Bilim İnsanları 3 Bin Yıllık Dünyanın En Eski Pantolonunun Sırrını Çözdü ve Yeniden Dikti!

Arkeologlar, moda tasarımcıları ve kimyagerlerden oluşan bir araştırma ekibi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir mezarda bulunan dünyanın en eski pantolonunun nasıl yapıldığını çözdü ve modern bir kopyasını dikti.

Archaeological Research in Asia adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada bu eski pantolon, aslında farklı geleneklere ait çeşitli tekniklerle dikilen benzersiz parça diye nitelendi.

Son derece dayanıklı olduğu ifade edilen bu yün pantolon Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Tarım Havzası diye bilinen bölgedeki Yanghai mezarlığında keşfedilmiş ve 2014'te ilk kez incelenmişti.

Pantolon deri bir dizgin ve savaş baltasıyla birlikte gömülen bir adamın üzerindeydi. Bu işaretler, adamın at üstünde savaştığına işaret ediyordu.

Yanghai bölgesi Çin'in Turfan kentinin yaklaşık 43 kilometre güneydoğusunda yer aldığı için araştırmacılar bu cesede Turfan Adamı adını vermişti.

İlk incelemeler, Tarım Havzası'nın çorak arazisine ölülerini gömen çobanlar ve at binicilerinin yaklaşık 3 bin yıl önce pantolon yapımına öncülük ettiğini ortaya koymuştu.

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Arkeolog Mayke Wagner ve meslektaşları ise yeni çalışmada pantolonun dikildiği tarihsel arka plana ışık tuttu.

Wagner konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Orta Asya'nın doğusu farklı yönlerden ve kökenlerden insanların, bitkilerin, hayvanların, bilgi ve deneyimlerin bir araya geldiği ve birbirini dönüştürdüğü bir laboratuvardı.'

Pantolonun yakından incelenmesi, üç dokuma tekniğinin birden kullanıldığını ortaya koydu. Eski Yanghai dokumacılarının kullandığına benzer, koyun yününden kalın iplikleri kullanan uzman bir dokumacı, pantolonu yeniden ördü ve böylece analizler teyit edildi.

Göze çarpan en önemli özellik, pantolonun büyük kısmının "dimi örgü" adı verilen bir teknikle dikilmesiydi. Bu teknik, tekstil tarihinde büyük bir yeniliğe işaret ediyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre 

Dimi dokuma, kumaş yüzeyinde sağa ya da sola eğimli yollar oluşturan örgüler diye tanımlanıyor.

Araştırmacılara göre pantolonun diz kısmında göze çarpan iç içe geçmiş desenler Çin'de keşfedilen antik bronz kaplarda da göze çarpıyor.

Pantolonda ayrıca goblen dokumalardan da yararlanıldığı anlaşılıyor. Bir kumaş üzerine renkli iplerin iğneyle işlenerek resim oluşturulmasına goblen dokuma adı veriliyor.

Araştırmacılar, bu dokumanın da Ortadoğu ve Güneybatı toplumlarıyla ilişkili olduğunu ifade ediyor.

Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nden Arkeolog Karina Grömer, Yanghai sahasındaki dokumacılar, yüksek kaliteli binici pantolonları dikmek için dimi kumaşı diğer dokuma teknikleri ve yenilikçi tasarımlarla birleştirdiğini belirtiyor.

Grömer, 'Bu yeni başlayan birinin işi değil' diyor:

'Pantolonların Rolls-Royce'u gibi.'

İlginizi çekebilir:

Doyumu Mümkün Olmayan Görüntülerle Kola Yarımadası'ndaki Kuzey Işıklarını Mutlaka Görmelisiniz!
Cem Yılmaz Bill Gates'ten Gelen Mesajı Paylaştı: Dolandırıcılığın Bile Kalitesi Düştü 😅
Elon Musk Hayır İşleri İçin Profesyonel Bir Kumarbazı Görevlendirmiş!

Popüler İçerikler

Köylü Fenomenlerin İçerik Kavgası Tartışma Yarattı
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı