'Tanrının Kırbacı' Attila ve Batı Hun İmparatorluğu Hakkında Yeni Bilgiler Keşfedildi!

Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe'nin vermiş olduğu bir habere göre, Cambridge Üniversitesinde yapılan çalışmalarda, Türk tarihinin en mühim isimlerden olan Attila ve Batı Hunları hakkında yeni bilgiler elde edildi.

Cambridge Üniversitesinden bir grup Macaristan'da eski mezar kalıntıları üzerinde çalıştılar.

Elde edilen yeni sonuçlar ise, Attila'nın imparatorluğu hakkında yazılı eserlerde geçen bilgilerin aksini ispat etti. Araştırmadan elde edilen neticeler Plos One dergisinde yayınlandı. Buna göre esas olarak çalışmanın çıkış noktası, buradaki yerel halkın yaşayış şekillerini öğrenmeye yönelikti.

Yerel halkın beslenme, barınma ve sağlığı gibi konuları merak eden araştırıcılar, mezarlardan çıkarttıkları kemiklere çeşitli testler uyguladılar.

Elde edilen kemiklere ve dişlere uygulanan biyolojik testler sonucunda, Hunlar bölgeye geldikten sonra halkın bir kısmının yaşam şeklinin gayet hareketli ve konargöçer bir hal aldığı gözlemlendi. Bunun tam tersi olarak Hunlardan da bazı insanların yerleşik hayata girdikleri tespit olundu.

Cambridge Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Dr. Susanne Hakenbeck, elde edilen verilerin Roma kaynaklarında anlatılan bilgilerle uyuşmadığını ifade ediyor.

'Roma İmparatorluğu'nun son yüzyılındaki anlatımlar şiddet sarsıntısı üzerine odaklanıyorken yeni verilerimiz, sınır bölgesindeki yaşayan insanlar arasında belli bir seviyede işbirliği ve bir arada yaşama durumunun olduğu izlenimini veriyor. Kültür savaşlarından çok uzak bir şekilde, hayat tarzları arasındaki değişimler, siyasi olarak istikrarsız zamanlardaki sigorta poliçesi olmuş olabilir.'

Yerel halk ile Hunlar arasında tam bir kültür alışverişinin olduğu tespit edildi.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar, çağdaş Roma kaynaklarında anlatılanın aksine Hunların bölgede herhangi bir barbarlık veya haramilik yapmadığını ortaya koyuyor.

Tarihçiler bu bilgilere yıllardan beri şüpheyle yaklaşıyordu.

Zira Attila'nın düşmanı konumunda olanlar tarafından kaleme alınan kaynakların tarafsız olamayacağı aşikardı. Fakat yazılı verilerin eksikliği sebebiyle bu Roma kaynaklarına itibar etmekten başka çare kalmıyordu. Buradaki araştırma ise tarihçilerin şüphelerini doğrulamış oluyor. 

Batıda yıllardan beri süregelen ''Barbar Türk'' algısını biraz da olsa yok etmeye doğru bir adım olması ümidiyle, bu çalışmadan elde edilen sonuçları sevinçle karşılıyoruz.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
YORUMLAR

arap milliyetçiligin den önceki hayatımızne güzeldi

enteresandır Macarlar Attila yı bizden daha çok benimsiyorlar

Pasif Kullanıcı
01.04.2017

Keşke Avrupa Hunları'nı takip edeydik de Orta Doğu'ya gelmeseydik. Adamlar güzel güzel Macaristan'a gitmişler.

01.04.2017

türklüğünü kaybettiler ama büyük ölçüde. biz hala türküz

TÜM YORUMLARI OKU (44)