Tarafınızı Seçin! Sağlığınız İçin Bisiklet Sürmek mi Yoksa Yürümek mi Daha Yararlı?

Hem bisiklet sürmek hem de yürüyüşe çıkmak eğlenceli ve sağlıklı aktiviteler... Fakat sağlığınız için en yararlı aktivite bunlardan hangisi? Gelin birlikte öğrenelim.

Düşük bir bütçe ile bu iki eğlenceli aktivite ile boş zamanlarınızı değerlendirebilirsiniz.

Ancak bu aktivitelerin egzersiz yönünün ne kadar yararlı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Hangisi size daha fazla egzersiz sağlar? Bu egzersiz kilo kaybına yardımcı olur mu? Uzun vadeli uygulamada hangi egzersiz daha yararlı ve yardımcı olur?

Hem yürümek hem de bisiklete binmek sağlığınıza onlarca fayda sağlar, formda kalmak adına haftada yaklaşık 150 dakika orta veya yüksek derecede egzersiz ihtiyacınızı karşılar.

İngiltere'de yapılan araştırmalar sonucu düzenli fiziksel aktivitenin kardiyovasküler hastalıklarını, kalp hastalıklarını ve felç olasılığını azalttığını ve ayrıca kanser ve diyabetik hastalık riskini azalttığı belirtilmiştir.

Ayrıca bu günlük aktivite, günlük uyku düzeninizi ve yaşam kalitenizi arttırır.

Gelelim bisiklet sürmeye... Düzenli bisiklet sürmenin solunumu ve oksijen alımını geliştirdiği kanıtlanmıştır.

Peki ya yürüyüş? Araştırmalar, dakikada en az 100 adım yürümenin fitness faydaları sağlayacak bir hızda hareket etmenize yardımcı olacağını öne sürüyor.

Bisiklet sürmek, yaptığınız antrenmanın türüne bağlı olarak kalp atış hızınızı farklı şekillerde artırabilir

Örneğin aralıklı antrenman kısa ve yoğun süreler için kalp atış hızınızı yükseltir.

Fitness uzmanı Penny Weston, bacaklarınızdaki kasları daha tonlu görünmelerini sağlamak için güçlendirmek istiyorsanız, yürümenin ve sabit bisiklet sürmenin de ideal olduğunu söyledi.

'Tepeler gibi farklı arazilerde yürümek bacak kaslarınız için daha yararlıdır. Kas dokusu bu tür arazilerde daha fazla yağ yakar, bu nedenle yürüyerek oluşturduğunuz kaslar yağları azaltarak ve yeni kasları güçlendirerek kilo vermenize yardımcı olur.'

Pedal çevirme baldırları güçlendirmenin yanı sıra göbek, sırt ve kalça kaslarını çalıştıracağından, bacaklarınızı ve alt gövdenizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Penny Weston ayrıca, "Yürümek, yağ yakmaya yardımcı olabilir ve sadece 30 dakika yürümek, hızınız ve vücut ağırlığınız gibi faktörlere bağlı olarak yaklaşık 200 kalori yakabilir." dedi.

Bu, yürüdüğünüz araziye ve hızınıza bağlı olarak değişmektedir.

Buna karşılık, bir bisiklet antrenmanı yarım saatte 300 kalori yakabilir. Weston, "Açıkçası bu, vücut ağırlığınıza ve antrenmanın yoğunluğuna bağlı olarak değişecektir, ancak kilo vermek istiyorsanız bu aktivite harika bir kalori yakıcıdır" dedi.

Hem yürümek hem de bisiklet sürmek, bacaklarınızdaki kasların hareket etmesi için gereken kan miktarını artırır. Kalp hücrelere daha fazla kan pompalar, bu nedenle ne kadar çok aktivite yaparsanız, kalbin o kadar fazla pompalaması gerekir. Bunu kalp atış hızınızı artırarak yapar.

Glasgow Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre işe düzenli olarak bisikletle gidip gelmenin, beş yıllık takip süresi boyunca erken ölüm olasılığını %41 oranında azalttığını buldu. Ayrıca düzenli olarak yürüyenlerin, toplu taşıma kullananlara kıyasla kalp problemlerinden ölme riskinin %36 daha düşük olduğu görüldü.

Bisiklet sürmek, yürüyüş gibi diğer aktivitelere göre eklemlerinize daha az baskı yaparak uzun süreli egzersizin rahat geçmesini sağlar.

Eklemleriniz ve kaslarınız ile ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız veya sakatlığınızı iyileştiriyorsanız, bisiklete binme, zamanla sorunu daha da kötüleştirebilecek ve hatta daha fazla yaralanmaya yol açabilecek ağırlık taşıyan egzersizlere kıyasla daha az olumsuz etkiye sahip olacaktır.

Peki, fitness faydaları açısından yürümenin mi yoksa bisiklete binmenin mi sizin için daha iyi olduğuna dair bilim destekli karar nedir?

Her ikisi de aktif hareket elde etmenin olumlu yolları olsa da, bisiklete binmek daha iyi bir egzersiz sağlamak, kalori yakmak, kilo vermeye yardımcı olmak ve uzun vadede  ölüm riskini azaltmak açısından gerekli korumayı daha iyi sağlar.

Bununla birlikte, herhangi bir egzersiz türünde olduğu gibi, yürümenin ve bisiklete binmenin faydaları, antrenmanın düzenliliği, hacmi ve yoğunluğu ve yapılan diyet gibi bireysel faktörlere de bağlı olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Günde İki Defadan Fazla Duş Alırsanız Vücudunuzda Ne Gibi Değişiklikler Yaşanır?
3 Ayda 20 Kilo Alan Kadının Doktoru Tarafından Konulan Teşhisi Duyunca Bi' Miktar Şaşırabilirsiniz!
İnsanların Vücutlarındaki Yara İzlerini Harika Dövme Tasarımlarıyla Adeta Sanata Dönüştüren Sanatçı: Ngoc Like

Popüler İçerikler

Melike Şahin'in Katıldığı PES Programında Zeynep Bastık'ın Lan Şarkısı Övülünce Tadı Kaçtı
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
YORUMLAR

Yaklaşık 8 sene kadar önce 120 kg leri zorlayan birisiydim askerlik girdi araya askerlik sonrasi 100 kg civarlarında geziyordum 7 sene boyunca senede 4200 4300 km ler yapmaya başladım son 2 senedir performans ağırlıklı sürüşler yapıyorum şuan geldiğim nokta diyetsiz 75 80 kg arası hayatımda aldığım en iyi 2. Karar diyebilirim bisiklet iyi ki var 😍

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ