Taliban'la Batılı Diplomatlar, İlk Resmi Görüşmeyi Norveç'te Gerçekleştirdi

Afganistan'da ağustos ayında yönetimi ele geçiren Taliban ile Batılı diplomatlar, ilk resmi görüşme kapsamında Norveç'in başkenti Oslo'da bir araya geldi.

Dondurulan 10 milyar dolar gündemde

Kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmelerde, Taliban temsilcilerinin, ülkedeki insani kriz nedeniyle ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından dondurulan 10 milyar doların serbest bırakılması için bastıracağı dile getirildi.

Euronews Türkçe'nin haberine göre üç günlük müzakereler pazar günü Taliban ve Afgan sivil toplum temsilcileri arasında doğrudan görüşmelerle başladı.

Taliban heyetinde örgütün geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ve İçişleri Bakanı Enes Hakkani ile diğer yetkililer yer alıyor.

Görüşme öncesinde Batılı diplomatlar, halkın talepleri ve sahadaki mevcut durumla ilgili bilgi almak için Afgan kadın hakları aktivistleri ve insan hakları savunucularıyla bir araya geldi.

Toplantıya AB, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve ev sahibi Norveç'ten temsilciler katıldı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Taliban heyetinin Norveç makamları ile toplantı düzenlediğini kaydetti.

Açıklamada, toplantı sırasında, katılımcıların birbirinin görüşlerini sabırla dinlediği ve ülkenin mevcut durumu hakkında fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Katılımcıların, Afganistan'ın tüm Afganların ortak evi olduğunu doğruladığı ve Afganların ülkede daha iyi siyasi, ekonomik ve güvenlik için birlikte çalışması gereğinin vurgulandığı aktarıldı.

Taliban'ın dış dünyadan tanınma ve fonların serbest bırakılması talebine Batılı ülkeler, kadın hakları, kadınların çalışması ve kızların okula gitmesi, hükümetin etnik gruplarla eşit paylaşımı gibi şartlarla yanıt veriyor.

Ağustos ortasında iktidara gelmesinden bu yana, Taliban, çoğu kadınlara yönelik olmak üzere ağır kısıtlamalar getirdi.

Kadınların sağlık dışındaki işlerde çalışması yasaklandı. 6'ıncı sınıftan sonra kız çocuklarının eğitime erişimleri kısıtlandı.

Görüşmeye tepki

Norveç hükümetinin Taliban heyetini ülkeye davet etmesine Afganlar sosyal medyada sert tepki gösterdi.

Birçok kadın aktivistin, eski asker ve polisin ve gazetecinin tutuklu olduğunu, ağır işkencelerden geçirildiğini hatırlatan sosyal medya kullanıcıları, Oslo yönetiminin bu davetle Taliban'a meşruiyet kazandırdığını dile getirdi.

Norveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Taliban temsilcilerinin 23-25 Ocak'ta Oslo'ya davet edildiği belirtilmişti.

Taliban heyetinin, Norveç hükümetinin, bazı müttefik ülke temsilcisinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmek üzere Norveç'te temaslarda bulunacağı ifade edilmişti.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, 21 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Afganistan'daki insani krize dair endişelerini dile getirirken son dönemde ülkede yaşananları 'milyonlarca insanı etkileyen tam ölçekli insani felaket' olarak nitelendirmişti.

Huitfeldt, söz konusu temasların 'Taliban'ın meşrulaştırılması ya da tanınması olmadığını ancak ülkeyi fiilen yönetenlerle konuşmak durumunda olduklarını' belirtmişti.

Bakan Huitfeldt, siyasi durumun krizi daha da derinleştirerek insani felakete yol açmasına izin veremeyeceklerini kaydetmişti.

Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından dış yardımlar kesilirken, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası, Afganistan’ın uluslararası fonlara erişimini kesti.

Ülkede işsizlik, fakirlik ve açlık alarm verici seviyelere ulaştı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının en az 18,8 milyon olduğunu ve bu sayının kış aylarında 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptığı açıklamada, Afganistan'da bebeklerin 'kardeşleri aç kalmasın' diye satıldığını belirterek, Dünya Bankasına 'dondurulan 1,2 milyar doları serbest bırakması' çağrısı yapmıştı.

Popüler İçerikler

Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
YORUMLAR
25.01.2022

Kimse Norveç bakanın neden çağırdıkları ile ilgili yaptığı açıklamayı dinlememiş. Arkadaşlar Norveç "MÜSLÜMAN devletlerin" aksine orada şu anda açlıktan ölen, soğuktan donan insanlar için insani yardım yapmak istiyor ama onlarla görüşmekten başka çaremiz yok diyor. Hayır Norveç dünya üzerinde sömürgecilik vs gibi derdi olmayan ender ülkelerden biriyken bu mecburen yapılan bir görüşmeyi bile siyasi çıkarlara bağlayıp Norveç'e bok atmak ne kadar üzücü.

25.01.2022

Madem yatırım istiyorlar halkı serbest bırakmalılar, kalk ülke yönetimine silah zoruyla el koy sonra insanları yaşam ve eğitim haklarından kısıtla, sonra yaw bizim yatırımları kıstılar diye ağla. Norveç iyi olanı yapmış, diğer ülkelerde bu tavrı sergilemeli. Özgürlük olmadan yatırım sağlanmamalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ