Talih Kuşu Başınıza Konmuş Olabilir: Bulduğunuz Taş Değerli mi Değil Mi Anlama Rehberi

Tesadüfen, aile yadigârı veya çeşitli yollarla elinize bir taş geçtiğinde ne yaparsınız? Bize değerlisi düşmez dediğinizi duyar gibiyiz fakat hemen öyle düşünmeyin. Değerli taş meselesi oldukça derin bir mesele. Bunun binlerce liralık olanı var, milyon dolarlık olanı var, var da var yani anlayacağınız. Maazallah değerli bir taşın değerini anlamadan hayatınızın fırsatını tepersiniz falan, siz en iyisi taşı bir köşeye atmadan önce önerilerimizi bir okuyun.

Yükte mi yoksa pahada mı ağır bir inceleyin.

Ne olursa olsun bulduğunuz taşa en başta bir el yordamıyla bakmanız lazım. Taşı şöyle bir havaya atın, tutun ve taş para eder mi kendinizce bir tartın. Saçma gelebilir ama değerli taşlarda özgül ağırlık diye bir kavram var yani kısaca taş görünen ağırlığında mı yoksa göründüğünden daha ağır ya da hafif mi bu konu önemli. Çok bilinmeyen taşlarda işler elbette değişebilir fakat genellikle değerli taşlar göründüğü ağırlıkta oluyorlar. İlk kontrol olarak buna bakabilirsiniz.

Ben tek bakışta anlarım diyenler için: Parlaklık testi yapın.

Elinizdeki taşa dikey olacak şekilde bir ışık yaklaştırın. Bunu yapmaktaki amacınız taş ışıkla temas ettiğinde renk değişimi olup olmayacağını test etmek. Işığı yaklaştırdığınızda taşın içerisinde renk değişimleri gözlemliyorsanız hatta farklı ışık renklerinde taşın yansıyan renkleri de değişiyorsa elinizdeki taşın değerli olma ihtimali yüksek olabilir. Sarın sarmalayın o taşı, hatta gece yatarken bile yanınıza alabilirsiniz!

Aman dikkat kırılmasın: Sertlik testi şart

Yüzey şekilleri değişiklik göstermekle birlikte değerli taşların yüzeyleri genellikle sert yapıda oluyor. Bunu inceleyerek de bir fikir sahibi olabilirsiniz. Örneğin seramik bir yüzeye elinizdeki taşı bastırarak sürtmeyi deneyin. Yüzeyi çiziyor ya da kolay kolay kırılmıyorsa müjde! Elinizdeki taşın değerli olma ihtimali var, hadi yine iyisiniz.

Ya da bırakın kırılsın: Çekiçleri hazırlayın

Yok artık dediğinizi duyar gibiyiz fakat bu yolda her şey mübah! Sonuçta kırık da olsa değerli taş değerli taştır, değersiz taş ise maalesef bir hayal kırıklığı. Çekiç veya sert bir cisim ile taşın üzerine sertçe vurun. Gerçek veya değerli bir taş ise kırılır fakat yapay bir taş ise eğilip büküldüğünü göreceksiniz. Bu yöntemi uyguladınız ve çok değerli bir taşı kırdıysanız hiç tanışmıyoruz şimdiden söyleyelim!

Evdeki dedektifler burada mı? Yüzey incelemesi yapıyoruz.

Büyüteçler hazırsa bu işi çözmenin vakti artık geldi! Unutmayın değerli bir taş tamamen doğal bir yapıya sahip olacağından pürüzsüz ve dümdüz olmasını bekleyemezsiniz. Eğer öyleyse yüksek ihtimalle cam ya da işlenmiş bir taşla karşı karşıyasınız. Değerli taşınızın yüzeyi pürüzlü veya pütürlü olmalı. Aynı şekilde dikkatlice iç yüzeyine baktığınızda ufak tefek kabarcıklar veya izler görmeniz de olası. Eğer karşınızda böyle bir taş varsa hemen elinizdeki büyüteci bırakın ve yavaşça arkanıza yaslanın.

Renk önemli, hemen araştırmaya başlayın.

Değerli taşların kendilerine göre farklı farklı renkleri olabiliyor. İnternette elinizdeki taşın rengindeki değerli taşları arayarak işe başlayabilirsiniz. Dikkat edebileceğiniz bir diğer özellik ise her ne kadar renkli olsa da değerli taşlar çoğunlukla şeffaf veya yarı şeffaf özellikte olur yani genel olarak baktığınızda taşın arkasını veya içini görebiliyor olmalısınız. Hemen bir eğilip bakın!

Çok kusursuzsa bir şüphelenmeniz gerekir.

Elinizdeki taş çok kusursuzsa ondan bir şüphelenmeniz gerekiyor. Sonuçta doğal taş, fabrikadan çıkmadı ya capcanlı dümdüz olsun! Rengi çok canlıysa boyalı olma ihtimali yüksek. Yine şeklinde hiçbir bozukluk yok ve son derece simetrikse üzgünüz ama elinizdeki doğal taş olmayabilir. Doğal taşın işlenmiş hâli elinize geçtiyse hele de değerlisi geçtiyse başınızdaki talih kuşundan bahsetmemize gerek yok sanırım.

Bonus: Bir kuyumcuya gitmeye ne dersiniz?

Bunların hepsini denediniz ve hâlâ elinizdeki taşın değerli olup olmadığını anlamadıysanız siz iyisi mi elinizdeki taşı bir kuyumcuya götürün. Aslına bakarsanız bu işin uzmanı gemologlar fakat çevrenizde çok da fazla gemolog olmadığını varsayarak bir kuyumcu da iş görür diye düşünüyoruz. Yok, eğer etrafınızda bir gemolog varsa o zaman tüm bu okuduklarınızın unutun ve şu sorumuza odaklanın. Tanışabilir miyiz?

O Eski Ayna Belki de Değerli Bir Antika: Evinizdeki Antikaları Nasıl Fiyatlandırabileceğinizi Açıklıyoruz!
Kendileri Küçük Ama İşlevleri Büyük Olan Telefon ya da Tabletimizi İkinci Monitör Olarak Nasıl Kullanabiliriz?
"Yağmur Camları da Perişan Ediyor" Diyenlere Mucize Çözüm: Patates ve Limonla Su Lekelerine Veda Edin
Hayatta Kalma Becerilerinizi Arşa Çıkaracak İşe Yarar Bilgiler

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!