Tarhana çorbasının kökeni Orta Asya’dan gelen Türklere dayandığı söylenmektedir. Ancak tarhana kelimesi Farsçadır. Tüm yiyecekleri kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanabilmesi için de tarhana çorbasını bulmuşlardır. Tarhananın önemli bir bölümü yoğurttan oluşmakta ve kur toz şeklinde olduğundan dolayı uzun süre saklanabilmektedir.
Tarhana iki türlü olur. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olmaktadır. Daha az bekletilerek kurumaya alınan tarhana ise tatlı tarhana olur.
Tarhana Çorbası Yapılışı
Malzemeler
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı tarhana
3 litre su
2 tablet et suyu
Hazırlanışı
Tarhana bir kâse içerisine konulur. Kâse içerisine bir bardak su ilave edilir ve erimesi için karıştırılır. Tencereye üç litre su konulur. İçerisine tereyağı, et suyu tableti ve salça konulur. Karıştırılarak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra kâsede eritilen tarhana tencereye yavaş yavaş ilave edilir. Tencere devamlı olarak karıştırılır. Karıştırılmadığı zaman tarhanalar topak topak olur. İçerisine yeteri kadar tuz konulur. Tarhana tencerede tamamen eridiğinde kaynamaya bırakılır. Kıvam çok koyu olursa bir miktar kaynamış su ilave edilebilir.
Haberin devamı için : Tarhana Çorbası Tarifi | Olsadayesek