Tam Sekiz Yıl Önce Antarktika'da İsviçre Büyüklüğünde Ortaya Çıkan Deliğin Sebebi Nedir?

2016 yılında Weddell Denizi'ndeki devasa bir buz tabakasında aniden açılan devasa delik, bilim insanlarını şaşkına çevirmişti. 

Peki, bu devasa 'polynya' nasıl oluştu? İşte buzulların altındaki sırrın perde arkası...

Kaynak

Antarktika'da devasa buz kütleleri ve buz altındaki tuhaf olaylar pek de nadir rastlanan şeyler değil. Ancak 2016 yılında Weddell Denizi'nde İsviçre büyüklüğünde bir delik açıldığında bilim insanları büyük bir şaşkınlık yaşamıştı.

Polynya, deniz buzu içinde oluşan büyük açık su alanlarına verilen bir isimdir ve denizlerde sık sık görülür. Ancak 2016'da meydana gelen Maud Rise Polynya, olağan dışı büyüklüğü ile dikkat çekti.

Neredeyse İsviçre büyüklüğüne ulaşan bu devasa delik, araştırmacılar arasında büyük bir merak uyandırdı. İlk başta meteorologlar bu durumu olağandışı okyanus koşulları ve büyük bir fırtına ile ilişkilendirdi.

Ancak yapılan detaylı araştırmalar sonucunda bu açıklamanın tam olarak yeterli olmadığı ortaya çıktı. Peki, devasa polynya nasıl oluşmuştu?

Bilim insanları, Maud Rise Polynya’nın oluşumunda Weddell Döngüsü adı verilen büyük bir dairesel akıntının önemli bir rol oynadığını keşfettiler.

Akıntı, 2015-2018 yılları arasında normalden çok daha güçlüydü ve derinlerdeki sıcak ve tuzlu suyun yüzeye çıkmasına neden oldu.

Yükselme, buzun erimesini hızlandırdı ve böylece devasa delik açıldı. Maud Rise Polynya'nın oluşumunda iklim değişikliğinin de etkili olduğu düşünülüyor.

Polynya, güney deniz buzu kaybının hızlandığı 2016 yılından bu yana Antarktika'da meydana gelen değişimlerin küçük bir yansıması olabilir.

Devasa delik; okyanus sularının hareketini, akıntıların kıtaya ısı taşıma şeklini ve küresel okyanusların düzenini etkileyebilir.

İlginizi çekebilir:

Ortamlarda Satmalık Bilgi: Okyanus Suları Neden Farklı Yerlerde Farklı Renkte Görünür?
Tüm Kutup Buzulları Erirse Okyanuslar Daha Az Tuzlu Hale Gelir mi?
Doğru Sandığımız Yanlış Bir Bilgi Daha: Antarktika Aslında Bir Çöl! İyi de Nasıl?

Popüler İçerikler

MasterChef'te Şef Mehmet Yalçınkaya'nın Yaptığı İmza Tabak Dalga Konusu Oldu!
Kübra Aykut'un Ardından Bir Şok Ölüm Daha: Makyaj Artisti Alp Kavasoğlu Vefat Etti!
Sima Tarkan'ın İtalya Düğününün Şık ve Rüküşlerini Sizin Oylarınızla Seçiyoruz!
YORUMLAR

Antartika mantartika gel bu deliğe mantar tıka... Editör yorumsuz kalmasın diye yazdım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ