Tarçının Vücuda Yararları Nelerdir? Tarçının Faydaları ve Zararları

Ağaçların kabuklarından elde edilen tarçın, hemen herkesin mutfağında bulunan bir baharattır. Yemeklerde, tatlılarda, çeşitli içeceklerde, kahvaltılık gevreklerde aroma vermesi amacı ile kullanılır. Hem toz hem de kabuk halinde tüketilebilir. Tarçın lezzet verici bir çeşni olarak bilinse de vücuda yarattığı olumlu etkileri de oldukça fazladır. Aynı zamanda çeşitli kronik hastalıklara da iyi gelir. Özellikle diyabet hastaları tarafından tüketilen bir baharattır. Tarçın aşırı tüketildiği takdirde bazı olumsuz durumlara sebep olabilir. Bu nedenle tarçın tüketimine dikkat edilmesi gerekilir. Peki tarçının vücuda yararları nelerdir? İşte tarçının faydaları ve zararları...

Tarçın, çok eski zamanlardan beri geleneksel tıp tedavilerinde kullanılır. Doğal ilaçlardan biri olan tarçın, içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. A, B, E, K, C vitaminleri bol miktarda bulunur. Aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, çinko, potasyum, demir gibi çeşitli minerallere de sahiptir. Yapısında az da olsa doymuş yağ ve şeker de bulunur. Tarçın güçlü bir  antioksidan kaynağıdır. İltihaplanmaların tedavisinde kullanılmasının nedeni ise anti inflamutar özelliği bulunmasından kaynaklanır. Tarçının vücuda yararları ve zararları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Tarçının Vücuda Yararları Nelerdir? Tarçının Faydaları ve Zararları

Tarçının sağlığa faydaları oldukça fazladır. Hücre hasarını önlemeye yarayan bileşikler, diğer baharatlara nazaran tarçında daha fazla bulunur. Bu nedenle çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korur. Kronik öksürüklere tarçın iyi gelir. Vücutta bulunan bakteri, virüs, mantar, parazitlerin oluşturduğu enfeksiyonlar ile mücadele eder. Aynı zamanda çeşitli hastalıklardan dolayı vücutta oluşan hasarların tedavisini destekler. Tarçın şeker hastaları tarafından da tüketilen bir baharattır. Yüksek kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda diyabet hastalığının da önüne geçer. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün düşürürken, iyi kolesterol olan HDL kolesterolü de yükseltir. Yüksek tansiyon hastalarına da iyi geldiği bilinir. Kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyonun yaratacağı tahribatları önler.

Yapılan araştırmalarda tarçının Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara iyi geldiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda bilişsel fonksiyonlarının gelişmesini ve hafızanın kuvvetlenmesini sağlar. Tarçın gün içinde oluşan tatlı yeme isteğini de en aza indirger. Sindirim sisteminde oluşan kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri giderir. Kalori bakımından da düşük olduğu için diyet yapanlar ve kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla kullanılan bir baharattır.

Tarçın faydaları olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da bulunan bir baharattır. Bazı kişilerde alerjilere sebep olabilir. Cilt üzerinde birtakım hasarlar oluşabilir. Fazla tarçın kullanımına bağlı olarak beyin kanaması da görülebilir. Aynı zamanda bazı ilaçlar ile alındığında ilacın etkisini azalttığı da gözlemlenmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçının Besin Değerleri Nedir?
Mis Gibi Kokusuyla Kış Sofralarına Çok Yakışacak Birbirinden Lezzetli Tarçınlı Tarifler
Kışın İçinizi Sıcacık Yapan Tarçın Çayının Vücudunuza Sağladığı Faydaları Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı