Tam 1 Yıl Boyunca Atatürk Havalimanı'nda Adeta Esaret Altında Yaşayan Suriyeli Mülteci

1 yıl boyunca güneş ışığı bile almayan bir odada, yerinizden yurdunuzdan uzak bir diyarda, adeta hapisteymiş gibi yaşasanız nasıl hissederdiniz? Muhtemelen düşüncesi bile korkunç gelmiştir. Peki bu durumu gerçekten yaşayan birinin olduğunu söylesek?

Fotoğrafta gördüğümüz adam Fadi Mansour adlı bir mülteci.

Fadi tam 1 yıl boyunca İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, güneş ışığı bile almayan bir odada tutulmuş. Onu bu duruma düşüren olayların gelişimi de bir hayli trajedik.

Mansour, Suriye'deki savaş nedeniyle canını kurtarmak amacıyla yollara düşen mültecilerden biri.

Ağustos 2012'de hukuk öğrencisiyken savaş nedeniyle Suriye'den ayrılıp Lübnan'a giden Fadi, burada yerel bir grup tarafından fidye için kaçırılıp rehin alınışının ardından 2014'te Lübnan'dan ayrılarak Avrupa'ya geçmek üzere Türkiye'ye geldiğini belirtmiş. Deniz korkusu olduğu için diğer mülteciler gibi Ege Denizi'ni aşmak yerine başka bir yöntem arayışına girmiş ve İstanbul'dan Malezya'ya uçup oradan bir şekilde Avrupa'ya uçmayı denemesi yönünde bir öneri almış.

Fakat maalesef işler hiç de istediği gibi yürümemiş.

Malezya tarafından sahte pasaport taşıdığı gerekçesiyle geri çevrilen Fadi, Türkiye'ye döndüğündeyse serbest bırakılmamış ve havalimanında tutulmuş. Bu durumun gerekçesinin açıklanmadığını söyleyen Mansour, bu nedenle 15 Mart 2015'ten beri havalimanındaki bir odada yaşamış. Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafla 1 yıldır hep aynı şeyi yediğini de belirtiyor. Durumla ilgili yapmış olduğu açıklamaları ise insanın içini sızlatan cinsten: 

'Bu kararı aldığım güne geri dönebilseydim, denizde boğulmayı tercih ederdim. Kesinlikle bu durumdan daha iyi olurdu. Artık ne yapacağımı bile bilmiyorum, 40'tan fazla kitap okudum, yeni diller öğrenmeyi denedim, zaman geçirebileceğim ne varsa yapmaya çalıştım; fakat artık mental anlamda çöküş içerisindeyim. Önceleri hiç sigara içmemiş biri olarak günde 2.5 paket sigara içmeye başladım. Psikolojimin giderek bozulduğunu hissedebiliyorum.'

Fadi'nin çilesi bununla da bitmek bilmemiş.

Havalimanında kaldığı sürede kendisiyle aynı odada tutulan kişilerden biri tarafından hastanelik bile edilen Fadi, bu olay sonrasında hiç değilse Lübnan'a geri gönderilmeyi istemiş; ancak Malezya gibi Lübnan da kendisini geri çevirmiş. Kaldığı süre boyunca polisler tarafından itilip kakıldığını ve sık sık hakaretlere uğradığını de söylüyor kendisi:

'Polisler bana hep kötü davranıyordu. Sürekli olarak 'Burası senin ülken değil, bizim ülkemiz. Neden kendi ülkene gitmiyorsun? Burada serbest bırakılacağını mı düşünüyorsun? Ya ülkene, ya da Malezya'ya geri yollanacaksın. Senin gibi 2.5 milyon tane insan var burada ve daha fazlasını istemiyoruz.' diyorlardı.'

Tüm bu sancılı sürecin sonunda Fadi'nin 1 yıl 5 gün süren esareti bugün son buldu ve kendisi özgürlüğüne kavuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
20.03.2016

bunun gibilere müstehak. hem Türkiyeyi beğenmiyolar, hemde Türkiyeyi yol üstünde durak gibi kullanıyolar. Türkiyeye girerken ne kadar kaçak köçek yol varsa yapıp avrupaya gelince bir anda hepsi hak hukuk arar oluyor.

21.03.2016

batıdakilerin doğuya giderken 2 kez düşündüğü, başkentinde insanların sokağa çıkmaya korktuğu, istanbulunda halkın kalabalık yerlerden kaçtığı naçizane ülkemizi beğenmemek çok ayıp haklısın dostum iç savaştan kaçıp türkiyede ölmek gerek

Yalan konuşuyor

20.03.2016

Yaşadığı kötü bir durum ama sahte pasaportla ülkeye sokmamak doğru bir davranış. Bundan sonra gerçek pasaportla seyahat eder artık!...

TÜM YORUMLARI OKU (23)