Taner Yıldız: ‘Fatura Konusunda Şirketleri Uyardık’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatlarına Aralık ve Ocak aylarında açık veya gizli zam yapmadıklarını belirterek, 'Onları (elektrik dağıtım şirketlerini) uyardık. Aralık ayında kesmediğiniz faturayı, ocakta müşteriye kestiniz. Bu doğru bir şey değil. Her ay kesmeniz lazım. Onlar da bunu telafi edeceklerini söylediler' dedi.

Yıldız, bakanlık toplantı salonunda Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi üyelerinin sorularını yanıtladı.

''Benzin fiyatları, Türkiye'de daha düşük seviyelere inebilir mi?'' sorusu üzerine Yıldız, 'Benzin ve motorin fiyatları dünyada neredeyse aynı. Fakat ülkelere göre uygulanan vergiler farklılık gösteriyor. Fiyat farkı da buradan kaynaklanıyor' diye konuştu.

'VATANDAŞIN CEBİNDEN ARTI BİR PARA ÇIKTI MI?'

Türkiye'de elektrik fiyatlarında bir artış olup olmadığı yönündeki soru üzerine de Yıldız, şunları kaydetti:

'Bundan üç ay, beş ay önce hangi birim fiyattan elektrik ödüyorsak, şimdi ondan ödüyoruz. Vatandaşın cebinden artı bir para çıktı mı? Hayır, artı bir para yok. Önceki ay aynı birim miktarda elektriği kullanmışsa, ona 65 lira ödemişse, yine bu ayda 65 lira ödeyecek. Bundan yana sıkıntı yok. Biz denetlemelerimize devam ediyoruz. Uyarılarımızı yapıyoruz. Her şirketin görevini doğru yapmasını temin ediyoruz.''

Piyasada ''gizli zam, açık zam var mıdır'' denildiğine işaret eden Yıldız, aralık ve ocak aylarında elektrik fiyatlarına açık veya gizli zam yapmadıklarını söyledi.

'TELAFİ EDECEKLERİNİ SÖYLEDİLER'

Taner Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinin faturaları geç kestiklerini ifade ederek, şirketleri bu konuda uyardıklarını bildirdi. Türkiye'de 21 dağıtım şirketinin olduğunu hatırlatan Yıldız, 'Aralık ayında fatura kesmemişler, biz onları uyardık. Siz aralık ayında kesmediğiniz faturayı ocak ayında müşteriye kestiniz. Bu doğru bir şey değil. Her ay kesmeniz lazım. Onlar da bunu telafi edeceklerini söylediler' dedi.

Yıldız, 'Ülkemizde enerji sektörü hangi meslekleri öne çıkaracak?' sorusu üzerine, gelecekte enerji mühendisliği ve enerji hukuku alanlarında önemli gelişmeler olacağını söyledi. Yıldız, 'Biz kamunun bir kısım özelleştirmelerini, kamuyla özel sektör arasında düzenleyerek yapıyoruz. Karşımıza hukuki konular çıkıyor. Bu yüzden enerji hukuku konuları önemli. Elektrik-elektronik mühendisliğini tavsiye ediyoruz. Nükleer mühendisliğini tavsiye ediyoruz. Bu dallarda sizin gibi gençlerimizi görmek istiyoruz' değerlendirmesine bulundu.

Nükleer santrallerin çevreye zarar verip vermediği yönündeki soru üzerine Yıldız, çevreye en az zararı olacak şekilde güvenlik önlemlerini aldıklarını belirtti. Yıldız, 'Nükleer kazalar, yalnızca bulunduğu ülkeye değil aynı zamanda komşularına ve dünyaya da zararı olan kazalar. O yüzden bu kazaların önlenmesi için de çok güvenlikli tesisler yapmaya gayret ediyoruz' dedi.

AA

Popüler İçerikler

En Düşük Emekli Maaşı 14 Bin 469 TL'ye Yükseltildi
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Tarih Bilgine Ne Kadar Güveniyorsun?