Takip Etmeyen Pişman! Murat Ülker'in LinkedIn Paylaşımları Size Hayata Dair Eşsiz İçgörüler Kazandıracak

İş dünyasına teşne olup da Murat Ülker’i tanımayan yoktur, zaten tanımayanlar da soyadından yola çıkarak kimden bahsettiğimizi az çok anlayacaktır. Böylesi başarılı bir iş insanından bilgiler öğrenmek, öğütler almak kuşkusuz herkesin iş hayatına olumlu etki edecektir. Peki bu etkiye nasıl ulaşabiliriz? Murat Ülker’i LinkedIn’den takip ederek tabii ki!

Başarılı olduğu kadar alçakgönüllü olan Murat Ülker, LinkedIn sayfasını epey aktif ve etkili kullanıyor. Paylaşımları yeri geliyor ufuk açıyor, yeri geliyor iş hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları sunuyor. Biz de o paylaşımlardan bazılarını derledik:

Sessiz İstifa

Hem Davacıyım, Hem Savcı, Hem De Hakim

Bazen insanlar böyle davranabiliyor. İşyerinde memnun olmayınca pasif direnişe geçiyor. Ama her iki taraf da bundan zarar görüyor.

Geçtiğimiz hafta tüm bunları ve “Türkiye’de dört gençten biri ‘sessiz istifa’ sürecinde mi?” olgusunu irdeledim.

Halbuki kariyerinize hem şirketi ve organizasyonu hem de aynı zamanda sizi memnun edecek şekilde devam etmeniz mümkündür. Bunun için üç önerimi de yazının sonunda sizlerle paylaştım.

Yukarıda kısa özet vidyosu var. Merak edenler için de yazının linki burada...

https://lnkd.in/dPeNe6ga

Güç Sarhoşluğu

Netflix’de Carlos Ghosn filmini seyrettim.

Nasıl başarılı bir maliyet düşürme, borç ödeme, büyüme ve nihayetinde yatırımcılara temettü dağıtan bir Renault otomobil şirketi meydana getirmiş. Sonra Japonya’da benzer zorluklar içindeki bir otomobil şirketi olan Nissan, Renault tarafından satın alınıp benzer şekilde rehabilite etmiş. Akabinde hepsinin Ceo’su olduğunda geçen yazdığım “Kibirli Liderlik” hastalığına yakalanıyor. Şahsına çıkar sağlamakla suçlandığında, yeterince kurumsal bir yapı kuramadığı için etrafı onu ikaz edemiyor. Ama sonunda ihbar ediliyor ve suçlanıyor. Kaçıyor, ona yardım eden herkes mahkum oluyor, o ise mahkeme edilemediğinden aklanamıyor. Artık kendi memleketinde, Lübnan’da hapis hayatı yaşıyor.

Kibirli (Hubristik) Liderlik: Güç Sarhoşluğu yazımın linki: https://lnkd.in/dBnU82mw

Afrodisias’ın Fermanı: Ya Fiyatlara Uyarsın Ya Kellen Gider!

Yeniden Dünya Mirası Afrodisias’daydım. Neler Gördüm?

Tarihin canlandığı mekanları gezmek insanda garip hislere neden oluyor, geçiciliğimizi hatırlatıyor. Aslında bunlar ibret vesikaları. İnsanlığın nereden nereye geldiği, neler yaşadığı, ne badireler atlattığı hepimiz için adeta bir ders. Bizim yaşadığımız topraklar tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bunlardan biri de Afrodisias. Türkiye’de 18 yer, Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor ve Afrodisias da bunların içinde. 1958’de usta fotoğrafçı Ara Güler’in yolunu kaybettiği için yolunun düştüğü Geyre köyünde çektiği ve içinde tarihi eserlerin yer aldığı fotoğrafların National Geographic dergisinde yayınlanmasıyla bu antik kent keşfedilmiş. Kazılar 1961 yılında Prof. Kenan Erim’in kazı başkanlığında başlatılmış. Daha sonra 1986 yılında bu çalışmalara kaynak yaratmak için Geyre Vakfı kurulmuş ve bugüne kadar da Vakfın gayretiyle kazılar devam ediyor. pladis olarak biz dört yıldır Geyre Vakfı’nı bu kazıların bir bölümü için destekliyoruz çünkü bu Türkiye’nin turizm ve kültür iklimi için oldukça kıymetli bir çalışma. Bizim desteklediğimiz kazı alanında, Roma döneminde hem adalet sarayı olarak hem de ticaret merkezi olarak kullanılan “bazilika” adlı kamu binası ortaya çıkarılıyor. Geçtiğimiz günlerde ben de tekrar Afrodisias’ı ve kazı alanını tekrar ziyaret etme olanağı buldum, heyecanla size de gördüklerimi, aklımda kalanları anlatmak istedim:

-Ağustos ayının adı neden ağustos merak ederseniz, yanıtı bu yazıda.

-Merdiven rıhları neden yüksek inşa edilmiş, inip çıkması zor. Neden bilmiyorum?

-Oda kapıları tarih boyunca hep alçak, ancak eğilerek girersiniz. Acaba mahremiyet ikazı mıydı?

Topraklarımızdaki bu tarihi zenginlik sizin de ilginizi cezbettiyse buyurun okumaya 😊

https://www.linkedin.com/pulse/afrodisias%25C4%25B1n-ferman%25C4%25B1-ya-fiyatlara-uyars%25C4%25B1n-kellen-gider-murat-%25C3%25BClker/

Formula 1’den Yöneticilik Dersleri

Singapur’daydım.

Toplantılar ve Goya için, seyahatim Formula 1(F1) Grand Prix ile çakışınca izlemek vacip oldu. F1’in iç yüzünü en güzel anlatan kitaplardan biri olan Performansın Sınırlarında (F1 Yarışlarından Yöneticilik Dersleri) kitabından neler öğrendim. Tanınmış Formula1 yorumcularından Peter Windsor şöyle demiş: F1, her takımın kendi aracının teknolojisini tasarlaması gereken tek motor sporudur. F1’in markalar için de oldukça önemli bir fırsat olduğunun farkındasınız. Yarışlardaki görünürlük ve takım tutan insanların sadakatinin yanı sıra yıl boyu başka fırsatlar da yaratılıyor. İş hayatı ile F1 deneyimini bağdaştıracak olursak; eğer şirket CEO’larına soracak olursak...

Vural beye yarışlar devam edecek mi? diye sorduğumda cevabı...

Ben Formula aracı kullandım mı? Yarış arabam var mı?...

Formula takımları ve iş hayatının benzerlikleri ve kopyalanabilecek prensipler var mı?...

Aile, hobi, iş hayatı dengesi...

Ekte yazıda!

https://www.linkedin.com/pulse/sadece-formula-1-de%2525C4%25259Fil-konumuz-murat-%2525C3%2525BClker/

Japonya'ya Gitmiş miydiniz Hiç?

Gidenler bilir, benim yazım gitmemiş olanlara... Geçen covid salgını sonrası hemen çoktandır gidemediğim Tokyo’ya uzandık, goya için. Malum Japonya bir adadır, nevi şahsına münhasırdır. Japonlar gayet özgün ve dikkat çekici bir kültür ve yine öyle bir lisan, yazı ve hatta sanata sahiptir. Seneye Godiva’nın Japonya’daki 50. yılını kutlayacağız. Benim ilk Japonya seyahatimin üzerinden ise 40 yıl geçmiş. Bu vesileyle Japonya hakkında bildiklerimi, araştırdıklarımı sizlere yazdım.

https://www.linkedin.com/pulse/japonya-goya-ve-bilvesile-hakkinda-bildiklerim-murat-%25C3%25BClker/?trackingId=s2YtjWS5Cg1NuhdIaCV%2B8g%3D%3D

Başarısızlıklardan Ne Öğrenebiliriz?

Başarısızlık Zirvesi için hazırladığım vidyonun ilkini sizlerle paylaşmıştım. Peki bu ikinci bölümde neler konuştuk merak ediyorsanız aşağıdaki soruların yanıtları ve daha fazlası var derim.

Olmaz olmaz demeyin oluyor, bunu nasıl öğrendim?

Cola Turka’dan ne öğrendim?

Akademik başarı ve iyi bir eş olmak ya da iş başarısı ilintili midir?

Ben nasıl bir öğrenciydim?

Ben iki kere istifa ettim, peki nasıl ve sonra ne oldu?

İş yerinde aitlik hissetmek hakkında ne diyorum, önerilerim ne?

Merak ettiyseniz hepsi bu vidyoda 😊

Gelecek Tehlikeli mi?

Dünya sürekli değişiyor ve bu söylediğim size ters gelse de daima iyiye doğru gelişiyor. Ama insanoğlunun beklentileri de arttığından, yani isteklerimiz sonsuz olduğundan bize her şey daha kötüye gidiyormuş gibi görünüyor. Belki de öyledir!

Dünyamızdaki değişim ve gelişimi trendlere bakarak önceden tespit etmek mümkün; ama iyi gelişmelere bile ihtiyatla yaklaşmak ve şeytanın avukatlığını yapmak gerekmez mi? Basiret bunu gerektiriyor.

İşte bu hafta yakın gelecekte maruf 10 ana trend ve insan davranışı neticesinde bilakis tehlike haline gelebilecek hususları irdeliyorum.

https://www.linkedin.com/pulse/bizi-bekleyen-10-tehlike-ne-dersiniz-murat-%2525C3%2525BClker/

Adayların Mülakatla İmtihanı

Mülakatta aday da size sorular sorabilmeli! Ben dede/torun prensibi çaresinde benimle çalışacakları ve onlarla çalışacakların işe giriş/çıkış durumlarına müdahil oluyorum.

Üst seviyede yaptığım iş mülakatlarının daha ziyade karşılıklı tanışma şeklinde olmasına ve adayın yeni evi hakkında ev sahibini tanımak ve güvenmek için sorular sormasına imkan tanıyorum. (fyi)

Bahattin Aydın beye aktardığı tecrübeleri için teşekkürler.

https://www.linkedin.com/pulse/adaylar%2525C4%2525B1n-m%2525C3%2525BClakatla-imtihan%2525C4%2525B1-bahattin-ayd%2525C4%2525B1n/

NATO’da 70’inci Yılımız ve İş İklimine Tesiri

Bugün oldukça güncel bir konuya yakından bakalım diyorum. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü / North Atlantic Treaty Organization yani NATO’ya 70 yıldır üye. Bu süre zarfında önce  Kore Savaşı ve sonrasında Asya ve Avrupa’da pek çok savaş meydana geldi. Soğuk savaş sona erdi denildi, hatta tarihin sonudur bu, artık tek kutuplu bir dünya var denildi. Ama gelin görün ki şu anda Avrupa Birliği’nin burnunun dibinde korkunç bir savaş sürmektedir. Ne zaman biteceği de meçhul! Kimine göre savaşın sebebi Nato, kimine göre topyekün savaşı önleyen Nato.

Peki Nato’da iki ortak Türkiye ve Amerika’nın ilişkilerindeki sorunlar, Nato’yu nasıl etkiliyor? Bunun cevabını vermeden önce şunu belirtmekte yarar var; işlerin bu hale gelmesindeki sebep, kimine göre Türkiye’nin dış politikadaki yanlış adımları, kimine göre Türkiye’nin bağımsız politikalar izlemesi. Türkiye’de muhalefet yanlıları birinci, iktidar yanlıları ise ikinci önermeyi destekliyor. Politik olaylar zincirinin, ABD’nin Türkiye ile ilişkilerini etkilediği söylenebilir. Öte yandan, Türkiye’nin özellikle 2016’dan sonra daha bağımsız, başına buyruk denilebilecek bir dış politika izlemeye başladığı, eski hatalarından yavaş yavaş sıyrıldığı bazı konular da görmezden gelinemez.

Tabii ki bu politik savları tartışacak veya karar alacak konumda değilim. Benim ilgilendiğimiz husus, bu konunun iş iklimine tesiri ve gelecek tahminidir. Sizi mücehhez kılmak için bazı görüşleri özetledim. Umarım işinize yarar.

https://www.linkedin.com/pulse/nato-73-ya%2525C5%25259F%2525C4%2525B1nda-murat-%2525C3%2525BClker/

Dikkat Bu Yazı İştahınızı Açar!

Çocukluğunuzdan beri hayatınızda olan ya da son yıllarda hayatınıza giren ve yer eden çikolataların ve çikolatalı lezzetlerin nasıl yapıldığını görmek ister misiniz? Üretim bilgimiz ve uzmanlığımız bizim rekabetçi üstünlüğümüzdür. Ailenin işimizde çalışmak isteyen tüm çocukları, torunları mutlaka önce dışarda, sonra bizim üretim tesislerimizde çalışmak zorundadırlar ki hanyayı konyayı bilsinler.

Topkapı fabrikamızda yaptığım son goya notlarını ve bazı ürünlerin üretim yolculuklarını sizlerle paylaşmak, biraz da anılardan işlerin bu derece üretim sanatı haline geliş yolculuğundan bahsetmek istedim, buyurun okumaya.

https://www.linkedin.com/pulse/iki-temel-prensibimiz-s%2525C3%2525BCrd%2525C3%2525BCr%2525C3%2525BClebilirlik-ve-murat-%2525C3%2525BClker/

GOYA Sanat İçin mi, Yoksa Sanat GOYA İçin mi?

Geleneksel Contemporary GOYAmızı Yaptık.

Contemporary İstanbul’un bu sene 17ci edisyonu Tersane İstanbul’da Haliç’in o güzel manzarası eşliğinde yapıldı. Ülkemizin ve şehrimizin sanat adına etkili bir tanıtımı olan bu Çağdaş Sanat Fuarı’nı her sene mutlaka ziyaret ediyorum. Bu sene de bu geleneksel sanat goyamızı iş arkadaşlarımla, biraz da kalabalıkça gerçekleştirdik, tam 25 kişiydik. Hepimizin ayrı ayrı gözlemleri oldu. Eğer gezemediyseniz ya da biz nelere dikkat ettik okumak isterseniz bugün size anlatacağım. İnsanlığın kolektif hafızası ve buluşma noktası sanat aynı zamanda hepimiz için bir teneffüs oluyor.

https://www.linkedin.com/pulse/25-y%2525C3%2525B6neticimizle-sanat-goyas%2525C4%2525B1-murat-%2525C3%2525BClker/

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
08.11.2022

Ne kadar saçma sapan reklam istekleri alıyorsunuz anlamıyorum ki

08.11.2022

Patron olupta eli ayağı düzgün bir tane oluşum olmazmı amk

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ