Tardigradlar’ın Dayanıklılık Sırrı: Cam Kaplama

Hepimizin gözünün aşina olduğu dayanıklı küçük canlılar olan tardigradların, diğer adı ile su ayılarının, uzun ömürlü olmalarının sırrı ortaya çıktı. Bu size bir bilim kurgu filmi gibi gelebilir ama bu canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için gereken yeterli suya sahip olmadıklarında, kendilerini bir cam tabaka içerisine alıyorlar. Bu sayede hücrelerindeki tabakaları koruyabiliyorlar.

Bu tuhaf canlılar, sulak yerlerde yaşamaya uygunlar ve suyun içindeyken protein üretiyorlar. Kendilerini kurak bir yerde bulduklarında ise bu ürettikleri protein cam benzeri bir faza geçerek kendini bir tabaka ile kaplıyor. Bu durum, su ayılarının yiyecek ve su olmadan on yıllarca yaşamasını sağlıyor.

North Carolina Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinin lideri Dr. Thomas Boothby, proteinlerin suda kolayca çözülebildiğini ve su ayılarının bu sayede su içine döndüklerinde her zamanki işlevlerine geri dönebildiklerini belirtiyor.  Amerikan Hücre Biyolojisi Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan bu araştırma üzerine çalışan ekip, protein üreten genetik üzerine çalışıyor. Yapılan testlerde, cam benzeri materyalin ortaya konduğunu ve kurak ortama direndikten sonra sulak ortamda tekrar rehidre olduğunu gözlemledi.

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
23.12.2015

Tardigradları marsa götürme çalışmaları yapıldı mı emin değilim ama dünya dışında yaşamalarının önündeki tek engel oksijen ihtiyaçları. Bu da uygun su yosunları ile halledilir. Ancak ihtiyaç olan şey su. Biraz bol miktarda.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ