Tamam da Dahası Var! Çoğumuz Tarafından Yanlış Olmasa da Eksik Olarak Bilinen 7 Tarihi Bilgi

Tarih ülkemizde maalesef, diğer sosyal ve beşeri bilimler alanına mensup olan dersler gibi, ezbere dayalı ve kalıplara sokulan bir zihniyette öğretilmektedir. Bu durum da tabiî olarak insanların bakış açısını ve ufkunu daraltmaktadır. Biz burada bu tür eksik bilinen birkaç bilgiye değinmeyi uygun bulduk.

1. Zigguratlar Sümerler tarafından tapınak olarak kullanılıyordu.

Ziggurat tipi yapılar filhakika tapınak olarak tasarlanmışlardı. Fakat bundan başka tahılları saklamak için depo görevi de görüyorlardı. Aynı zamanda zigguratlar, üst sınıfların çocuklarına eğitim verilen bir okul ve gökyüzünün gözlendiği bir rasathane görevi de görüyordu.

2. Mısır piramitlerinin nasıl yapıldığı bilinmiyor.

Aslında piramitlerin gizemlerle dolu olduğu söylemi de, tarihteki diğer gizemli mevzular gibi halkın ve yazarların abartısına maruz kalmış bir konudur. Oysa arkeologlar, piramitler için kullanılan kireç taşlarının çıkartıldığı yerleri bile tespit etmişlerdir. Taşları yükseğe çıkartmak için ise yükselen piramidin çevresini sarmalayan bir yol yapıldığı tahmin olunmaktadır.

Ayrıca bakınız: Yıllardır İnsanların Merak Ettiği Soru: Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?

3. Lidyalılar parayı keşfetti ve bu keşfi dört bir yana yaydılar.

Lidyalılar sikkeyi icat ettiklerinde bu keşfin çevreye yayılması kendileri sayesinde olmadı. Sikkeyi tanıyan Yunan kolonileri bunu ticarette hızlı bir araç olarak kullanmaya başladılar. Böylece dört bir yana yayılan ticaret kolonileri sayesinde sikkenin kullanılması da yaygınlaştı.

4. Büyük İskender genç yaşta ölmedi, o zamanlar insan ömrü kısaydı ve 32 yaşı gayet normaldi.

İnsan ömrü gerçekten bir zamanlar günümüzdekinden çok daha kısaydı. Fakat bu durum neolotik devirler ve daha öncesi için söz konusudur. İskender'in hayatta olduğu M.Ö. 300'lü yıllarda ve daha öncesinde 60 yaşını geçen birçok Pers hükümdarı mevcuttu. Dolayısıyla 32 yaşındayken sıtmaya yakalanarak hayatını kaybeden İskender'in genç yaşta öldüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

5. İslam öncesi Türkler göçebe idiler.

Eski Türkler göçebeydi kalıbı özellikler lisede tatbik edilen tarih derslerinde öğretilen bir klişedir. Fakat İslam evvelsi Türk toplumlarını tarif için göçebe kavramı yerine konargöçer demek daha doğru olacaktır. Zira bu toplumlar yaylak ve kışlak kültürüyle yaşamaktaydılar. Yani belirli bir düzen içerisinde hareket ediyorlardı. Oysa göçebelik tamamen düzensiz ve rastgele hareket etmeyi çağrıştırmaktadır.

6. Timur katıldığı bütün savaşlardan galip ayrılmıştır.

Bu bilgi çoğu kişi tarafından mutlaka duyulmuştur. Timur'un gerçekten başarılı bir komutan olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Fakat bilinen bu bilginin aksine, ilk savaşları sırasında Çamur Savaşı diye adlandırılan çatışmadan galip çıkamamıştı. O gün yağan beklenmedik yağmur karşısında Timur'un ordusu çamura saplanmış ve hareket etmekte zorlanmıştı. Dolayısıyla Timur, bu savaştan üstün olarak ayrılamadı.

7. Yavuz Sultan Selim kendi babasını öldürttü.

Yavuz Sultan Selim gerçekten derin bir taht mücadelesi sonucu, babasından hükümdarlığı devralmıştı. Babası II. Bayezid tahtı oğluna devrettikten sonra Dimetoka'ya doğru yola çıkmıştı. O sıralarda 60 yaşını aşmıştı ve yola çıktığında rahatsızlanmıştı. II. Bayezid 26 Mayıs 1512 tarihinde vefat etti. Bazı tarihçilerimiz bu durumu yıllarca, Yavuz Sultan Selim'in babasını zehirleterek öldürdüğü yönünde anlattılar. Lakin bu tezi kanıtlayacak somut bir kanıt elde edilemedi.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
17.12.2021

Abdülhamit zamanında tek karış toprak verilmemiştir! Gerçi doğruluktan payı var. Kaybedilen 1 milyon 592 bin 608 kilometrekare toprak bir karıştan biraz fazla sanki.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ