak denizlerde keşfedilmeyen yerleri keşfetmişler. Antik iskandinav, roma, yunan, sümer hangisine bakarsanız bakın ortacağdaki semavi din toplumlarının her medeniyet standardında ilerisinde oldukları görürsünüz. Ufacık bir fark: aklın özgür olması bu kadar büyük sonuclar yaratıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ