Tampon Nasıl Kullanılır? Tampon Kullanımı Zararlı Mı?

Tamponlar adet döneminiz süresince kullanabileceğiniz pamuktan, suni ipekten ya da her ikisinin karışımından yapılan bir araçtır. Kadınların günlük yaşamlarında kolaylık sağlamasının yanı sıra yüzme, dans ve zorlayıcı spor etkinliklerine olanak tanır. Vajina içerisine yerleştirilen tampon, kanın dışarı sızmasını önleyerek vajina içerisinde emilmesini sağlar. Tampon kullanırken idrar ya da dışkı yapmakta herhangi bir problem yaşanmaz. Ancak tampon kullanan kadınları yakından ilgilendirecek en önemli konu tampon kullanımı ve zararları hakkında bilgi sahip olmaları gerektiğidir. Peki, tampon nasıl kullanılır? Tampon kullanımı zararlı mı? İşte tampon ile ilgili merak edilenler…

Tampon, yapı itibarı ile pamuktan üretilmiş olup adet kanını içine hapseden hijyenik tıbbi bir üründür. Pedlerin aksine tampon kanın dışarı atılmadan emilmesini sağlar. Kadınlar sosyal yaşamını etkileyecek durumları ortadan kaldırmak adına sıklıkla tampon kullanmak durumunda kalırlar. Bu nedenle birçok kadın tampon nasıl kullanılır, tampon zararlı mı? Sorusunun yanıtını araştırır. Farklı boy ve emme kapasitesine sahip olan tampon, kadınların adet günlerini sıradan günlerden farksız kılmaktadır. Bu başlık altından tampon nasıl kullanılır, tampon zararlı mı? Sorularının ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.

TAMPON NASIL KULLANILIR?

Tamponların boyutları değişkenlik göstermektedir. Doğum yapan kadınlar ve kanamanın yoğun olduğu ilk günlerde büyük tampon tercih etmek faydalı olur. Tamponu yerleştirmeden önce ellerinizin temiz olduğuna dikkat ediniz. Tamponu ayakta ya da oturarak başparmak ve ortaparmağınız yardımıyla alt ucundan tutarak aplikatörün uç kısmından vajinaya doğru yerleştirin. Nazikçe yukarı doğru iterek tamamen vajina içine girmesini sağlayın.

Son olarak orta parmağınız ile tamponun ipinin olduğu alandan itin. Böylelikle ipler serbest hale gelecektir. 

Eğer tamponu doğru bir biçimde yerleştirseniz vajinada tamponu hissetmezsiniz. Ancak rahatsızlık hissediyorsanız bu tamponu tam olarak yerleştiremediğiniz anlamına gelir. Böyle bir durum karşısında yeni bir tampon kullanmayı deneyin.

TAMPON KULLANIMI ZARARLI MI?

Tampon kullananlar 4 saatte bir yenisi ile değiştirmelidirler. Aksi takdirde Toksik Şok Sendromu adı verilen bir hadise ile karşılaşılabilir. Toksik Şok Sendromu cilt enfeksiyonuna neden olan “Stafilokoccus Aureus” adı ile bilinen bir bakterinin salgıladığı ölümcül riskleri olan bir enfeksiyondur. Özellikle vajinal enfeksiyonu bulunan kadınlar tampon kullanımından kaçınmalıdır. Toksik şok sendromunda ortaya çıkabilecek belirtileri şöyledir;

- Kusma

- Kaslarda ağrı hissi

- Düşük tansiyon

- İshal

- Cilt üzerinde güneş yanığına benzer lezyonlar

- Baş ağrısı

- Bilinç bulanıklığı

Adet dönemi haricinde tampon kullanımından kaçınmanız gerekir. Yukarıda belirttiğimiz semptomlardan bir ya da bir kaçına sahipseniz tamponu hemen çıkarmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Vajinal Tamponlar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Deneseniz Vazgeçemezsiniz: Regl Dönemlerinin Alternatifi Tampon Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı