Tam 62 Yıl Süren Dev Araştırma Meşhur Atasözünü Yalanladı: 7'de Ne İsek, 70'te O Değiliz!

Meşhur atasözümüzü bilmeyen yoktur sanıyorum ki: İnsan 7'sinde neyse, 70'inde de odur. İşte 62 yıl süren dev bir araştırma, bu atasözümüzü tarihe gömecek nitelikte sonuçlar sunmuş durumda.

Öncelikle sözünü edeceğimiz araştırmanın insanlarda kişilik üzerine yapılmış en uzun süren araştırma olarak tarihe geçtiğini belirteyim.

Ve bu tarihe geçen araştırmaya göre, fiziksel olarak aşağı yukarı kalsanız da kişisel özellikleriniz sandığınız kadar sabit kalmıyor. Hatta tamamen değişiyorsunuz bile diyebiliriz.

Araştırma, insanların ergenlikteki ve yaşlılık dönemindeki karakterlerini kayıt altına alan ilk araştırma özelliğine de sahip.

Şimdi biraz daha detaya inmeye başlayalım. Araştırmacılar ilk olarak 1950 yılında yapılan bir deneyle 1200'den fazla 14 yaşındaki öğrencinin kişilik özelliklerini belirleyip kayıt altına alıyorlar.

Bunu yaparken de 6 temel kişisel özelliği baz alıyorlar.

Bunlar şöyle: Özgüven, dürüstlük, azim, öğrenme arzusu, orjinallik ve dengeli ruh hallerine sahip olmak.

Bu deneyden tam 62 yıl sonra, ilk deneye katılan öğrencilerin izleri sürülüyor.

635 kişiye ulaşan araştırmacılar, 174 tanesini testi tekrar yapmaya ikna edebiliyor. Testi yaparken 76 yaşında olan araştırmacılar, 14 yaşında yaptıkları teste benzer şekilde 6 özellik üzerinden değerlendiriliyorlar. Ayrıca bu kişiler, yanlarında birini daha getiriyorlar ve o kişi tarafından da bu kişilere dair testi doldurması isteniyor.

Sonuçları karşılaştıran araştırmacılar inanılmaz ilginç sonuçlara ulaşıyor.

Nitekim tahmin edilenin ve beklenenin aksine, kişilerin iki test sonucu arasındaki uyumluluk miktarı neredeyse sıfıra yakın çıkıyor. Küçük de olsa biraz benzeyen özellikler ise dengeli ruh hali ve dürüstlük oluyor.

Uzmanlar durumu 'Sanki testi onlar değil de başkası çözmüş gibi' diye anlatıyor.

Uzmanlar çok önceleri 30'lu yaşlardan sonra kişiliğin hiç değişmediğini öngörüyordu.

Günümüze doğru yaklaşıldıkça kişiliğin her yaşta ufak ufak değişime uğrayabileceği düşünülmeye başlamıştı.

Bu araştırma ise yalnızca değişimin gerçekten de her yaşta gerçekleşebileceğini değil, çok büyük miktarda değişebileceğini göstermiş oldu.

Yine de araştırmanın son kısmında görece az sayıda deneğin kalması nedeniyle araştırma sonuçlarının tekrarlanmasına ihtiyaç duyulacak. Böylesine uzun soluklu bir araştırmanın sonuçlarına bir daha ne zaman ulaşabiliriz, orası soru işareti.

Psikolojik tarafı bir kenara bırakırsak, her 7 senede bir vücudumuzdaki hücreler baştan aşağı yenilenmiş oluyor.

Yani fiziksel olarak aslında tamamen bambaşka biri haline geliyoruz. Kim bilir, belki psikolojimiz de gerçekten yıllar geçtikçe giderek farklılaşıyordur. Net gerçeği sonraki araştırmalarda görmek dileğiyle...

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
25.03.2017

63 yıl sürmesi gerekmiyo mu?

Pasif Kullanıcı
25.03.2017

slaklskldkslkdlkdşl aynen.

25.03.2017

14 yaş kişiliyimizin yenice formalaşdığı dönem diyilmi deişmek zaten normal deyişmeyen tek şey deyşimin ta kendisi

25.03.2017

Sen deyisme bosver

25.03.2017

insan tabi ki değişir ama 76 yaşında bi insanın ergenlik çağındaki özelliklerini taşıma fikri bence akla yatkın değil zaten. ergenlik denilen dönemin yapısı gereği olması kolay değil yani.atasözümüzün anlamı şu yönde: 7 yaşındaki çocuğun karakteri büyük oranda ailesi ve yetiştiği ortam tarafından şekillenmiştir. bu dönemde kazandığı özellikler onun temel karakterini oluşturur. (üstelik araştırmada özgüven, dürüstlük gibi bırakın yaşı, bulunulan ortama göre de degisebilen özellikler baz alınmış.) bu özellikler daha çok diğer insanlarla olan iletişimi (empati, saygı, hoşgörü..), kendisiyle ilgili özellikler -bencillik, açgözlülük,yardımseverlik..- bu özellikler kendiliğinden kolay kolay değişmez. ya insanın bi olay yaşayıp ders alması, ya da uğraşıp kendini değiştirmesi gerekir. fakat özgüven gibi isteğe göre geliştirilebilen bi özelliğin de baz alınmasını saçma buldum. kısacası, insan özünde neyse odur. özel bi çaba göstermediği takdirde, diğer özellikleri değişse dahi o öz değişmez

TÜM YORUMLARI OKU (7)